Boks za psa – sve prednosti i karakteristike

Boks za psa je mnogo bolje rešenje za smeštaj vašeg ljubimca u dvorištu umesto ideje da ga zatvorite u kuću ili ostavite vezanog na lancu. Pokazao se kao odlično rešenje za psa, zato što boks nije mali kavez u kome vaš ljubimac neće imati prostora. Mogu biti različitih dimenzija, a takođe veoma lepi, prostrani i funkcionalni kako za manje tako i za veće pse.

Koliki ćete boks za psa koji postaviti u dvorištu zavisi najviše od rase psa. Ako je ljubimac manji može biti postavljen i onaj manjih dimenzija u kome će imati dovoljno prostora za igranje i boravak. Međutim ako je pas veliki i potrebno mu je više prostora to bi trebalo biti veći boks. U tom slučaju nije dovoljno samo da bude prostran, već treba biti i odgovarajuće visine.

Namena bilo kog boksa bez obzira na veličinu jeste da bude dom psu na neki vremenski period. Pored toga, boks za psa može biti takav da ima krov koji štiti psa od lošeg vremena kao što je kiša i sneg. Pojedini modeli mogu imati i odgovarauću izolaciju kako bi ljubimci ostali suvi i topli za vreme hladnih dana.

Veličina boksa

Sama veličina boksa zavisi od dve glavne stvari. Prva je veličina vašeg psa, kao i vreme koje pas provodi unutra. Manji boks u kome se pas jedva može okrenuti neće biti adekvatan za trajnu varijantu, pa čak i za ostavljanje psa u njemu tokom jednog dela dana. Boks mora imati dovoljno prostora da pas prošeta odnosno protegne noge unutra i da može da vrši nuždu u jednom ćošku.

veliki boks za smeštaj pasa

Boks za psa bi trebalo da bude pravilno postavljen i izolovan kako bi psu bili dovoljno toplo tokom zime i sveže tokom leta. Obično se smešta u nekom ćošku dvorišta ili ako ima mesta između dva objekta.

Prilikom izbora materijala od koga je izrađen boks za psa dobro je obratiti pažnju na sledeće:

  • metalne ili čelične konstrukcije treba da su otporne, pritom treba da sprečavaju razvoj bakterija,
  • šipke bi trebalo biti jake i otporne jer pas može veoma jako da zagrize i da savije rešetke,
  • boks mora biti prostran zbog komfora i udobnosti psa tokom boravka,
  • važno je imati dobar mehanizam za zaključavanje vrata, odnosno otvora, kako ne bi došlo do nasilnog otvaranja.

Morate uvek voditi računa da je boks odgovarajuće veličine za vašeg psa. Približna ideja o tome kolike bi dimenzije trebalo da budu za najmanji boks za pse su:

  • dužina boksa = dužina vašeg psa od nosa do vrha repa + visina psa od zemlje do trupa,
  • širina boksa = (širina psa u ramenima + 3 cm) x 2,
  • visina boksa = visina psa od ušiju ili glave, do zemlje + 7 cm.

Boks za psa prednosti

Mnogo je humanije ostaviti ljubimca u boks , a što se tiče držanja psa na lancu to je u Srbiji zabranjeno zakonom. Sa druge strane, nije dobro rešenje ni da psa ostavite puštenog u dvorištu, bez obzira na to da li vam je dvorište ograđeno. Glavni razlog je svakako njegova bezbednost, pošto se može desiti da istrči na ulicu, da preskoči ogradu ili iskopa prolaz ispod ograde. Može se desiti i da pođe za vama kada izlazite ili u najgorem slučaju da pobegne.

Postoji jako puno prednosti i razloga zbog kojih boks za psa može biti sjajan dodatak vašoj bašti. Kao prvo, boks za psa je konstrukcija koja štiti vašeg psa i sprečava ga da pobegne. Čak i kada je bašta zatvorena sa svih stana, pas u svom boksu može pronaći savršeno mesto za odmor nakon duge šetnje. Uz malo truda pored svih prednosti za psa, boks se može doterati da bude lep deo dvorišta.

Najbolja podloga za boks za pse

Beton ili vodenopropusno drvo su obično materijali koji se postavljaju za pod u boksu. Alternativa betonu može biti šljunak jer je jeftiniji, ali je veoma nezahvalan za održavanje jer se teško čiste fekalije. Iako se beton lako održava, jedna od njegovih mana je to što vremenom dolazi do odvajanja.

Podloga se može ojačati i kontrolisati ako se ispod betona stavi cement ili šljunak, koji će sprečiti da se beton ne razbije brzo. Takođe, podloga se može ojačati i armaturom i žicom, kako bi duže izdržala. Dobro je rešenje da se na beton postavi jedna drvena paleta pa će pas sam odlučiti na čemu će da odmara.

