Popravka laminata

Često se može čuti da popravka laminata i nije izvodljiva. Ovo uglavnom i jeste tačno kod velikih oštećenja. Međutim ako se je laminat dobro postavljen i ako se reaguje sa sanacijom oštećenja čim se pojave teže dolazi do nerešivih problema.

Sasvim je uobičajno kod laminata da oni vremenom izblede u nekoj meri. Ukoliko je potrebno zameniti samo jednu dasku desiće se da će nova, bez obzira što je ista kao ostatak poda, odudarati po svojoj boji.

Prilikom postavljanja laminata potrebno je da se ostavi prostor između njega i zida od nekih 6 – 7 mm. Takođe je bitno da se laminat u tom predelu ne fiksira na neki način za beton ispod. Za većinu vas koji ovo čitate ovo je logično, međutim na terenu se to ponekad ne ispoštuje i dolazi di izdizanja laminata i njegovog oštećenja.

Preventivne aktivnosti

Sprečavanje oštećenja počinje već sa kupovinom samoga laminata, informisanjem šta je laminat. U pitanju je podna obloga koja se sastoji iz tri sloja. Najveći sloj je onaj u sredini i on se sastoji od drveta koje je usitnjeno i povezano lepilom. Sa donje strane se nalazi sloj ojačane papirne trake koja je u određenoj meri otporna na vlagu. Sa gornje strane se nalazi folija  koja se i vidi nakon postavljanja poda.

Od kvaliteta tog gornjeg sloja zavisi i koliko će on trajati, a na osnovu njega se laminat razvrstava u nekoliko klasa. Sam gornji sloj je svakako tretiram aluminijum oksidom da bi se povećala njegova izdržljivost i otpornost na grebanje. Neke klase su za spavaću sobu, a neke za poslovne prostore velike frekvencije (prodavnice). Ako postavite laminat namenjen za spavaću sobu u prodavnicu gde prolazi mnogo ljudi, jasno je da neće potrajati.

Takođe i unutar svake klase imamo razne proizvođače koji proizvode laminate različitog kvaliteta. Samom kupovinom najjeftinijeg laminata u ponudi, sasvim je sigurno da se neće postići odličan rezultat. Znači videti kakva je namena prostorije gde se postavlja i na osnovu toga se odlučiti šta će se kupiti. I na kraju naravno ispoštovati preporuke proizvođača, bez improvizacija.

popravka ogrebotine na laminatu

Ma koliko moglo delovati banalno, pregledajte svaki komad pre postavljanja. Bez obzira što je nov i tek iz fabrike izašao zna se desiti da ima neke deformacije na sebi. To mogu biti mrlje u dezenu ili mehanička oštećenja kao što je na primer ogrebotina.

Polaganje laminata se treba obaviti na podlozi koja je ravna. Bilo kakva odstupanja veća od 3 mm zahtevaju da se izlije košuljica ili da se izvrši ravnanje sa smesama koje su za to namenjene. Treba proveriti da negde na betonu slučajno ne viri neki komad šljunka, na takvoj poziciji će vremenom sigurno doći do oštećenja.

Ispod samoga laminata se kao izolacija treba postaviti stirodur, a trebalo bi izbeći bilo koju opciju pri kojoj bi se obavilo postavljanje redovnog stiropora.

Nameštaj treba da ima nalepljene komade filca na mestima gde dodiruje laminat, naročito ako se često premešta kao što je slučaj sa stolicama ili klupskim stolovima. Takođe obratiti pažnju da neke debljine laminata prosto ne mogu izdržati ako se na njih postavi masivan orman koji stoji na četri tanke tokarene ili metalne nogice.

Čišćenje površine je bitno i treba se obavljati redovno. Površina se neće dodatno ojačati sa sredstvima za poliranje ili nanošenjem voska. to na laminatima nema nikakve funkcije. Ukoliko se prospe nešto od hrane ili telnosti, to treba odmah očistiti. Jedna od stvari koja može naškoditi pri čišćenju jeste korišćenje vodene pare, na taj način se površina laminata može oštetiti.

