Aluminijumski radijatori

Aluminijumski radijatori su jedna od opcija kada se radi centralno ili etažno grejanje u kući. Zahvaljujući modernim načinima obrade aluminijuma sada ih je moguće naći u različitim profilima. na taj način se može odabrati da pored dobrog grejanja imamo i radijatore koji će se lepo uklopiti u prostor.

Na našim prostorima ima jako puno “stručnjaka” za sve oblasti života, ali kada je u pitanju grejanje kuće zimi ima ih najviše. Takve “stručnjake” ćete najpre prepoznati po tome što se oni ne bave uvođenjem grejanja, a ni na neki drugi način profesionalno nisu vezani sa grejnim instalacijama. Oni se bave uglavnom smaranjem drugih za koje procene da im treba efikasnije grejanje ili koji su im sami spomenuli da recimo uvode centralno grejanje u kuće.

Naravno svi saveti su dobro došli, ali na kraju treba primeniti samo one za koje smo sigurni da ih je dalo stručno lice. Greške mogu da budu prilično skupe. A ako se nešto nestručno odradi može biti i opasno. Radijatori su samo jedan segment celog sistema i treba povesti računa da svi delovi sistema bude dobro usklađeni (zavisi i da li je postavljena izolacija na objektu).

Aluminijumski radijatori i njihove osobine

Prva bitna stvar je cena, a to baš i nije neka konkretna osobina. Kada su u pitanju aluminijumski radijatori cena im može biti za 30% veća od onih napravljenih drugim tehnologija,a (liveni, panelni). Zapravo ove oscilacije u visini cena se kreću od 10% pa do neverovatnih 50%, a postavlja se pitanje da li je to opravdano.

Ovde oko cene se treba malo zadržati jer se oko toga najviše vodi polemika. Delom ima toga da je opravdana viša cena al. radijatora, ali ima i toga da pojedini trgovci love u mutnom i muljaju. Varijanta da će se kupiti jeftiniji radijatori (jer je to sve isto), a ostatak da se uloži u bolju peć ili termoregulirajuće ventile. Zna se desiti da na kraju to značajno više košta.

Suviše jeftini radijatori imaju najčešće neku falinku, ima slučajeva da su nakon nekoliko godina počeli da rđaju (panelni). Daleko od toga da su oni skuplji odmah i bolje, ali morao sam ovde da skrenem malo opširnije pažnju na cenu.

radijator od aluminijuma
slika sa therightguysplumbing.co

Završna obrada je stavka na koju se može obratiti pažnja, jer razlike među proizvođačima mogu da budu značajne. Ali sam kvalitet završne obrade utiče naravno i na cenu. Ovde se ne može dati neki savt, jer je to lično pitanje za svakog, koliko dobro želi da je odrađen finiš.

Tu je i težina koja je kod ovog tipa radijatora niža u odosu na ostale. Ovo omogućava lakši transport. Uticaj korozije na aluminijumskim radijatorima je mali i ne pravi velike probleme.

Sada se spolja radijatori aluminijumski farbaju sa dva sloja kvalitetnih boja a primenjuju se i premazi na bazi epoksidnih smola. Oni kvalitetniji modeli imaju nanesenu zaštitu protiv korozije i iznutra (u tom slučaju se ne mora strogo voditi računa o pH vrednostima vode).

Poneki ističu dobru toplotnu provodljivost, ali koliko će ona biti iskorištena zavisi od samoga proizvođača. Pa može reći da ova prednost treba da se uzme uslovno, jer zavisi od legure aluminijuma, kao i od profila koji rebro radijatora ima.

U sam sistem za grejanje oni se mogu povezati pomoću čeličnih, bakarnih, cevi od termoplastike.Može da se upari sa kondezacionim kotlovima, solarnim istemima i toplotnim pumpama.

Tu je i dobra toplotnoj provodljivosti metala što omogućava da se brže zagreje prostorija, ukoliko se uporedi sa sivim livom ili gusom. Ovo je veoma zgodno kada je u pitanju zagrevanje kuhinje ili kupatila, kao prostorija koje se povremeno koriste tokom dana.

Jedna od negativnih osobina koje imaju alumnijumski radijatori jeste mogućnost da stvaraju buku prilikom hlađenja. Ovo nije uvek prisutno, ali se može rešiti ugradnjom plastificiranih konzola koja nose radijatorska rebra.

Generalan savet vezan za moražu radijatora je da budu 3 cm udaljeni od zidova, a 10 cm od ivice prozora i poda.

Kako ih uporediti sa drugim tipovima

Dosta ima diskusija aluminijumski ili panelni radijatori, na internetu se dosta toga može pročitati. Pre neke ozbiljnije priče  treba znati da se mora obratiti pažnja na nekoliko stavki. Ukupna cena potrebnih radijatora, količina vode, koliko se brzo zagreju i za koliko se ohlade.

Jedna od stavki koja je statična jeste snaga grejanja, a nju definiše proizvođač radijatora po jednom rebru. Na ovo se naravno osloniti kada se kupuju novi kod redovnog prodavca. Ukoliko se nabavljaju polovni ili novi ali preko neke šeme, do pouzdanih podataka se ne može doći.

Tu je i opcija da se aluminijumskima može dodavati i uklanjati po jedno rebro. Mada se ova opcija u stvarnosti retko koristi, dobro je znati se stvar relativno lako reši. Za razliko recimo od panelnih koji su delom ograničeni po pitanju manje korekcije. Akciju oko dodavanja ili uklanjanj radijatorskog rebra treba da odradi stručno lice.

Ovde kod nas se za njih koriste i sinonimi po proizvođačima, pa se može čuti da neko spominje jugoterm ili lipovica radijatore. Treba znati da tada misli na radijatore od aluminijuma. Pored tih naziva postoje i dva malo opširnija, ali prema zemlji odakle su uvezeni, turski i rumunski. Ove generalizovane nazive ne bi trebalo ozbiljno uzimati, već se direktno informisati o proizvođaču.

Kada su u pitanju aluminijumski radijatori kvalitet se delom može proceniti i na osnovu toga koliko proizvođač daje garanciju. Naravno, duža garancija utiče i na višu cenu. Uz dužu garanciju dolaze i bolje karakteristike proizvoda. naravno ta garancija važi samo u slučaju pravilne ugradnje, tako da je svaku improvizaciju bolje preskočiti.