Ulje za parket

Zaštita drveta se zasniva na jednostavnom principu, zatvaraju se pore i na taj način se sprečava ili ograničava kretanje vlage. Kod nas se za to koriste boje i lakovi koji relativno plitko prodiru u pore, ali zato stvaraju jak zaštitini sloj (film) na površini. Drugo sredstvo koje se koristilo kod nas uglavnom sporadično jeste ulje, ali je bilo namenjeno za manje bitne površine izložene direktno vremenskim uslovima. Karakteristično uljima jeste dublje prodiranje u strukturu drveta sa stvaranjem značajno tanjeg filma na površini.

Sada se polako uljenje drvenih podova polako vraća i u zatvorenom prostoru. Navika da se sve lakira i farba je dosta jaka, ali postepeno pod pozitivnim iskustvima popušta. Prva stvar koja je dovela do povratka uljenja podnih obloga su one na terasama, gde se to pokazalo kao praktično za održavanje i trajno bez obzira na vremenske uslove.

Uljenje parketa je samo jedan od primera, ali treba povesti računa da se uljenje ne može baš svagde koristiti. Neki prostori su prosto idealni, dok u drugima je impregnacija uljima sasvim nepraktična. Kako je u pitanju posao koji se radi jednom za nekoliko narednih godina, treba se raspitati kod majstora o svim prednostima i manama lakova i ulja.

Vrste

Kako ima mnogo različitih tipova parketa, tako ima i nekoliko vrsta ulja sa drugačijim svojstvima. Drveni podovi su inače topli i oplemenjuju prostor gde se nalaze, a primenom odgovarajuće zaštite lepota poda se može dodatno istaknuti. Ovo važi i za brodski pod a ne isključivo za parket.

Na tržištu se ulje za parket prodaje pod različitim nazivima, ali je to najčešće ime biljke koja čini osnovu. Ta osnova je u proseku negde oko 70%, dok ostatak otpada na dodatke koji poboljšavaju osobine.

Ovde se može potkrasti jedan manji previd, jer se često koristi pridev da su ta ulja prirodna, ekološka ili nešto slično. Usled marketinških aktivnosti na našim prostorima između pojmova prirodno i zdrva se nekako podrazumeva znak jednakosti. Međutim realno je da i kada se koristi ulje za parket treba biti oprezan i poštovati preporuke proizvođača.

Laneno ulje se najčešće može naći na našim prostorima, poznato je pod nazivom firnajz. Ono je uglavnom nosač jer čini većinski deo sastava, kada je čisto sporije se suši pa je uglavnom sa nekim dodacima. Može da se podeli na kuvano i nekuvano. Mada bi se trebalo nekako podrazumevati ipak da napomenem da se ovde koristi industrijsko laneno ulje, a ne konzumno.

Tikovo ulje za zaštitu drveta je dosta retko na našim prostorima, pa ima i jedan mali marketinčki trik. Proizvođači naglase reč tikovina ili tikovo, a u stvari je to premaz namenjen zaštiti stolarije koja je napravljena od tikovog drveta. Preporuka da pogledate sastav kad naiđete na tikovo ulje, neke stvari se ipak pišu manjim slovima.

Ulja od agruma (limuna i pomorandže) se ovde koristi uglavnom kao dodatak ostalim vrstama, jer daje prijatan miris. Mada se malo nalazi izraženo u procentima, ipak se posebno naglašava da ga ima.

Tungovo ulje se dobija od tungovine i površine premazane sa njime su otpornije na alkalne smese ako se prospu po njima. Poreklom je sa dalekog Istoka i tamo se više koristi, moglo bi se reći da je tradicionalno. Kod nas se retko nalazi i koristi za uljenje parketa.

nauljeni drveni pod

Neka ulja se pojavljuju samo povremeno kao dodaci u manjim količinama radi poboljšavanja svojstava. To su biljna ulja od ruzmarina, industriske konoplje, smrčka i ima ih još na koja se povremeno može naići. Smole i voskovi su takođe prisutni u tim smešama jer doprinose poboljšanju osobina.

Načini nanošenja

Ova ulja se mogu razređivati radi lakšeg nanošenja sa uljnim razređivačima koje preporučuju proizvođači. Radi dobijanja odgovarajućih nijansi boje da se pod bolje uklopi u prostor u ulje za parket se mogu dodavati pigmeti koji će promeniti boju (ovde isto treba ispoštovati preporuke proizvođača).

Površina poda treba da bude očišćena od prašine i svih drugih nečistoća pre početka mazanja, to je korak koji se nikako ne treba preskočiti. Kako je pre toga rađeno brušenje parketa ili brodskog poda nakon postavljanaja fine prašine će sigurno biti, a ona može samo smetati. Uljenje parketa neće uticati na promenu tvrdoće drveta, bez obzira da li je u pitanju meko drvo ili tvrdo tvrdo drvo.

Ulje za parket i druge podne obloge od drveta se najčešće nanose četkama, krpama i valjcima, retko prskanjem. Nakon završenog nanošenja se ostavi da odstoji neko vreme (najčešće 5 – 10 minuta), pa se pristupi uklanjanju viška ulja. Za ovo se obično koriste pamučne krpe koje je potrebno povlačiti u pravcu godova.

Kada se završi sa prvim slojem premazivanja i uklanjanja viška potrebno je površinu ostaviti da se dobro osuši. Nakon perioda sušenja se sva površina poda prešmirgla sa nekim finijim brusnim papirom sitnije granulacije. Tada se može pristupiti ponovnom mazanju površine, ali treba očekivati da će za taj prolaz otići značajno manje ulja. Neki proizvođači za svoje proizvode preporučuju da se nanose u tri prolaza, poželjno je ispoštovati savete proizvođača radi ostvarivanja što boljeg rezultata.

Nakon završetka radova je potrebno opreznije postupanje sa krpom kojom je prikupljan višak (ili se spali ili potpopi u vodu). Usled hemiskih reakcija koje se dešavaju u ulju koje se prikupi krpom to sve postaje lako da se zapali.

Održavanje nauljenog parketa

Za čišćenje parketa i brodskog poda koji su nauljeni je najbolje koristiti sredstva od istog proizvođača čija smo sredstva koristili za uljenje parketa. Pored redovnog čišćenja  biće potrebno povremeno raditi i ponovno mazanje ulja. Ovo se radi u skladu sa intervalima koliko je prostorija frekventna, ukoliko je u pitanju na primer pod u kafiću ili drveno stepenište može se očekivati i potreba da se radi dva puta mesečno.

U prostorima koji se koriste umereno je ponovno uljenje parketa dovoljno obaviti jednom godišnje. Ukoliko dođe do mehaničkih oštećenja drvenog poda, samo taj deo je potrebno ozbiljnije prebrusiti i potom premazati. Ovo se može preduprediti stavljanjem filca na nogice nameštaja, što će smanjiti broj oštećenja.

Ukoliko se napravi mrlja na podu (nešto se prospe), to se može ukloniti pomoću sredstava koja su razvijena za održavanje nauljenih drvenih podova.