Podloga za laminat

Da bi se podne obloge dobro postavile, sve potrebne komponente trebaju biti kvalitetne i postavljene na odgovarajući način. U prethodnom tekstu smo pisali kako odabrati kvalitetan laminat, ali da na kraju posla sve bude dobro treba obratiti pažnju i na druge komponente. Na drugom mestu po važnosti jeste podloga koja se postavlja neposredno ispod laminata.

Ova podloga se najlakše može opisati kao sunđerasta masa koja najčešće ima debljinu od 3 mm pa do 7 mm. Postoji nekoliko smesa koje se koriste, polipropilen, ektrudirani polistiren, XPS u pločama, XPS u rolnama, pluta u rolnama. Sa ovako velikom ponudom su pokrivene praktično sve situacije na koje se može naići.

Ukoliko se uzme kvalitetan laminat i neka jeftina (neodgovarajuća) podloga krajnji rezultat može biti veoma loš. Najbolje je ispoštovati preporuku koju da firma proizvođač laminata.

Tipovi, dimenzije i svojstva

Podloga za laminat najčešće stiže spakovana u rolnama koje ukupno imaju dužinu 25 m. Širina najčešće bude 1,2 m, mada tu postoji dosta izuzetaka. Prilikom kupovine ovako upakovanih podloga treba povesti računa da prilikom slaganja se vrši njihovo preklapanje od najčešće 20 cm.

Drugi oblik u kom stižu podloge za laminat jeste u pločama, ali tu nema nekih posebnih dimenzija koje bi se mogle nazvati standadarnima. bez obzira da li dolaze kao ploče ili u rolni postavljanje se vrši uvek kao i polaganje laminata u prostoriji.

U nekim situacijama je nephodno postavljanje paronepropustne folije ispod podloge. Međutim u prodaji se mogu pronaći vez zalepljenje te folije na podlogu što značajno skraćuje vreme postavljanja.

Debljina jeste bitna jer deblja podloga za laminat može da prikrije manje neravnine na podu do visine od 4 mm. Čak i kada se uzmu veče debljine, od recimo 8 mm to se ne može nikako loše odraziti na ponašanje laminata koji se postavi pre toga. Primeti se razlika u odnosu na tvrde podove kao što su keramičke pločice, ali to nije ništa preterano.

Jedna od navažnijih osobina jeste smanjenje buke, laminati su tanji i gušći od redovnog drveta te je neophodno korišćenje zvučne izolacije. Takođe treba znati da one nisu prepreka za prodor vlage same po sebi nego samo kada su u kombinaciji sa paronepropusnom folijom.

Kada postoji podno grejanje

Jedna pomalo specifična situacija jete kada se postavlja podno grejanje direknto ispod laminata. Ovde treba obratiti pažnju da kao što postoji laminat koji je namenjen za ovu situaciju, tako postoje i podloge koje su jasno označene.

Većina proizvođača se potrudi da ima perforaciju (serija manjih otvora) što se pokazalo kao dobra stvar. Ovde se treba ispod sunđeraste podloge postaviti zaštitnu polietilensku foliju. Kada se završi montaža laminata vrši se postepeno povećanje temperature i to tako da se svaka 3 dana digne za 5 ºC.

kako postaviti laminat
slika sa wikipedia.org

U poslednje vreme se kao prednost nekih podloga za laminat ističe da su napravljene od recikliranih materijala. Na taj način se snižava cena njihove proizvodnje, ali se pokazuje i briga za okoliš. Kod  određeneg broja kupaca ovo je veoma bitna stavka o kojoj vode računa.

Obavezno ćemo spomenuti i podloge od plute, koje se koriste za sve vrste plivajućih podova, pa tako i kada se postavljaju od laminata. Kod nas se slabije koristi, mada po karakteristikama ne zaostaje za ostalim tipovima podloga koje se mogu naći u ponudi.

Veoma često i sami proizvođači laminata imaju preporuke koju podlogu upotrebiti i to značajno olakšava izbor. Ukoliko u ponudi nema baš te, treba izabrati neku sa istim osobinama od drugih proizvođača.Trebalo bi možda naglasiti da postavljanje laminata preko itisona ili tepiha nije zamena za postavljanje podloge i nikako se ne preporučuje.

Na određenim inostranim tržištima u ponudi imaju laminate gde je na svakom komadu već zalepljena podloga i u toj situaciji nema potrebe za dodatnom.