Kineski kulturni centar u Beogradu

Ovih dana počela je izgradnja Kineskog kulturnog centra u Novom Beogradu. To je prvi i jedini ovakav Centar na Balkanu i nalaziće se na mestu gde je do bombardovanja 1999. bila ambasada Kine. Početak radova na ovom velikom i značajnom projektu proglasili su ambasador Kine u Srbiji Li Mancang i gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Vrednost investicije je 45 miliona evra a očekuje se da će radovi biti završeni za 18 meseci kada će Kineski kulturni centar početi sa radom.

Kompanija “Empiret” gradi Centar koji će se rasprostirati na 32.000 kvadrata dok radove na iskopavanju i postavljanju šipova izvode domaće firme. To će biti multifunkcionalni objekat koji će pored kulturnog cetra imati i poslovno krilo kao i apartmane. Izgradnja Kineskog kulturnog centra je odlična prilika da se ojačaju ekonomska i kulturna saradnja Srbije i Kine.

Međutim i ovo je jedna od situacija kada se ispoljavaju prepucavanja na unutrašnjam političkom planu. Prošle godine je tadašnji predsednik Srbije zajedno sa predsednikom kine postavio kamen temeljac namenjen kulturnom centru. Međutim kako se radi na tome da se bivši predsednik Srbije sad što više ukloni iz javnosti, odrađeno je pokretanje radova, opet zvanično ali radi promocije Siniše Malog.

Jačanje odnosa Kine i Srbije

Centar će omogućiti da se što više ljudi iz Srbije, ali i drugih zemalja u regionu upozna sa kineskom kulturom. Ujedno je to šansa za unapređenje odnosa ove dve zemlje i njihovu ekonomsku saradnju.

Pored učionica za promovisanje kineske kulture tu će biti i višenamenske dvorane-sale za priredbe, izložbeni prostori, ekološki prostor. U sklopu Kulturnog centra će se nalaziti i podzemna garaža sa preko 200 parking mesta. Važno je reći da će otvaranjem Centra biti obezbeđeno 400 novih radnih mesta.

Ovo će biti značajno ne samo zbog zapošljavanja ljudi, nedavno je Gradski menadžer Goran Vesić rekao da je uplaćeno 417 miliona dinara na ime naknade za gradsko građevinsko zemljište. Nakon toga je kinezima izdara dozvola za gradnju. Tom prilikom je rekao da će u sklopu objekta biti garaža sa 218 parking mesta.

Kineski kulturni centar je dokaz srpsko-kineskog prijateljstva. Kina ovim objektom će pojačati i svoje prisustvo na Balkanu koje je aktivnije započelo pokretanjem sajta na srpskom jeziku koji plasira vesti o Kini (isključivo u pozitivnom svetlu).

Dizajn samoga objekta je nastao inspiracijom pisanjem tušem, što je poznata Kineska tradicija. Ali u skladu sa svetskim trendovima i ovaj objekat će biti izgrađen od modernih materijala sa punom pažnjom posvećenom ekološkim standardima. Zanimljivo je da će Kineski kulturni centar na vrhu zgrade imati vrt velikih dimenzija. Za potrebe tog vrta se planira nasipanje zemlje u visini od 80 cm.