Rešavanje problema sa fasadama u Beogradu

Grad Beograd je izdvojio 35 miliona dinara za uređenje fasade na većem broju zgrada, izjavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali. U toj prvoj fazi cilj je da se prvo pripremi plan za rekonstrukciju fasada na 80 zgrada. To je nakon dužeg perioda početak organizovane akcije sređivanja problema koji je dosta raširen.

oronula fasada spremna za rekonstrukciju

Problem sa svakom fasadom je to što su one vlasništvo stanara zgrade i da samo oni mogu da rade na njihovom sređivanju. Međutim usled lošije ekonomske situacije, stanari su obično uređenje fasade ostavljali za neka bolja vremena. I to se tako odlagalo godinama, a grad nije bio u mogućnosti da se u to meša.

Sada su počeli sa pripremama plana za sređivanje pročelja zgrada i to onih koje su u vlasništvu grada a koje su u isto vreme i važniji kulturno istorijski spomenici. Ovo je prvo veće sređivanje većeg broja fasada na zgradama, do sad se to radilo uglavnom samo za pojedinačne zgrade.

Pripreme izmena zakona o stanovanju

Zakon o stanovanju je trenutno u procesu pripreme i tu će biti uvedena neka nova rešenja kada je u pitanju uređenje fasade na zgradama. Što se tiče pripreme planova za tih prvih 80 zgrada koje su u vlasništvu države, nakon izrade planova rekonstrukcije sami radovi će se finansirati delom iz budžeta grada,a delom od donacija.

Rešavanjem problema sa izgledom fasada će se povećati bezbednost prolaznika. Takođe će se istovremeno povoljnije uticati na sliku koju steknu turisti prilikom posete prestonici. Inače problema sa fasadama ima u svim mestima u Srbiji, pa tako možemo spomenuti zgradu telekoma u Apatinu ili zgradu gde je smeštena banka Inteza. Sa oba objekta otpadaju komadi maltera i dekorativnih elemenata i takva situacija traje godinama.

Prilikom obraćanja novinarima gradonačelnik Mali je spomenuo uređenje fasade na zgradi Beogradske zadruge kao primer dobre prakse kako treba da se radi na ulepšavanju grada. Pored Beogradske zgrade spomenuta je zgrada u Njegoševoj, kuća pukovnika Elezovića.

Mada je gradonačelnik veličajući svoj plan o rekonstrukciji rekao da se u zadnjih dvadeset godina niko nije aktivno bavio pitanjem kako će da izgledaju fasade na starijim zgradama i treba li ih popravljati, to baš i nije tačno. 2011 godine je rađeno uređenje fasade na zgradi gde se nalazilo tadašnje Ministarstvo telekomunikacija, a iste godine je obnovljena i fasada na zgradi u Brankovoj 1. Takođe je “Gradsko stambeno” preuzelo dosta aktivnosti oko uređenja izgleda zgrada u Karađorđevoj ulici.

Ova akcija je svakako za pohvalu, ali je to sve u senci priprema za sređivanje divlje gradnje zbog kojeg se i priprema izmena zakona o stanovanju. Međutim i ovako kada ovaj problem ulazi na mala vrata ako se budu upisala kvalitetna rešenja može da sredi situaciju bar u nekoj meri. Jer ovako kao sada se neće moći još dugo.