Postavljanje laminata na stepenicama

Laminat na stepenicama je opcija o kojoj treba razmisliti, pošto ima svojih prednosti. Prvo što je značajno jeftiniji u odnosu na neke uobičajne načine za prekrivanje betonskih stepenika. Što se tiče kvaliteta tu je pravilo “koliko para toliko muzike” jer i među laminatima i načinima montaže ima razlika u koštanju.

Postavljanje laminata je u poslednje vreme postalo izuzetno popularno prilikom prekrivanja podova. Naravno uvek ponešto toga ostane i po principu sam svoj majstor tome se pronalaze neke nove primene. Jedna od njih je i pokrivanje gazišta od stepenica sa laminatima. Međutim stvari tako stoje da se to radi već više decenija. Tako ne treba misliti kako su majtori kod nas dovitljivi.

Kako se ovo radi ređe od pokrivanja podova, tako je i izbor dezena značajno manji. Ali je dobra stvar što laminat na stepenicama ima značajno dužu garanciju, neki proizvođači daju 15 godina garancije. Jedna od preporuka za koju nismo sigurno zašto se preporučuje je korišćenje modela sa mat površinom (ne visoki sjaj).

Način montaže

Prvi korak za postavljanje laminata na stepenicama jeste da se vidi koliko su ravna gazišta. Da nebude neke zabune odmah ćemo reći da gazšta nisu ravna, mogu biti samo manje ili više neravna. U slučaju da su neravnine baš velike to se može izravnati sa masom za ravnanje podova. Trebalo bi proveriti svaki stepenik, jer se može desiti da samo jedan ima neku veću neravninu. Razmišljanja”neće valjda biti nekih problema, samo je jedan stepenik” vode samo u kasnije probleme.

Prilikom pripremnih radova treba se uveriti da ne postoji vlaga na stepeništu i da nema mogućnosti da izbije vlaga na stepenicama. Voda je jedan od navećih neprijatelja laminata i njegova montaža je moguća samo na mestima koja su suva. Ovo smo morali spomenuti jer ima ljudi koji se interesuju da pokriju stepeništa od terase.

Kada se montira laminat na stepenicama nema potrebe za postavljanjem stirodura. Ukoliko je gazište dobro ravno može da se postavi sunđer od par milimenara, međutim ako postoji više neravnina tada se površina najčešće prekriva silikonom ili masom za ravnanje. Postoje i druga sredstva koja se mogu koristiti umesto silikona, ali o izboru bi se trebalo posavetovati sa majstorom.

Postoje i setovi gde su uparene lajsne sa laminatom na način da je to sve predviđeno za montiranje na stepenicama. Prilikom kupovine toga se možete raspitati koji način montaže preporučuje proizvođač. Kod nas je naveća mana ovakih setova ta što se retko mogu nabaviti.

alat za montažu laminata
slika sa wonderhowto.com

Međutim bez obzira da li se laminat na stepenice postavlja od redovnog ili od onoga koji je baš za to namenjen, neke stvari se rade na isti način. Jedna od tih stvari je uklapanje laminata uz zid, gde bi trebalo da se ugao prekopira sa alatom koji je za to namenjen. U principu je to vinkla koja na uglu ima šraf koji omogućava da se kraci slobodno pomeraju. Između zida i laminata na stepeništu se postavljaju redovne lajsne.

Kao i kad se radi standardno postavljanje laminata i ovde je potrebno doneti pakete, otpakovati ih i ostaviti bar dva dana da provedu u prostoriji gde će montirati. Na kraju manji savet, obeležite gazišta brojevima prilikom rada da se nebi izmešala kada budu iskrojena na tačne dimenzije. To će obezbediti lakšu montažu kasnije.

Modeli lajsni

Da li laminat za stepenice bio funkcionalan treba da bude dobro pričvršćen. Na stepeništu postoji slaba tačka – spoj čeonog dela i gazišta. Taj deo jednostavno trpi najveće opterećenje i potrebno je da se posveti više pažnje za njega.

Kako se vidi dole na slikama postoji veliki broj različitih lajsni koje olakšavaju postavljanje laminata na stepeništu. Na našim prostorima realno je problem što se takva rešanja malo teže mogu naći, posebno ako živite u manjim mestima.

lajsna za laminat

postavljanje laminata

montaža laminata na stepenište

laminat na stepenicama

lajsna za laminat

postavljanje laminata

montaža stepeništa od laminata

Kao što se može videti sa slika princip je prilično sličan, bez obzira koja varijanta lajsne je u pitanju. Postavljanje laminata se sa njima značajno ubrzava i dobijena veza je stabilna.

U nedostatku orginalnih rešenja se mogu čuti različite preporuke kako se mogu montirati neka priručna i prilagođena sredstva. U pitanju su uglavnom razni profili aluminijumskih lajsni. Međutim ovde trebate biti prilično pažljivi pri primeni tih saveta, usvojite samo one preporuke koje možete pogledati u preksi kako izgledaju. Nikako se ne treba previše oslanjati na teoretisanja.

aa