Zidanje dimnjaka

Kada se vodi razgovor o dimnjacima, obično je tema popravka i sanacija dimnjaka. Ređe su priče vezane za zidanje dimnjaka, a to je tema koja je svakako važnija. Ovo je posledica toga što se o problemima razmišlja tek kada se dogode, a pravilno zidanje dimnjaka značajno smanjuje probleme u toku korišćenja i produžava vek dimnjaka.

Pre nego počne zidanje dimnjaka

Pre početka radova je potrebno se dobro informisati o stvarima koje su bitne za dobar rad dimnjaka. Pored nekih praktičnih stvari potrebno je obratiti pažnju na standarde EN 13216-1 i EN 1443 koji pokrivaju detaljnije tu oblast. Princip rada dimnjaka je takav da se vazduh unutar njega zagreva, postaje ređi i podiže se više, a u peć se uvlači kroz cug hladan vazduh donoseći novi kiseonik za vatru.

Od praktičnih stvari treba videti da li može biti nekog uticaja okolnih zgrada, da li postoje neki spcifični pravci duvanja vetrova, nagib krova na kući. Najzanimljivije videti da li ima uticaja nekih specifičnih vetrova, jer je ta situacija je dosta retka. Kada se desi onda ne pomažu saveti koji se uglavnom mogu čuti vazano za zidanje dimnjaka, nego se koriste specifična rešenja kao na primer da kapa za dimnjak bude posebnog oblika.

Pored specifičnog vetra koji sprečava topao vazduh sa dimom da napusti dimnjak, nego ga sabija prema dole u nekim situacijama se dešava da usled dobre izolovanosti prostorije dođe do poremećaja oko uvlačenja svežeg vazduha u peć. Ovo je isto kao i loš uticaj pojedinih vetrova retka situacija ali se dešava, a rešenje bi bilo malo otvoriti prozor dok peć ne povuče dobro. Ukoliko je stolarija malo starija, vazduh će naći način kako da struji i ovaj problem se neće primećivati.

Kada je u pitanju situacija sa nagibom krova to je bitno, jer se kod krovova koji imaju manji nagib od 20º (u ovu grupu spadaju i ravni krovovi na kućama i zgradama) visina dimnjaka treba biti jedan metar višlja. Za krovove koji imaju nagib veći od  20º visina iznad slemena treba da bude 0,5m, sa tim da ako se dimnjak udaljava od slemena u stranu ta visina može biti i niža.

Jedna od ideja koja je mnogima odbojna jeste da se ugradi ventilator za dimnjak. Mada se kod nekih novih tipova dimnjaka za pojedine vrste goriva ovo navodi kao obavezno, a u nekim situacijama je potrebno i u starijim dimnjacima da bi se premostili problemi, za pojedince je to suluda ideja. Informacije kako se montira  ventilator za dimnjak je nabolje sakupiti od stručnjaka, jer se malo može naći praktičnih informacija.

Montaža novog dimnjaka

Ovo oko zidanja ne treba shvatiti strogo bukvalno, jer se u današnje vreme u jednakoj meri može govoriti montaža dimnjaka. U sve većoj meri se ne može ozidati dimnjak jer ta tehnika ne odgovara zahtevima koje imaju nove peći koje se koriste. Za njih je preporučeno da se kupe gotovi elementi za dimnjak i obavi njihova montaža. Međutim i to kada se odradi kod nas se kaže da je odrađeno zidanje dimnjaka.

Montaža dimnjaka uz pomoć gotovih elemenata za dimnjak je relativno jednostavna jer se dobija kvalitetna dokumentacija od proizvođača. Treba znati da može doći do manjih nesporazuma jer se dosta koristinaziv šidel dimnjak za sve verzije, a ima ih dosta od različitih proizvođača. Među njima ne postoji neki strogi standard po pitanju kvaliteta i dimenzija, tako da je najbolje sve elemente uzeti od jednog proizvođača.

Zidanje dimnjaka sa gotovim elementima

Za početak montaže je potrebno da se napravi temelj na koji će se dimnjak oslanjati, on bi trebao biti izliven zajedno sa pločom u prostoriji da se nebi posle pojavile neke pukotine ili slični problemi. Preko temelja se postavlja hidroizolaciski sloj i na njega se montira prvi plašt dimnjaka.

Neki proizvođači preporučuju da se koriste specijalni lepkovi (koje oni naravno proizvode) umesto maltera i toga bi se trebalo pridržavati. Malter je vezivno sredstvo koje ne može da se nosi sa novim sistemima za grejanje i često se dešava da brzo propadne. Staklena voda može pomoći ako se dodaje ili ako se meša sa šamotnim brašnom, ali to treba odraditi stručnjak koji ima dosta iskustva. Manje greške vode ka tome da se brzo dođe u situaciju da se mora raditi sanacija dimnjaka. Ili u gorem slučaju njegovo rušenje.

