Kako odabrati lajsne za laminat

Pre je izbor opreme za uređenje prostora bio ograničen, uglavnom samo ono sa lokalnog stovarišta. Danas je situacija drugačija, lakše se možemo informisati o ponudi i bez većih problema kupiti nešto što se ne nudi u lokalu. Lajsne za laminat su jedna od takvih stvari, na izgled jednostavne međutim ponuda je veoma velika i može se tačno odabrati ono što nam odgovara.

Većinom se koriste za prikrivanje prostora između laminata i zida koji se ostavlja prilikom montaže plivajućeg poda. Postoje lajsne namenjene za laminat koje mogu da prikriju kablove ili vertikalnu zvučnu izlaciju. Da bi to sve dobro izgledalo na kraju zidovi trebaju biti ravni u što je moguće većoj meri.

U ponudi se nalazi veliki broj različitih dezena, pa treba paziti prilikom da se to uklopi sa laminatom i ukupnim izgledom kompletne prostorije. Montaža lasni se najčešće obavlja pomoću nosača koji se pričvršćuju za zid, lepljenjem na površinu zida ili šrafljenjem. Nikako ne sme da se radi učvršćavanje lajsni za laminat, jer on mora da radi (diletacija).

Veliki izbor materijala

Lajsne za laminat se prave od smese koju uglavnom čini usitnjeno drvo, kao što se pravi i sam laminat. Međutim u ponudi su još i ove lajsne od plastike (pvc), drveta, medijapana(mdf), metalne (aluminujumske), gumene. Među tolikim izborom treba odabrati za postavljanje onaj koji će najbolje odgovarati prostoru, jer nema potrebe postavljati ukrasne lajsne ukoliko se laminat nalazi u radionici.

Plastične lajsne koje idu na zid su često profilne i u svom sklopu imaju vodilice za kablove. Na taj način je moguće naknadno razvučene kablove koji nisu u zidovima prikriti. One uglavnom stižu u dužini od 250 cm i visini od 6 cm.

Medijapan se navodi kao materijal kada su lajsne napravljene od iste ili slične smeše kao sam laminat. One su već izvučene u različitim profilima i na njima se nazali folija sa dezenom i zaštitni sloj. MDF lajsne se montiraju pomoću žabica koje se učvrćuju za zid, metalnih ili plastičnih.

Drvene lajsne se uglavnom koriste za parket ili brodski pod, ali mogu da posluže i za prostorije gde je postavljen laminat. One se lepe za zid jer na sebi ne poseduju opcijuda se kače na zidne nosače.

Metalne lajsne  zvuče grozno, alu kad se kaže aluminijumske tad je već prihvatljivo. U pitanju su specijalne lajsne za prelaz između laminata i pločica, za stepeništa pokrivena sa laminatom, ugaone, visinske, završne i naravno T-profili. One se takođe prave u nekoliko različitih nijansi pa svako može da odabere šta će se najbolje uklopiti sa laminatovim dezenom.

Gumene su veoma slični pvc lajsnama sa tim da se mogu delom prilagođavati neravninama na zidu. Treba imati u vidu da nisu čudotvorne, već nemanjene samo manjim krivinama.

Dimenzije i profili

Lajsne za laminat stižu u više različitih dužina, tako da se može kupiti ukupna dužina sa minimalnim otpadom. Potrebno je pre montaže premeriti dužinu svih pojedinačnih zidova i zabeležiti je. Tada prilikom kupovine možemo uzeti odgovarajuće dimenzije i izbeći nastavljanje direktno na zidu.

Što se tiče profila izbor je velik kod modela lajsni koje se montiraju na zidove. pored redovnih koji idu između poda i zida mi ćemo spomenuti T-komade, lajsne za stepenište i završne. Zahvaljujući tome što se niko preterenao ne pridržava standarda, postji veliko šarenilo po pitanju visine i širine lajsni.

rezličiti profili za svaku priliku
Drugačiji tipovi profila lajsni

Svaki od ovih profila ima još dosta varijacija kakav će završni izgled. Ukoliko će se lajsna šrafovima prihvatiti za zid, ona već ima na sebi izbušene rupe. Veoma četo se ovde lajsne sastoje iz dva dela, jedan se odmah pričvrsti za zid dok drugi deo služi kao maska da prikrije glave šrafova.

Lajsne koje su namenjene stepeništima sa laminatom često na sebi imaju deo površine prilagođen tome da spreči proklizavanje. Postoje i one koje su namenjene kada se laminat pruža u jednu prostoriju iz druge, pa je potrebno prikriti prazan prostor između laminata i štoka. Kako je kraća površina u pitanju ako se ne može naći prag lajsna, može se upotrebiti i prerađeni T komad.

U slučajevima kada je zid malo kriv nakon montiranja lajsni prostor koji ostane prazan se može popuniti fug masom koja je uoji zida. Na taj način će može delimično prikriti taj nedostatak.

Ovde treba povresti računa o još nekim stvarima a ne samo o izgledu i dezenu. Lajsne za laminat trebaju biti kvalitetno napravljene, sa profilom koji se lako može čistiti. Takođe je poželjno da oni modeli po kojima će se koračati budu prilagođeni smanjenju buke, što se postiže korišćenjem kvalitetnih materijala.