Male ugaone garniture

Jedan element koji se dosta prodaje i nudi u mnogo oblika i dezena su male ugaone garniture. Iskoristiti prostor do maksimuma nije potreba samo u malim stanovima, sa ovim komadom nameštaja i u velikim prostorijama se može stveriti intiman kutak

Ako se odlučite za ugaonu garnituru koja je manjih dimenzija obratite pažnju i na prateći program nameštaja, kao što je sto ili fotelje jer pogrešnom kombinacijom veličina i boja može doći do efekta nagomilanosti, zato pažljivo sa bojama i dezenima.

Sa njima se dobija na prostoru, ionako slabo iskorišćeni uglovi prostorija dobiće odgovarajuću vizuelnu dubinu ako boja garniture bude nijansu tamnija od zida.

Ne preterujte u tonovima, previše tamne male ugaone garniture mogu izgledati kao da su pravljene za decu, posebno u većim prostorima. Savet dizajnera enterijera nastala iz iskustva je da birate nijanse iz palete svetlijih boja.

Ugaone garniture u dnevnom boravku

Mali ili veliki dnevni boravak, ugaona garnitura uvek može dodati na ugođaju, ambijent postaje topliji i ušuškaniji kada na garniture stavite velike jastuke i oko nje male stolove.

Uz minimalistički stil najčešće se uklapaju garniture od drveta prirodnih tonova, ili kombinacija veštačkih materijala ravnih linija. Na vama je da izaberete prema svojim željama.

Ugaona garnitura
pixabay.com

Retro stil skoro uvek podrazumeva drvo, zato nameštaj od masiva je često fokusni deo dnevne sobe. Ovom stilu pripisuje se romantični ton zato sa malim ugaonim garniturama od masiva dobro se slažu veliki jastuci mirnih boja, jednostavnog dizajna i veliki taburei koji su ispred ili pored garniture.

Ovakve garniture za sedenje u dnevnom boravku ne zauzimaju mnogo prostora, nisu na liniji prolaza. Istovremeno čine ugao raskošnim, uz poneku zidnu policu visoko iznad garniture ili sa strane, stočić i podnu visoku lampu, dobijate luksuzni kutak za odmor.

Male ugaone garniture u trpezarijama

U davnija vremena izrađivane su tipske ugaone garniture od drveta izrađene u obliku klupe, sa nešto višim nožicama prateći visinu trpezarijskog stola. Često su bile skoro obavezan deo trpezarije, ako je domaćinstvo pratilo trendove onda je sigurno da su imali ovakav tip trpezarijske garniture.

Ovakve garniture pratili su jastuci za sedenje i jastuci za naslon. Tek kasnije su jastuci ugrađivani pri samoj izradi, tapaciranjem. Do ove promene je došlo jer su iskustva pokazala da je to bolje rešenje.

trpezariska ugaona garnitura

Male ugaone garniture praktične su i za veće porodice kao i za one koje imaju malo članova, uz ovakvu garnituru uvek možete dodati i jos poneku stolicu i uvek ce biti dovoljno mesta za sve.

U modernim apartmanima, tipa studio, najčešće ih možemo videti redizajnirane odnosno prilagođene modernim trendovima u jarkim bojama i dezenima. Materijali od kojih su danas izrađene ovakve garniture raznovrsni su kao i sami oblici ovog nameštaja. Naravno i cene su šarenolike.

Standardne pravougaone oblike danas su zamenile zaobljene ivice, udubljenja, krive i ovalne linije. Dimenzije, materijale i boje možete birati pri izradi po porudžbini, garniture po meri već su hit i ako imate mašte možete dizajnirati ovakvu garnituru da upotpunosti odgovara vašim potrebama i vašem prostoru.

Materijali za izradu standardni su kao i za ostali nameštaj, najbolja kombinacija za izradu garnitura je drvena konstrukcija od masiva, poliuretanske pene, i tapacirunga. Ova kombinacija osigurava veliku udobnost kao i duži vek trajanja. Za tapaciranje mogu se koristiti svi materijali koji se inače koriste za fotelje i trosede, kvalitetni štofovi od prirodnih materijala ili sintetickih.

Za pametno iskorišćen prostor u trpezarijama male ugaone garniture su neizbežne, udobne i funkcionalne.

Baštenske male ugaone garniture

Ako imate tu sreću da živite u kući sa dvorištem onda to ga treba iskoristiti, prilagoditi i ulepšati. Najvažniji deo uređenja eksterijera je onaj deo dvorišta u kojem planirate da provedete najviše vremena, takav kutak treba da je pre svega udoban a onda svakako i praktičan.

onda to ga treba iskoristiti, prilagoditi i ulepšati. Najvažniji deo uređenja eksterijera je onaj deo dvorišta u kojem planirate da provedete najviše vremena. Takav kutak treba da je pre svega udoban a onda svakako i praktičan.

ugaona garnitura za baštu

Bašte se mogu koristiti već od početka proleća pa do pozne jeseni, za to vreme koje provedete u dvorištu treba osetiti komfor uređenog prostora a prema tom faktoru treba i uređivati eksterijer.

Male ugaone garniture ne zahtevaju mnogo prostora, ukoliko ih postavite na otvoreno morate voditi računa o materijalu od kojeg su napravljene. Za ovakvu priliku birajte sintetičke materijale jer su iskustva pokazala da oni trpe razne vremenske uslove i otporni su na vlagu, lako ih je održavati jer mogu jednostavno da se peru.

Prirodni materijali najbolje se uklapaju u ambijent dvorišta ali kako takvi materijali zahtevaju više pažnje pri održavanju trebalo bi ih smestiti u senku, dalje od vlage ili ako je moguće pod nadkriveni deo dvorista ili terase.

Male ugaone garniture idealne su za manje bašte, mogu se postaviti uz zid kuće da ne zauzimaju prolaz ili u centralni deo dvorišta kao razdelnu vizuelnu tačku u prostoru ili centar okupljanja. Ugaone garniture su udobne i praktične za dvoriste, upotpunjujući ambijent komfora uz poneki prateći komad nameštaja, stočić ili udobnu fotelju, stvorićete osećaj dnevne sobe u bašti.