Spušteni plafoni po sistemu uradi sam

Spušteni plafoni po sistemu uradi sam se mogu raditi od više raznih materijala: gipsa, drveta, plastike, stiropora i aluminijuma. U velikoj većini slučajeva se koriste gipsane ploče, dok su ostali materijali zastupljeni u manjoj meri i uglavnom namenjeni za posebne prostorije.  Spušteni plafoni u dnevnoj sobi se često prave od drveta (lamperija) dok se za izradu spuštenih plafona u kupatilu koristi aluminijum (lamperija ili ploče).

Ovde će glavna tema biti spušteni plafoni od gipsa, jer se oni najčešće koriste. Mogućnosti su dosta velike, ali postoje ograničenja koja su specifična za svaki prostor. Najvažnije ograničenje jeste visina prostorije.

Ukoliko se radi samo prikrivanje ispucale tavanice, spušteni plafon od gipsa se može montirati na samo 5 do 8cm od stare tavanice. Međutim ukoliko se planira raditi montiranje halogenog svetla, tada je preporučena visina spuštanja plafona od 18cm. Za situaciju kada se planira staviti centralna klima iznad gipsanih ploča visina treba biti 36cm.

Uradi sam spušteni plafoni

Postoji više modela kako se učvršćuje može biti drvenom i metalnom konstrukcijom. Za neke specijalne zahteve u ponudi su savitljive ploče  od rigipsa, za situacije kada treba  dobra akustika prostorije koriste se perforirane ploče. Takođe postoju modularne ploče za spušteni plafon od  60×60 cm ali i u drugim dimenzijama. te modularne ploče mogu biti ravne ili sa šarama, tako da svako može naći nešto što će njemu odgovarati.

Ovi poslovi su dobra prilika da se odradi termo i audio izolacija prostorije, a da to bude prikriveno sa pločama od gipsa.

U nekim situacijama se ne treba raditi spuštanje kompletnog plafona, nego se samo odradi delimično u prostoriji.  Mada postoji mogućnost da se ploče montiraju i na drvenu konstrukciju, ipak preporučujemo da se to odradi na metalnoj konstrukciji. Ploče se tu konstrukciju pričvršćuju uz pomoć vijaka.

Da bi se spušteni plafon uradio po sistemu uradi sam neophodno je dobro se informisati. Svaki proizvođači noseće konstrukcije i gipsanih elemenata daju preporuke za sigurno postavljanje. Na stovarištima se treba  informisati, ali oni nemaju uvek sve informacije i zato preporučujem da se dodatno informišete na sajtovima proizvođača.

Ploče mogu da se nađu u više različitih debljina i na vama je da odaberete one koje će najbolje odgovarati. Za osnovni rad biće dovoljan i skalpel i neki osnovni alat, međutim trebaće vam i neki specijalizovani alati ( bušenje rupa za halogenke).

spušteni plafon uradi sam

Za neke predloge pogledajte kako se to može odraditi: spušteni plafoni galerija

Same gipsane ploče i ostali elementi od gipsa se lake obrađuju, ali se na njima lako i prave greške. Sve je potrebno dobro osmisliti i premeriti pre početka rada, a i tokom rada treba vršiti provere dosta često. Treba obratiti pažnju i kada se buše rupe u pločama za smeštanje halogenih lampi.

Spušteni plafoni u dnevnoj sobi

Ovo je verovatno najčešća prostorija u kući gde se radi kompletno ili delimično na tome da se spusti plafon. Kako se tu provodi najviše vremena tokom dana, cela stvar se ne treba raditi na brzinu. Treba se prvo dogovoriti sa ostalim ukućanima da li treba raditi i u kojoj meri, videti da svi iznesu neke svoje predloge kako bi to trebalo izgledati.

Kako se u osnovi spušteni plafoni uglavnom rade da bi se prikrili preterano visoki plafoni, neke instalacije, betonske grede i slične stvari sigurno da će se ukućani složiti međutim ostaje da se dogovoriti oko završnog izgleda. Kada se posao završi teško je ponovo se pokrenuti za nek krupnije izmene.

spusteni plafoni u dnevnoj sobi

Naš predlog je da se spušteni plafoni u dnevnoj sobi odrade samo sa delimičnim spuštanjem, jer se na taj način razbija monotonija. Ovde ne bi trebalo slediti neke pomodne trendove (stepenesto spuštanje plafona) jer se moda dosta često menja. Najbolje je srediti to sa svedenim linijama i sa umerenim brojem halogenih lampi. Často se može videti da se u nekim porstorima polovina halogenih lampi drži ugašenim jer jednostavno se pretaralo sa njihovim brojem.

Za neke predloge pogledajte kako se to može odraditi: spušteni plafoni galerija

Za one koji vole klasiče stvari ostaje kompletno spuštanje i eventualno ukrašavanje sa diskretnim ugaonim lajsnama. Kada se na ovaj način radi spuštanje plafona u režiji uradi sam, to je svakako lakše nego kad je u pitanju delimično spuštanje.

Prilikom ovih radova treba dosta voditi računa o osvetljenju. Jeste da lampe treba da budu raspoređene na dobar način po samom plafonu koji smo spustili. međutim treba voditi računa da njihov broj bude optimalan i da su dobro raspoređene. Osvetljenje treba biti prijatno za ljude koji borave u prostoriji i ne treba da im zamara oči pri dužem boravku. Kada su u pitanju spušteni plafoni u dnevnoj sobi treba voditi računa da će osvetljenje dosta uticati na to kako će se videti i da taj izgled kada se upale svetla uveče može dosta da se razlikuje od izgleda sa ugašenim svetlima.