U prvom plaštu koji se postavlja na hidroizolaciju na temelju se pravi otvor za rešetku i u nju se postavlja kondenz posuda. Kondenz posuda služi za prihvatanje viška vlageiz dimnjaka, na novim modelima se umesto povremenog ispuštanja nalazi otvor da bi se one mogle povezati na kanalizaciju (što je regulisano i zakonom).

Nakon prvog elementa sa kondenz posudom se može nastaviti zidanje dimnjaka i na red dolazi element sa otvorom za montiranje vratanaca za čišćenje dimnjaka. I nakon toga se nastavlja slaganje elemenata za dimnjak vodeći računa o tome da se između plašta i elemenata dimnjaka lepo postavlja izolacija dimnjaka od kamene vune.

Treba voditi računa da se elementi slažu na propisan način i da unutra ne ostane neka izbočina od lepila ili vezivnog sredstva koje je preporučio proizvođač. Te male izbočine dovode do kovitlanja dima unutra i kružeći on se zadržava duže nego je proizvođač predvideo. Na taj način se više taloži, povećavajući dimenzije te izbočine što dovodi do jačeg kovitlanja dima unutar dimnjaka i još dužeg zadržavanja. Sprečavanje toga nije neka preterano komplikovana stvar, samo se sastavi iznutra lagano obrišu sunđerom tokom zidanja.

Pravilno zidanje dimnjaka podrazumeva da se otvor u ploči napravi tako da bude najmanje 3cm širi od plašta dimnjaka. Ovo je neophodno da se omogućio pravilan rad dimnjaka u grejnoj sezoni, kada se on usled kretanja dima kroz dimovod zagreva i dodatno širi. Kada se pređe u deo objekta koji se neće grejati potrebno je da se na elemente dimnjaka montira konzolna ploča (neki proizvođači za ovaj element mogu koristiti i druge nazive). Na ovom delu se za neke sisteme dimnjaka preporučuje da se ugradi  ventilator za dimnjak.

Funkcija konzolne ploče je da na sebe preuzme dodatni teret koji stvara izolacija dimnjaka. U nekim situacijama umesto ovog elementa se može izolacija nasloniti na međuspratnu ploču. Izloacija dimnjaka je u novije vreme obavezna jer na taj način se omogućava da se vazduh u tom delu dimnjaka brže zagreje. Postizanjem određene temperature se izbegava stvaranje kondenaz (koji u osnovi čine kiseline na bazi sumpora). Tačnije bi bilo reći da se ne izbegava stvaranje kondenza, nego se skraćuje vreme u kojem se on može stvarati unutar dimnjaka.

Na vrh dimnjaka se montira kapa dimnjaka, ali na taj način da se elementi dimnjaka nalaze nekoliko cm ispod nje. To se tako radi jer se u grejnoj sezovi dimnjak širi i u visinu, oko 2mm svaki element što zahteva da se ostavi mesta da on može nesmetano da radi.

kapa za dimnjak
Loša kapa za dimnjak

Kapa za dimnjak je element o kojem se može veoma dosta pisati jer postoji veoma mnogo ideja kako se ona može izvesti. Najbolje je poslušati savete proizvođača od kojeg ste kupili elemente i od njega uzeti element za završetak dimnjaka. Na žalost se kod nas u pojedinim situacijama dosta pažnje posvećuje estetici tog dela, što uvek vodi umanjenoj funkcionalnosti.

Kapa za dimnjak se uglavnom pravi od betona, ali ih ima dosta koje su od lima (inox). Kao što sam spomenuo pored orginal funkcionalnih kapa za dimnjak, postoje neka rešenja koja su možda nekom lepša, međutim na duži rok mogu dovesti do propasti dimnjaka usled nepravilnog kretanja dima i njegovog dužeg zadržavanja u dimovodu.

Zidanje dimnjaka od cigle

Za razliku od montaže gotovih elemenata, u velikoj meri se zidaju dimnjaci na klasičan način od cigle. Ovo se u današnje vreme može primeniti uspešno  kada se koriste slabije peći ili neke jače peći ali starijeg datuma. Kada je u pitanju ovaj posao sve radove treba prepustiti stručnjaku sa višegodišnjim iskustvom.

Bilo kakva ideja da se dimnjak prilagodi za nove jače peći nekim improvizacijama ne može dati dobar rezultat. Može se čuti dosta raznih ideja o tome kakve cigle su najbolje, kako treba praviti malter, kako da se malter napravi vatrostalnim ili vatrootpornim, korišćenje šamotnih cigli, šamotnog brašna i staklene vode u raznim količinama.

Nažalost sve je to prosto teoretisanje uglavnom, kao što smo spomenuli samo od iskusnog majstora možemo očekivati pravilno zidanje dimnjaka. On će znati kakva cigla, kakav malter, kakva kapa za dimnjak, kakva izolacija dimnjaka,gde se i u kojim situacijama montira ventilator za dimnjak i još dosta sitnica koje se lako previde, a posle mogu napraviti problem.

Ali kao i kod montaže dimnjaka od kvalitetnih elemenata i zidanje dimnjaka angažovanjem iskusnog majstora značajno podiže cenu tih radova. Međutim to se isplati kroz duži period trajanja dimnjaka.