Aluminijumska vrata

Aluminijumska vrata su veoma popularna u poslednje vreme, ima nekih prdnosti koje je izdvajaju u odnosu na druge materijale. Međutim ima tu i nekih caka koje često budu prećutane od strane prodavca. Ulazna vrata predstavljaju dodatni izazov, jer pored toga što trebaju lepo izgledati, ona moraju da obezbede sigurnost i lako održavanje uz dobru energetsku efikasnost.

Što se tiče dizajna broj opcija je ogroman, ima dosta različitih profila i boja. Aluminijum se može uspešno kombinovati sa drugim materijalima bez problema, te se i tu nude mogućnosti da se poigra sa konačnim izgledom. Pored gotovih alu vrata postoji i veliki broj radionica koji nude izradu ove vrste stolarije prema merama i željama.

Jedna od bitnijih stvari jeste termo prekid koji značajno utiče na svojstva stolarije, vrata i prozora. Profili koji se postavljaju između grejanih i negrejanih prostora ovo moraju obavezno imati. Ukoliko se vrata koriste u enerijeru tad se može upotrebiti i profil koji ne poseduje termo most, koji imaju nižu cenu.

Mnogo opcija za alu vrata

Aluminijum je zahvalan materijal, lagani metal koji ima sasvim dobru čvrstinu. U startu cena može biti malo veća, ali kada se pogleda dugotrajnost uz dobru termoizolaciju vidi se da je to dobra investicija. Na povećanu cenu mogu uticati i kvalitetniji okovi, pojačani sistem zaključavanja ili dodavanje senzora za automatsko otvaranje.

Paneli koji se ugrađuju u ramove od aluminijuma su ispunjeni tvrdo presovanim stirodurom. Na taj način se postiže dobra termoizolacija kod ulaznih vrata. Takođe oni dosta dobro izoluju od buke. Umesto panela se mogu ubaciti i termo stakla.

Pored redovnih vrata, zbog manje težine tu su i dodatne opcije. Jedna od najčešćih jesu klizna aluminijumska vrata. Prednost kod njih je što prilikom otvaranja ne zauzimaju puno mesta. Pored redovnih bočnih, postoje opcije kao na slikama dole za veće površine.

vrata od aluminijuma velika
preuzeto sa lmms.info

Korozija aluminijuma je takođe veoma zanimljiva, ona se javlja na površini metala stvarajući tanji oksidiran sloj koji sprečava dalju koroziju.Naravno profili se štite zaštitnim slojem pa do pojave oksidiranja po površini vrata može da dođe samo u slučaju značajnijeg mehaničkog oštećenja.

Spajanje profila na uglovima se obavlja na dva načina. Prva opcija jeste sa mehaničkim spojnicama, a druga jeste da se uglovi “uštinu”. Prilikom nabavke treba videti kakve su gumene trake ugrađene sa namenom boljeg dihtovanja.

Postoje dve vrste zaštite za alu profile, nanošenjem plastifikacije ili postupkom eloksaže. U slučaju da se radi plastificiranje alu vrata, boja se nanosi u prahu na površinu, a zaim ide na “pečenje” pri temperaturi od 180 °C. Na ovaj način se može dobiti bilo koja nijansa boje.

Eloksaža alominijuma sa druge strane nudi ograničeni broj boja, ali se najčešće radi tako da se dobije siva boja poput sirovog aluminijuma. Na samoj površini se stvara sloj aluminijum oksida koji se potom dodatno nijansira. Dodatnom obradom nakon tog se može dobiti da boja površine bude sjajna, mat, da ima igled peskarene površine ili da se odradi usmereno četkanje što stvara specifičnu šaru.

U sklopu eneterijera se značajnije koriste stvari od aluminijuma (na primer aluminijumski radijatori), tako da ne treba ovaj metal posmatrati kao nešto egzotično. Ovo treba spmenuti jer je u našoj tradiciji čvrsto ukorenjeno verovanje da su vrata od drveta najbolja i jedina prava.

Termo prekid kao neophodnost

Ovome se treba posvetiti mnogo pažnje, stvar je ozbiljna. Često se mogu čuti konstatacije ili saveti tipa da je dobro kupiti jeftinu i polovnu aluminijumsku stolariju koja je doneta iz inostranstva. Jedan od razloga za nižu cenu može biti to što je polovna, a drugi razlog je upravo nepostojanje termo prekida u sklopu profila.

Ovo neznači da ta vrata i prozori iz inostranstva nevaljaju, već da se obrati pažnja prilikom kupovine. Naravno i prilikom kupovine novih alu vrata se raspitajte da li imaju termo prekih i kako je odrađen u sklopu profila.

To je u stvari termoizolacija, najčešće od poliuretanske smole. Koristi se isto i poliamidna traka u nekim situacijama. Debljina sloja koji služi za izolator u našem regionu se kreće od 16 – 24 mm. Drugi naziv za ovo je termo prekinuti most. Na taj način se stvara prekid u aluminijumskom profilu, što pozitivno utiče na termoizolaciona svojstva.

šta je termo prekid
slika sa pixabay.com

Ovo je obavezna opcija za aluminijumska vrata koja se postavljaju prema spolja ili prema nekim negrejanim prostorijama. Termo prekid će osim termoizolacije sprečiti i pojavljivanje kondenza na profilima sa unutrašnje strane. Cena ne treba nikako biti jedini faktor prilikom biranja vrata od aluminijuma.

Nepostojanje termo mosta u sklopu profila nije nedostatak, postoje alu profili koji se namenski tako prave. Oni imaju svoje namene, a za njih se koristi naziv hladan profil.

Bogatstvo dizajna

Vrata od aluminijuma mogu da se prave u velikom broju različitih formi. Sam aluminijum je pogodan za obradu, a tu je i opcija kombinovanja sa drugim materijalima.

Zahvaljujući tim mogućnostima se ovaj tip vrata može bez problema uklopiti u svaki enterijer ili eksterijer. Nije bitno da li je prostor zamišljen klasično ili ima modernu formu, za sve postoje različiti modeli.

Sami profili su najčešće pravougaonog oblika na preseku, međutim sada se tu pojavljuju, trouglasti, okrugli, lučni i drugi što pruža dosta dodatnih opcija dizajnerima.

Prilikom izrade ulazinih vrata postoje dve opcije. Mogu biti jednokrilna sa dva manja fiksna polja sa strane koja će služiti kao svetlarnici ili da budu dvokrilna aluminijumska vrata gde če jedno krilo biti uže u nekoj meri.

ulazna alu vrata
izvor – glowindows.com

Bez obzira na izgled vrata i kombinaciju materijala treba znati da je kvalitet uglavnom dobar. Za neku prosečnu ili višu cenu ćete dobiti proizvod koji godinama neće se značajnije promeniti. Istovremeno će zadržati dobru termoizolacionu funkciju, kao što će obaviti i dobru zvučnu izlovanost.

Što se tiče sigurnosti, tu se radi veoma ozbiljno i u sama aluminijumska vrata se ugrađuju najnovije tehnologije. Na tako ojačanim vratima se ne može najčešće primetiti značajnija razlika u odnosu na redovna. Ovo sličnost važi samo za izgled, jer su ona ipak značajno teža zbog dodatnih mehanizama za zaključavanje sa tri ili pet tačaka zatvaranja.

Na kraju ćemo spomenuti alu vrata za garaže koje imaju nekoliko opcija kako se mogu odraditi. To može biti redovan način izrade, mogu biti rolo vrata ili segmentirana. Što se tiče prednosti ovde će do punog izražaja doći to što je u pitanju jedan od lakših metala.