Zatvorene terase i pretvaranje terase u stambeni prostor

Zatvorene terase imaju mnogo prednosti kada dođu hladniji dani, posebno kada su u pitanju jesen i zima. Međutim, ako brinete da će zatvaranjem balkona vaša terasa izgubiti na prostoru ili da će zbog nekoliko prozora na terasi biti manje svežine, znajte da se ovaj scenario neće desiti.

Postoji način da zatvorite terasu i da ona pritom ne izgubi svoju glavnu funkciju, tako da je u svakom trenutku možete otvoriti, zatvoriti i provoditi prijatno vreme u njoj.

Klasičan način da terasa bude zaštićena od spoljašnjih uticaja je da bude zastakljena terasa, međutim obično staklo u drvenom ramu je samo jedan od načina. Balkon se može zatvoriti leksanom, roletnama, aluminijumskom i PVC stolarijom i slično, a svaki od njih može zaštititi vašu terasu i učiniti prijatan boravak u njoj.

Pretvaranje terase u stambeni prosor

Ako želite da vaš balkon bude jedna od prostorija u stanu u kojoj ćete moći da boravite tokom cele godine, onda je potrebno da to bude zatvorena i zastakljena terasa, zaštićena od vremenskih uslova. Da bi se lakše uklopila u ambijent vašeg životnog prostora možete je preurediti i ubaciti pojedine detalje.

Jedna od najvećih prednosti zatvorene terase je što se zatvoreni prostor tokom cele godine veoma jednostavno i funkcionalno može iskoristiti. Ne morate se odreći svoje terase tokom zime i zaboraviti da ona postoji. Čak i kada je napolju mnogo hladno boravak na zatvorenoj terasi neće vam biti neprijatan, posebno ako postavite dobru toplotnu izolaciju.

Velika zatvorena terasa

Najvažniji razlog što su u stanovima često zastakljene terase i što se one pretvaraju u stambeni prostor je da bi se povećao životni prostor. To znači da se terasa može koristiti u punom kapacitetu ne samo tokom letnjih meseci, već i tokom zime. Balkon na taj način postaje sastavni deo vašeg doma jer povećava površinu vašeg dnevnog boravka. Jednostavno je možete opremiti nameštajem manjih dimenzija i dodacima kako bi se uklopila u ambijent vašeg stana.

Kako zatvoriti balkon

Postoji više načina kako da terasa bude zatvorena, plus da životni prostor bude komforan, lep, topao i ušuškan.

Prednosti zatvorene terase su brojne, ali su najvažnije sledeće:

 • proširivanje životnog prostora,
 • već komfor,
 • dodatan prostor (prostorija) u stanu,
 • toplotna izolacija,
 • zvučna izolacija,
 • prostor za odlaganje stvari.

Zatvaranje terase leksanom jedan je od najpovoljnijih načina. Leksan ili polikarbonatna ploča je vrsta materijala koja ima veoma široku primenu u građevinarstvu zbog svojih dobrih mehaničkih karakteristika. Pokazao se i kao odličan materijal za uštedu energije jer je otporan na toplotu i visoke temperature, a to sprečava da se terase pregrevaju. Pored toga, leksan ploče su elastične, debele i veoma otporne na udarce i pritisak.

Jedan od najefikasnijih načina za zatvaranje balkona je upravo zatvaranje terasa PVC stolarijom. Aluminijumski i PVC prozori pružaju najbolju toplotnu i zvučnu izolaciju, što je svakako jedan od glavnih razloga za zastakljene terase. Najviše se zastakljivanje obavlja sigurnosnim kaljenim staklom, koje je jače, sigurnije i deblje nego obično staklo.

Još jedan od načina za zastakljivanje balkona je zatvaranje terasa sa klizno-preklopnim sistemom. Klizni i klizno-preklopni sistemi najčešće se rade od ALU i PVC stolarije, a sastoje se od gornje i donje šine koje omogućavaju pomeranje i preklapanje stakla (mrdanje postavljenog panela).

Klizni sistem za zastakljivanje terasa se uglavnom postavlja na manjim ili uzanim staklenim balkonima gde nema previše prostora. Čitav sistem je veoma praktičan zbog toga što se vrata otvaraju na stranu i ne zauzimaju dodatni prostor, pa zbog toga spadaju u modernije zastakljene terase. Mana im je loše dihtovanje što se najviše primećuje zimi.

Zatvaranje terase roletnama je još jedan način da zatvorite i zaštitite svoju terasu od spoljašnjih uticaja. Roletne kojima se zatvaraju balkoni mogu biti plastične i aluminijumske. Plastične su tamnije boje i lošijeg kvaliteta, a aluminijumske roletne su bele boje koje su kvalitetnije rešenje. Pokazale su da su veoma praktične zbog njihovog lakog otvaranja i zatvaranja, ali jedan od glavnih nedostataka je manjak svetlosti u prostoriji kada su spuštene.

Neki predlozi

architectureartdesigns.com
architectureartdesigns.com
architectureartdesigns.com
architectureartdesigns.com
architectureartdesigns.com

Kako najjeftinije zatvoriti balkon

Ukoliko vam je za zatvorene terase potrebno najpovoljnije finansijsko rešenje onda su balkonska hromo vrata ili leksan ploče opcija koja će ispuniti vaše zahteve. Razlog zašto se leksan koristi kao materijal za zatvaranje terase je otpornost na lomljenje i pucanje, a sa ovim karakteristikama smatra se dobrom zamenom za staklene prozore na terasama.

Leksan ploče mogu biti prozirne i neprozirne (odnosno mutne – poluprovidne). Zatvaranje terase leksanom košta u proseku oko 60 evra po metru kvadratnom, što je posmatrano iz ugla odnosa kvaliteta i cene veoma povoljno rešenje.

Komarnici za leto na terasama

Da bi zatvorene terase bile u potpunosti funkcionalne potrebno je montirati komarnike na prozorima. Komarnici za leto na terasama su nabolja zaštita od napada insekata, njihovog ulaska uveče ka svetlosti i od ujeda komaraca. Sa dolaskom vrućina dolaze i insekti, pa je zaštita od komaraca neophodna. Komarnici se mogu postaviti na prozorima, ali i na vratima balkona kako bi se u potpunosti sprečio njihov ulazak.

Za razliku od nekadašnjih zelenih i plastičnih komarnika, danas se komarnici izrađuju od kvalitetnih i otpornijih materijala – aluminijumski i PVC ramovi, a mrežica je od fiberglasa koja ne ometa prodor svetlosti i ne čini terasu mračnom.

Komarnici za terase mogu biti:

 • fiksni komarnici koji su pričvršćeni za prozore,
 • plise komarnici koji su napravljeni od plisirane mreže koja je otpornija i kvalitetnija od drugih materijala (mogu biti horizontalni i vertikalni plise komernici, ali se često postavljaju i klizni koji se otvaraju poput harmonike),
 • vertikalni rolo komarnici koji se spuštaju i podižu vertikalno,
 • horizontalni rolo komarnici koji se pomeraju u stranu,
 • okretni komarnik na vratima koji se pomera – otvara i zatvara prilikom prolaska kroz vrata.

Bilo da živite u prizemlju ili potkrovlju, terase moraju biti prijatno mesto za vaš boravak. Kada se obavi zatvaranje terase komarnicima ili njeno totalno zatvaranje, produžava se period u toku godine kada se ona može koristiti. Na vama je da se odlučite kako da će te je iskoristiti do maksimuma.

autor: Marija Mitović