Prajmer pri farbanju raznih površina

Nedefinisan i nedovoljno objašnjen segment sredstava za uređenje doma su prajmeri. Razlog za ovo leži u činjenici da nije baš široko poznata njihova namena, ali i to što su poznati i pod raznim nazivima. A u pitanju je veoma bitna stvar.

U osnovi su namenjeni pripremi osnovnog sloja za prijem boje, tako da se dosta često nazivaju osnovna ili temeljna boja. Njihova funkcija može biti da dodatno zaštite podlogu od nepovoljnih uticaja, da je izravnaju i omoguće njeno izravnjavanje, te najvažnije omoguće da se sledeći sloj boje dobro uhvati.

Da bi se postigao najbolji učinak potrebno je slediti uputstva proizvođača. I naravno koristiti proizvode koji su predviđeni da se koriste zajedno. Bilo kakva improvizacija bez konsultovanja uputstava ili majstora će dovesti do loših rezultata farbanja.

Kako funcioniše prajmer

Kako je u pitanju podloga koja se nanosi pre farbanja, može se učiniti da je to stvar koja se može preskočiti. Jer se prvi sloj posle jednostavno nevidi. To bi moglo do neke mere da prođe kad su u pitanju drvo ili metal, međutim za plastiku ili staklo nikako ne može proći.

Osnovne boje prajmera su siva ili tamnije crvena, time se omogućava da budu dobra podloga bez obzira koja je završna boja u pitanju. Mada deluju kao redovene boje njihov sastav je takavda se dobro hvataju za neravnine na površini (kod drveta se uvlače u pore drveta). Ukoliko je završni sloj providan i prikazuje strukturu drveta, tada se koriste i odgovarajući bezbojni prajmeri.

loše ofarbano drvo
slika sa pixabay.com

Razlog za tako male varijacije u bojama se nalazi u činjenici da su ključna stavka smole a ne pigmenti. Najčešće se koriste usklađeni na istoj bazi, ali povremeno to nije slučaj zbog specifičnih površina koje se farbaju.

Ovde moramo da se osvrnemo na “revoluciju” pod nazivom “boja i prajmer u jednom”. Koncept je veoma zanimljiv, pomešati sve što ide u temeljni sloj i ono što se koristi za završni ia tako prodavati. Na taj način će se uštedeti vreme kupcima. Uglavnom taj koncept uglavnom ne daje dobre rezultate, bar prema iskustvima ljudi koji su ga koristili. Ja to nisam probao i neću.

Bitne stavke

Usklađenost prajemara i boje koja se koristi kasnije je takođe bitna. Baze mogu biti različite, uljane, nitro ili vodene i ne treba ih mešati. Jednostavno kao i u situacijama kad se ne koristi prajmer, nakon završenog farbanja izgled će biti dobar. Međutim nakon nekog vremena (mesec ili dva) to će početi da se ljušti.

Obrada površine pre nanošenja prajmera je takođe bitna, kako brušenje tako i gitovanje. Ukoliko je drvo u pitanju treba biti suvo, a za metalne površine važi da ne sme biti ulja ili rđe.

osnovni sloj zaštite
preuzeto sa pixabay.com

Nakon nanošenja osnovnog sloja na površinu, treba sačekati vreme koje je preporučio proizvođač da se nakon toga nanese boja. Prilično je pogrešno ako piše da se nastavak radova na farbanju nastavi nakon recimo 4 sata, to ne uradi nego se odloži za naredni dan.

Takođe neke temeljne boje i prajmeri zahtevaju da im se površina nakon sušenja blago prebrusi sa brusnim papirom sitnije granulacije. I ovo je postupak koji ne bi trebalo preskočiti.

Ukoliko se radi na ponovnom farbanjeu stare stolarije ili metala koji ji je bio ofarban potrebno je ukloniti starije slojeve farbe veoma dobro. Ako se na njih nanese prajmer, uhvatiće se za staru boju umesto da se dobro prihvari za podlogu.

Kada se malo raspita o cenama farbanja videće se da to dosta košta, ali razlog ne leži u alavosti majstora. Jednostavno je to to postupak koji malo duže traje, zahteva dobru pripremu i potom nanošenje više slojeva. Ukoliko se nešto preskoči rezultat na kraju bude loš.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.