Slavina za tuš kabinu

Za svako kupatilo sa tuš kadom neophodna je tuš baterija. Postoje dva tipa slavina koje se mogu ugraditi u kabine za tuširanje. Namena i princip rada im je isti, a za koju ćete se odlučiti zavisi pre svega od toga koliko imate prostora u samoj kabini i koja je vama, s obzirom na vaše i potrebe cele porodice, korisnija.

Postoje opcije namenjene samo za kabine koje se sastoje od tela slavine na koje se direktno navrće crevo i tuš ručka i one koje mogu da se montiraju i na klasične ležeće kade i u tuš kabine koje pored tuša imaju i izliv na koji curi voda. Tako da prilikom puštanja vode prebacivačem određujete da li će ići na cev od slavine ili na tuš.

Na našem tržištu se može naći nekoliko modela slavina za tuš kabinu o čemu smo pisali u jednom od prethodnih tekstova.

Većina proizvođača uz slavinu pakuje i sve što je neophodno za montažu: kolena, ukrasne rozetne, zaptivne gumice, crevo i ručicu za tuš. Kada se odlučite za slavinu koja vam odgovara i sviđa vam se možete je ugraditi sami po principu sam svoj majstor.

Ovaj posao vam neće oduzeti puno vremena, a ne treba vam ni neki specijalan alat. Biće vam dovoljno da pri ruci imate:

  • metar za premeravanje razmaka rupa u zidu i na slavini
  • štelujući ključ za zavrtanje i zatezanje i
  • teflon traku (kudelju ili konac) koju ćete namotati na priključke.

Ako radite montažu u novom kupatilu pretpostavlja se da je pre ugradnje slavine u kupatilu odrađena vodovodna instalacija i da je predviđeno mesto na kom će se baterija nalaziti, da su u zidu ostavljeni izvodi za nju. Pre postavljanja slavine treba zalepiti i pločice. Ako menjate staru bateriju onda je najbolje da novu postavite na njeno mesto.

Montiranje tuš slavine i mogući problemi

Pre početka ugradnje treba zatvoriti dovod vode. Na kolena namotati teflon traku i uvrnuti ih u zidne izvode. Umesto teflona možete koristiti i kudelju ili zaptivni konac. Podesiti raspon kolena da odgovara razmaku na slavini. Kod većine baterija je raspon od centra do centra rupa 15 cm. Ako imate instalaciju koja je starija, pravljena pre 20-30 godina, otvori na zidu za slavinu su rastojanja 16 ili 16,5 centimetara. U tom slučaju vam trebaju ekscentar spojnice kojima ćete lako rešiti ovaj problem.

Ukrasne rozetne navrnite na kolena. Na priključke u slavini stavite gumice i bateriju postavite na zid. Ključem dotegnite i pazite da ne pretegnete previše da ne oštetite zaptivne gumice. Preporučuje se da umesto običnih, klasičnih gumica na slavine stavite gumice sa zaštitnom mrežicom. Tako ćete sprečiti da prljavština koje ima u vodi dođe do ventila u samoj slavini.

Kada uvrnete bateriju na nju namontirajte crevo i ručicu za tuš. Odvrnite vodu i probajte da li slavina radi. Za odlaganje ručnog tuša možete na zid namontirati obični mali držač (neki proizvođači slavina pakuju ga uz slavinu) ili zidnu šipku kod koje možete podešavati visinu na kojoj će stajati tuš i položaj ručice.

Kada završite sa montažom slavine i pustite je u rad može se pojaviti mali problemslavina kaplje na spojevima. Ovo se dešava iz nekoliko razloga:

  • Holenderi na samoj bateriji nisu dobro zategnuti. Treba skinuti bateriju i dotegnuti ih ključem.
  • Prilikom ugradnje su oštećene gumice na slavini ili su se pomerile pa ne naležu dobro na kolena. U tom slučaju treba skinuti česmu, pregledati gumice i zameniti ih ako su oštećene. Pažljivo vratiti slavinu i uvrnuti je u zid.
  • Kudelja (teflon ili zaptivni konac) nisu dobro namotani na kolena, spali su i voda na tom mestu kaplje. Odvrnite bateriju, izvrnite kolena iz zida, prepakujte kudelju i vratite priključke u zid. Ugradite slavinu i probajte da li curi.

moderna baterija za kupatilo

Ako u kupatilu imate veću tuš kabinu i imate prostora predlažemo da ugradite usponski tuš. On će vam pružiti potpuni užitak prilikom tuširanja. Sadrži zidnu šipku sa velikom ružom i crevo sa ručnim tušem pa preko prebacivača birate jačinu mlaza i da li ćete pustiti vodu na veliki tuš ili na malu ručicu. Uz dodatak koji se dobije usponski tuš se jednostavno i lako montira na bilo koju vrstu baterije za kadu. Najbolje je da zbog prskanja vode šipku sa tušem montirati u ugao kabine.

Održavanje baterije za tuš kabinu

Slavina za kadu se koristi često i važno je da se redovno i pravilno održava. Pre svega ne smeju se koristiti nikakva agresivna sredstva, hemikalije na bazi kiselina koje mogu da nagrizu česmu ili da izgubi sjaj i potamni.

Najbolje je za pranje koristiti obično belo sirće koje se koristi u ishrani. Sirće je dobro za skidanje kamenca, vraća česmi sjaj a i jeftino je. Mekanu krpu natopiti vodom, dobro obrisati slavinu a ako na njoj ima puno naslaga kamenca krpu namotati na slavinu i ostaviti da deluje par sati. Zatim isprati vodom i ispolirati pamučnom krpom.

Crevo i ručku tuša kao i perlator koji je uvrnut u izliv slavine takođe s vremena na vreme treba potopiti u sirće, ostaviti 2-3 sata, pa očistiti starom četkicom za zube.