Troslojni gotovi parket

Troslojni parket je relativno novija stvar na našem tržištu koja je brzo stekla dobru reputaciju. Pokrivanje podova je posao koji se radi prilikom useljenja u neki prostor i onda ponovo nakon 15 – 20 godina. Kada se koriste parketi sa zamenom se može čekati i do 50 godina ako se montaža odradi kako treba.

Ovaj parket se pravi laminacijom (lepljenje pod pritiskom) nekoliko vrsta drveta iz tri sloja. Na taj način se postiže njegova povećana izdržljivost i istovremeno se smanjuje cena koštanja. Što se tiče same cene ona se može značajno razlikovati, jer najbolji modeli pored kvalitetnog drveta imaju i po sedam zaštitnih slojeva koji štite površinu.

Kao dodatna prednost se navodi to što se postavlja po sistemu klik klak, što ne zahteva dodatno lepljenje i ubrzava postupak montaže. Troslojni gotovi parket se može zalepiti za podlogu bez problema ako neko baš želi.

Kako izgleda troslojni parket

Debljina od približno 15 mm u velikoj većini slučajeva, mada se proizvodi i u većim debljinama. Od toga donji sloj je 3,5 mm, srednji sloj je 7 mm doj je površinski sloj debljine 3,5 mm. Ukoliko se pravi veče debljine tada se proporcionalno povećava i svaki sloj.

Donji slojevi se prave od jeftinije vrste drveta, dok je samo gonji od plemenitog. Dužina dasaka je od 1500 mm pa do 2200 mm, dok je širina u rasponu 15 – 190 mm. Ovim dimenzijama se uklapa u izgled seljačkog poda, što odgovora za većinu prostorija.

Sloj na vrhu može biti od hrasta, bukve, bambusa, trežnje ili neke slične vrste od koje se izrađuje i redovni parket. Srednji sloj je od topole, jele, smrće. Troslojni parket ima najdonji sloj se pravi od iste vrste kao površinski ili nekog tvrdog drveta. Za taj sloj se koriste komadi koji ispunjavaju tehničke zahteve, ali ne i estetske.

Gornja površina je već izlakirana u velikom broju slučajeva, tako da kad se završi montaža troslojnog parketa posao je gotov. Na tržištima gde se ove vrste parketa koriste decenijama u ponudi se mogu naći površine koje su tretirane uljima ili retko i one koje treba zaštititi nakon postavljanja.

gotov troslojni parket presek

Ukoliko troslojni parket kupujete na akciji na nekom stovarišu trebate proveriti koji je razlog da se one podaju po nižim cena. Na razliku u ceni bi trebala da najviše utiče završna obrada, bez obzira da li je gornji sloj od hrasta, bukve ili bambusa.

Postavljanje

Troslojni gotovi parket se uglavnom postavlja kao plivajući, sa tim da u nekim slučajevima se nanosi lepilo na spojevima. Prilikom kupovine parketa se treba upoznati sa preporukama proizvođača lpko sistem montaže je najbolji.

Sistem klik klk je veoma cenjen pošto omogućava montažu po sistemu uradi sam. Međutim prilikom kupovine parketa treba povesti računa da će trebati uzeti malo više jer će biti otpada. Sastavi bi poprečno trebali smaknuti bar za 30 cm a može i više.

Veoma je nezgodna situacija kada se pri kraju postavljanja primeti da malo nedostaje, a kad se ode dokupiti ne može da se nađe taj isti dezen ili bude samo druge debljine. Zato dobro obavite pripreme.

Takvom montažom se dobija takozvani plivajući pod, pa treba ostaviti oko 15 mm udaljenosti od zidova sa svake strane. Na taj način površina pod parketom može nesmetano da radi, a taj zazor između se prikrije parket lajsnama. Potrebno je lajsne prilikom montaže pričvrstiti za zid.

Ukoliko neko želi da parket bude fiksiran može ga zalepiti za pod, koji treba da ispunjava uslove za taj posao. Kao podloga može ići beton, ali i statiji parket ili brodski pod sa tim da moraju biti stabilni (ne sme drvo biti trulo ili vlažno).

troslojni parket akcija

Ukoliko se odlučite da troslojni parket montirate iznad podnog grejanja njegova debljina ne bi trebala biti veća od 15 mm. Veća debljina će loše uticati na provodljivost toplote. Kod ovog tipa podnih obloga dodatna prednost je baš taj srednji sloj koji se pravi od mekanog drveta i omogućava lakšu cirkulaciju toplote prema površini.

Održavanje

Održavanje se svodi na redovno čišćenje, poželjno je svaki dan ako se montira u prostorijama koje se mnogo koriste. Sredstva za čišćenje troslojnoga parketa bi trebala biti predviđena za tu namenu, upotreba nekih hemikalija namenjenih za druge tipove površina mogu samo napraviti probleme.

Uprkos tome što daske dobro naležu i površina je zaštićena ne bi trebalo dozvoliti da se voda dugo zadržava na njegovoj površini. Nameštaj bi trebao da ima zaštitu montiranu na svojim nogicama i da se tako spreči grebanje površine.

Mestimične popravke su moguće samo na manjim površinama, dok ukoliko je potrebno srediti malo više površine postoji mogućnost da se ne postigne isti izgled sa novim lakom. Moguće je i prebrusiti kompletnu površinu ukoliko se pohaba orginal sloj, ali taj posao bi trebalo prepustiti iskusnom majstoru.

Troslojni gotovi parket je svakako dobar izbor za prekrivanje podova, bez obzira da li je u pitanju novogradnja ili se radi renoviranje. Naravno dobro obratite pažnju na preporuke proizvođača kako odraditi postavljanje, jer lošije odrađen posao će značajno skratiti sam vek trajanja poda.