Kako odabrati dobar laminat

Laminat se u poslednjih desetak godina svakako najviše koristi kod nas za pokrivanje podnih površina. Zastupljen je u kućama, lokalima, kancelariskom prostoru, praktično svagde. Međutim u velikoj  meri ima loših kometara vezanih za njegovo korišćenja, pa ću se potruditi da u ovom tekstu obradim najzačajnije stavke oko odabira laminata.

Prednosti su povoljna cena i jednostavnost postavljanja, što je u većini slučajeva sasvim dovoljno. Da nebude neke zabune treba reći da se laminat sastoji od oko 80% drveta, jer se povremeno mogu videti kometari da ima najviše sitne plastike u njima. Vaoma je bitno prilikom kupovine pregledati oznake na pakovanju da bi se znalo za koje uslove korišćenja je taj laminat namenjen.

Po načinu proizvodnje se mogu podeliti na DPL (Direct Pressed Laminate) gde se svi elementi lepe u jednom prolazu. Drugi način izrade laminata jeste HPL (High Pressure Laminate) gde se prvo vrši sastavljanje dekorativnog sloja za zaštitnim pa se u drugom prolazu to lepi na noseći sloj ploče.

Na šta obratiti pažnju

Prvo treba sagledati u kom prostoru će se postavljati laminat, koliko ta prostorija ima svetla i kojim će se intenzitetom koristiti. Tada će se znati na šta najviše obratiti pažnju  jer se laminat  sastoji uvek od 4 sloja koja se javljaju u različitim debljinama i klasama.

Površinski sloj ima namenu da ga zaštiti od habanja i oštećenja tokom korišćenja, dok se ispod njega nalazi dezen koji je u stvari štampani papir. Zahvaljujući tom drugom sloju se i nudi toliko veliki izbor boja i različitih dezena u prodaji.

Treći sloj je glavni i on se sastoji od usitnjenog drveta koje je povezano lepilom i učvršćivačima, a na kraju na dnu je sloj koji ima namenu da spreči prodor vlage.

Najčešće se laminat pravi čvrstim presovanjem (high density fibreboard) dok se ređe koriste srednje ili slabo presovanje (medium density fibreboard). Postoji podela na one koji su namenjeni ka domaćinstva i sa druge strane laminate za komercijalne prostore.

Treba povesti računa i o osvetljenosti prostorije, boji postojećeg nameštaja i bojama zidova. Prostor se može odgovarajućom bojom poda učiniti manjim ili većim, što može biti zamka da malu sobu sa manjim prozorom učinimo da izgleda još manja kupovinom nekog tamnijeg dezena.

Boja

Ova vrednost kod laminata je verovatno svakom najvažnija, boju i dezen koje odaberemo ćemo svakako gledati dugi niz godina. Sa tehničke strane to je samo papir na kojem je nešto odštampano i on nema drugu funkciju.

Međutim i tu postoje neke razlike, kod jeftinijih povremeno se desiti da boje počnu da blede nakon nekog vremena. Ovo može dosta brzo da se desi ukoliko je deo površine direkno izložen suncu Kada se koristi laminat koji nije namenjen za prostorije sa podnim grejanjem isto povremeno može doći do promena boje.

Što se tiče uzoraka oni su najčešće imitacije drveta u raznim nijansama. Zastupljeni su i jednobojni uzorci umanjoj meri kao i imitacije kamenih podloga. Ovde ne treba mnogo eksparimetisati, praksa je pokazala da je u najvećem broju slučajeva dobro se držati uobičajnih rešenja.

veliki izbor boja

Površinska obrada

Kada je u pitanju dobar laminat i njegov kvalitet ovo je svakako najznačajniji sloj. On obavlja zaštitu površine na nekoliko načina, pre svega umajuje habanje površine koje nastaje dužim korišćenjem. Takođe daje dodatnu čvrstoću, zaštitu od intenzivne svetlosti, umanjuje oštećenja usled grebanja i prodor vlage kada se nešto prospe po površini poda.

Postavlja se lepljenjem providne folije na površinu preko dezena i to se dodatno učvsti nekom od smola (dvokomponentnih). Provlačenjem kroz valjke pod pritiskom se može stvoriti reljef u njemu koji dodatno poboljšava imitaciju drveta.

Nakon postavljanja se ne treba raditi nikakva dodatna zaštita površine na podovima. Ukoliko se tokom korišćenja desi da se na nekom mestu zagrebe površinski sloj, laminat se može srediti pomoću sredstava koja su za to napravljana. U pitanju su smole bez boje koje se nanose na problematični deo i zatim utrljavaju, a nakon sušenja se slabo može primetiti da se tu nešto radilo.

Kada je ova osobina u pitanju mora se odabrati dobar laminat, jer su ostale osobine nebitne ukoliko se površina poda brzo ošteti.

Debljina i dimenzije

Kao i kada su u pitanju boje laminata, tako je veliki izbor različitih debljina i dimenzija. Najčešće debljine koje se mogu naći su 7 i 8 milimetara, dok se u malo manjoj meri mogu naći one od 10 i 12 mm. Postoje i one koje su dosta manje od ovoga, ali i dosta deblje samo što je njihova namena za neke posebne situacije.

Kada su u pitanju dimenzije laminata dosta česte su 1380×193 mm, 1383×159 mm, 1286 x 194 mm, 1292 x 193 mm, 1376 x 193 mm. Ovo je samo jedan mali uzorak veličina koje se nude na našem tržištu i ovde sam ga neveo kao primer da ne postoji standardna veličina.

Iz tog razloga treba biti obazriv te prilikom priprema za kupovinu, kad se računa površina treba dodati nekoliko procenata više. Taj višak je u stvari otpad koji će nastati prilikom uklapanja laminata kada se bude završavalo postavljanje.

Podloga

Laminat jako dobro prati površinu koja se nalazi ispod njega, pa je stoga neophodno da ona bude ravna. Neke preporuke su da se uzravnavaju sve neravnine veće od 3 mm, a za tu namenu je preporučljivo koristiti sredstva za ravnanje podloge.

Ukoliko su naravnine veće, mogu se koristiti i druge metode kao što je na primer betonska košuljica. Dosta često se postavljanje laminata radi direktno na stariji parket ili brodski pod.

Preko osnovne podloge se postavlja sunđer debljine 2mm, a u nekim situacijama treba postaviti i paropropusnu foliju. Postoji i sunđer na koji je već zalepljena ova folija. Pored toga postoji i izopodloga koja služi za smanjenje buke koja nastaje šetanjem, ona se proizvodi u debljinama od 3 mm i 5,5 mm.

Ovaj deo o podlozi nije direktno vezan za temu kako odabrati dobar laminat, međutim je veoma bitna tema i morao sam napišem nešto o njoj. Razlog je to čak i najkvalitetniji laminat ako se postavi na neodgovarajuću podlogu će izgledati veoma loše. Vremenom može doći i do oštećenja, što bi zahtevalo popravku koja se može izbeći sa kvalitetnom pripremom.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.