Police za knjige

Svaki ljubitelj čitanja će se potruditi da jasno istakne knjige koje poseduje i bitne su mu police za knjige. One pored toga što trebaju biti lepo vidljive, istovremeno trebaju biti zaštićene i lako dostupne da se uzmu. Uz ove zahteve tu se dodaju potreba da taj komad nameštaja lepo izgleda i da se uklapa sa ostalim elementima.

Knjige na policama ulepšavaju svaki ambijent, ako ste ljubitelj knjiga biće istaknute uz porodične fotografije i poneki dragi predmet. One mogu biti od raznih materijala, prirodnih ili veštačkih.  Mogu biti samostajaće, komadne ili ugradne u okviru zidnih plakara, otvorene ili zatvorene.

Izrađuju se od drveta (puno drvo, iverica, univer, kompakt ploča) ili od drugih materijala kao što je mesing, gvozđe i PVC. Naravno tu su i kombinacije svih ovih materijala koje mogu dati veoma fin izgled.

Zašto su nam toliko bitne

Biblioteke su oduvek bile pojam intelektualnih stremljenja. Nekada su to bile posebne sobe koje su bile ispunjene knjigama od poda do plafona, sa pokretnim merdevinama kojima se mogla dosegnuti i knjiga sa najviše police. Svi zidovi su bili ispunjeni policama za knjige bili su deo svake bogate kuće: Na taj način se domaćin pokazivao koliko je elokventan a nije izgovorio ni reč.

Danas kada su prostori za život manji kućne biblioteke zamenjene su samostojećim, pregradnim ili ugradnim policama ili za druge predmete. Ponekad police za knjige su pregradni elementi, ali često su u funkciji radnog prostora ili doma.

knjige složene na polici
Image by 134213 from Pixabay

Pozicionirajem određujete važnost knjiga ili predmeta na policama, one koje najviše cenite postavite u visini očiju. Tako ce biti istaknute pri svakom pogledu. Postavljanjem polica iznad ili ispod visine očiju pri sedenju prepustate centralni fokus ostalom nameštaju.

Ukoliko ih postavite sa strana lučnog prolaza dobićete veću dubinu dovratnika. Ukoliko se odlučite da podelite prostoriju samostojećim policama dobićete niz prednosti. Dobra stvar je što su ovakre pregrade jednostavne za premeštanje, pa se možete igrati sa veličinom pregrađenog prostora.

Neke od opcija za izgled

Policama možete dodati vrata od stakla i tako ih načiniti modernim vitrinama. Bojom možete istaći neke elemente ili ih kompletno ofarbati u boju zida tako stvarajuci ujednačenu pozadinu. U situacijama kda su kompletene u boji sličnoj sa zidovima u prostoriji knjige će doći u prvi plan.

Ukoliko ovaj tip polica postavljate zbog uređenja prostora a ne zbog potrebe da smestite omiljene knjige onda birajte knjige jarkih boja kod prostorija koje su u nijansama jedne boje. Ako prostorija već obiluje bojama najbolje je izabrati knjige i ostale dekorativne predmete u dve boje ili jednu boju u više nijansi.Ovo je generalna preporuka pri ureženju prostora, zapitajte se ipak šta bi vama najviše odgovaralo.

Veličina i pozicija knjiga može se menjati dok ne postignete željenu vizuelnu formu. Dobra stvar je što knjige možete podupirati velikim ukrasnim predmetima što nudi dodatne mogućnosti. Na poslagane knjige stavite sitnije predmete koji će privući pažnju na knjige.

drvene police za knjige
izvor – homemydesign.com

Polica kao ukras

Ukrasne police namenjene za knjige deo su modernog dizajnasa ciljem da bi izbegli stari dosadni oblik. Sada se proizvođači trude da isprate trendi oblike tako da police često gube klasične oštre ivice i dobijaju oble konture a kao takve prostor čine fluidnijim. Bez obzira na novi izgled i proporcije, one su i dalje najčešće drvene.

Oplemenite prostor policama jer se mogu uklopiti u svaki ambijent, samo je bitno da se ne preteruje. Police u predsoblju ili foajeu ispunjavaju prazan prostor i čine ga toplijim. Sa druge strane u radnoj sobi ili poslovnom prostoru daju lični pečat i nekako se podrazumevaju. Pored knjiga i predmeti na policama govore šta vam je važno, zato je njihov raspored ključan za estetiku prostora.

Sa druge strane treba priznati i da su antikvarne uvek su u trendu. Ovde su najšeće u pitanju zidne police za knjige, retko su samostojeće.

Police namenjene knjigama mogu biti postavljene i u delovima eksterijera ukoliko je zastakljen ili natkriven. Terasa sa ovim detaljem je ekstravagantni detalj i može biti postavljena na unutrašnji fasadni zid tako da u isto vreme bude sakrivena od vremenskih neprilika a ipak je istaknuta.

Moderni dizajn se najčešće sastoji se od najrazličitijih materijala, boja i oblika. Sa druge strane klasične drvene zidne police danas su zamenile trendi viseće od vestačkih materijala. Poslovni prostori koji su uređeni minimalisticki upotpunjeni su policama od vestačkih materijala ili mesinga čime se postize taj minimalistički ton enterijera.

drvana polica na kojoj su knjige

Police od kovanog gvozđa uklapaju se uz rustični nameštaj a za retro abijent koriste se police od punog drveta, u modernom dizajnu police su izrađene su od PVC-a i često su jarkih boja i prozirne u isto vreme. Bez obzira na te netipične amterijale, knjige u njima dobro izgledaju.

Zidne police za knjige

Ova varijanta polica za knjige je uobičajena u manjim prostorima. Ugaone police mogu se postaviti u ćoskove ili kao ravne dominirati na centralnom pregradnom zidu dnevne sobe. U spavaćim sobama detalj su koji od spavaće sobe pravi oazu mira.

Zidne police za knjige stvaraju utisak dubine u prostoru i ako se pozadina, odnosno zid, oboji u različitu nijansu od zida dobićete trodimenzionalni zidni detalj koji oplemenjuje prostor.

Knjige na zidnim policama mogu biti različitih veličina ali obratite pažnju pri montiranju polica kako bi bili sigurni da će polica izdržati predviđenu težinu. Držači za zidne police mogu biti vidljivi i tada birajte držače koji ce se uklopiti sa ostalim delom nameštaja po boji i materijalu, danas je moguce kupiti stilizovane drzače za stalaže koji i sami izgledaju kao ukrasni detalj a ne samo kao držač.

Policama možete ugraditi i fioke na dva, tri mesta duž polica, male fioke za sitne predmete ili nakit a veće fioke za papire i kancelarijski pribor.

Police za knjige upotpunjuju prazne zidove, pregađuju prostor, ulepšavaju dosadne prostorije i u funkciji su lepog i korisnog. Kada poređate knjige i ukrasne predmete, one ožive dok nose neke svoje priče.