Kako zakrpiti oštećenje

Prvo zavisi od toga na koji način je laminat oštećen. Sitnije ogrebotine od udarca je lako moguće sanirati, dok je za one veće potrebno prilično znanje i dobar alat.

Ukoliko je došlo do udarca otrim predmetom gde je oštećenje površno popraka se može obaviti specijalizovanim alatima. U osnovi tako nešto nije skupo, ali se ne isplati nabavljati radi popravke jedne rupice. Zato pitajte nekog od majstora koji se bave polaganjem laminata.

Ovaj komplet sadrži jednu manju lemilicu, nekoliko plastičnih čistača i par štapića mase za pokrivanje oštećenja. U žargonu ta masa se naziva vosak, ali nije to ni približno. Sama lemilica radi na dve baterije tako da se može svagde koristiti, pomoću nje se zagreje neki od štapića u boji približnoj kao što je laminat i nakon toga se to nanosi na površinu poda. U slučaju dubljih oštećenja, sve se radi u nekoliko ponovljenih postupaka.

Ovo nije idealan način sređivanja problema, ali svakako da će zaustaviti ili usporiti širenje rupe. Na video snimku se može videti jedan od kompleta koji se nalaze u prodaji i svi drugi su prilično slični.

Za neka manja oštećenja se mogu kupiti i sredstva koja liče na voštane boje, ona se nanose bez dodatnog zagrevanja. Nakon toga se samo površina dodatno ispolira,a oštećenje ostane manje vidljivo. Pre nanošenja ove smese, sve dobro očistite da se voštana smeša nebi muljala.

Ukoliko je oštećenje na nekom komadu laminata u blizini zida, tu je opcija i da se uklone ukrasne lajsne i da se postepeno uklanja red po red laminata. Kada se obavi zamena sa novim komadom, sve se polako vraća na mesto kako je i bilo.

NAPOMENA – savet koji sledi zahteva dobar alat i poznavanje stolarije
 
Ukoliko je oštećenje veće, može da se zameni jedan komad laminata. Za ovu akciju je potrebna određena stručnost, nikako nespada u jednostavne “uradi sam” poslove. Komad laminata koji ćemo zameniti je potrebno ručnim cikularom raseći po pola uzduž, naravno što pažljivije je moguće. Zatim se svaka od polovina polako i pažljivo izvadi (koristiti gumeni, a ne običan čekić).
 
Na komadu koji se ubacuje je potrebno obraditi pero po dužini i sa čela. Kada se taj deo uglavi u postojeću konstrukciju, komplet sve se polako sa jedne strane prema drugoj nabija gumenim čekićem. Postoji opvija da se skloni lajsna na zidu i da se ceo red laminata polako malo pomeri prema zidu. Nakon postavljanja nedostajuće daske to lagano odmakne od zida da bi pero sa čela lepo se uklopilo.
 
U nekim situacijama se može umesto nabijanja gumenim čekićem ceo posao obaviti sa vakum nosačima. Da ponovim još jednput, da je za ovaj posao potrebno da se delom skrati pero na komadu koji se ubacuje do neke mere. Uglavnom ko nema mnogo iskustva neka angažuje majstore, prave naravno,a ne neke priučene.

Problem mogu predstavljati oštećenja nastala od vode, mada je retkost da je to samo lokalnog karaktera. Obično dolazi do širenja i razilaženja na većoj površini poda gde je postavljen. U slučaju veće količine vode, potrebno je dići komplet laminata, da se vidi da nema akumulirane vode ispod njega.

Ima jedan predlog u slučaju kada je potrebna manja popravka laminata, ali je postupak zahtevniji i nepredvidivim krajom. To je mešanje lepila za laminat ili nekog dvokomponentnog sa pigmentima koji se koriste kod akrilnoga krečenja. Na taj način se može dobiti čvrsta smesa u boji približno istoj kao što je dezen laminata. Ovo je samo teoretski, jer nešto slično nisam probao, ali nisam ni video da drugi koriste.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.