Pod za boks za psa može biti i od čelika, zatim od drveta, koji su skuplji i teži za postavljanje ali su dugotrajniji i više izdržljivi. Čišćenje boksa je u svakom slučaju zahtevna, ali svakodnevna obaveza i treba razmišljati o tome da sam pod ne otežava taj posao.

Trajni i montažni

Trajni ili fiksni boksovi namenjeni da se koriste duži niz godina (decenija). Većina trajnih ili fiksnih boksova zahteva prave građevinske radove i prave se od kvalitetnijih i otpornijih materijala. Materijal za ogradu boksa koji se koristi su obično žičane ograde, kao i bolje vrste drveta, kaljeno gvožđe, hrom ili čelik.

Montažni ili prenosivi boks za psa je odlično rešenje kada želite da vašeg psa povedete na odmor, u prirodu, na letovanje, zimovanje ili izložbu pasa. Montažni boks za pse međutim nije predviđen da bude dom za psa na duži vremenski rok. Neki montažni boksovi za pse imaju zgodne prikačene kuke za nihovo spuštanje i postavljanje na odgovarajuće mesto, dok su drugi napravljeni od metalnih elemenata koji se lako sklapaju.

Većina privremenih boksova nema krov, ali u slučaju da ima takav krov nije dovoljno dobar da zaštiti vašeg psa, kakav je to slučaj kod fiksnih i trajnijih boksova. Čišćenje prenosivih boksova je često veoma lako i jednostavno jer je pod od običnog metala sa kojeg se prljavština lako spira. Na takav metalni pod se može staviti i prenosna podloga koja je takođe od nekog materijala jednostavnog za čišćenje.

Položaj u dvorištu

Položaj, odnosno mesto u bašti ili dvorišu na koje se boks za psa postavlja je veoma bitno. Ukoliko je bez poda trebalo bi ga postaviti daleko od vode i na izdignutom mestu tako da se ispod boksa ne sakuplja odlivna voda. Ako bi se u blizini boksa skupljala voda pod bi bio vlažan. Bitno da se mesto za njih pronađe u hladovini, van direktnog sunca, naročito ako je boks za psa bez krova.

prostor za psa

Treba uzeti u obzir da je boks upravo ono mesto gde će ljubimac provoditi najviše vremena kada nije pored vas. Najbolje je da se boks za psa ne postavlja uz kuću kako se ne bi glasno čulo svaki put kada pas zalaje ili kako se ne bi osetili neprijatni mirisi.

Postavljanje boksa ispod drveta takođe nije dobra ideja jer sa drveta svašta pada. Najbolje mesto gde se može postaviti boks za psa jeste uz neku pomoćnu zgradu, garažu ili prostoriju. Na taj način boks za psa će jednom stranom biti zaštićen od vetra.

Kućica za pse

Kućicu za pse možete postaviti unutar boksa kao i izvan, a u oba slučaja ona treba da omogući vašem ljubimcu bolje uslove za život. Za pseću kućicu najbolje je koristiti prirodne materijale, od čega će pretežno to biti drvo.

Ukoliko postavljate kućicu za psa unutar boksa vodite računa da konstrukcija napravljena od prirodnih materijala mora da ispuni nekoliko uslova:

  • da dobro zaštiti psa od spoljašnjih vremenskih uslova,
  • da bude prostrana i prijatna za boravak,
  • da mu omogući mir, tišinu i privatnost.

Da biste vašeg psa odbranili od većih padova ili porasta temperature, između drvenih stubova i ispod izolacije najbolje je postaviti sloj čvrste pur pene. Debljina sloja pur pene može biti od 4 cm. Kada napravite konstrukciju kućice sa sve zidovima i krovom od drvenih greda potrebno je pokriti krov papirom od katrana.

Na kućici mogu ostati rupe, a ukoliko ostanu one se moraju ispuniti gitom koji bi trebalo da se suši par sati pre šmirglanja. Ako nanesete nekoliko slojeva farbe preko spoljnih drvenih greda zaštitićete kućicu od truljenja. Možete i prefarbati zidove kako biste dobili lepši izgled kućice za vašeg ljubimca. Za podlogu kućice možete iskoristite paletu. Ona je zgodna jer će na taj način kućica biti odignuta.

Pored toga što boks za psa i kućica za psa moraju biti prostrani i prijatni za vašeg ljubimca, oni se moraju i redovno održavati kako bi bili čisti. Ovo je važno zbog higijene, da se ne bi sakupljao otpad, fekalije, neprijatni mirisi i bakterije. Ukoliko je ceo boks natkriven sa krovom, na kućici se može postaviti ravan krov koji nije pričvršćen, te na taj način olakšati čišćenje kućice.

autor: Marija Mitović