Deset razloga da kupite ergonomsku stolicu

Prosečan kancelarijski radnik ili student može provesti do 8 sati dnevno sedeći za svojim radnim stolom. Sedenje zapravo stvara veliki napor i pritisak na telo i može dovesti do brojnih ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, uključujući bolesti srca, dijabetes i vensku trombozu.

Iako mnogi ljudi veruju da je normalno imati bolove nakon dugog sedenja za radnim stolom, pogrešan izbor stolice ili loše postavljen sto su često krivci!

U idealnom slučaju, trebalo bi da budete u mogućnosti da sedite sa oba stopala ravno oslonjena na pod, kolena i kukovi u paralelnom položaju sa podom, i minimalnim pritiskom na zadnjem delu butina za optimalno držanje.

Ergonomsko sedenje može pomoći da se znatno smanji pritisak na vaše telo pružanjem odgovarajuće podrške i poboljšanjem udobnosti. Ergonomske stolice više nisu luksuz, već su neophodan element svake kancelarije. Hajde da vidimo koju su to razloži zbog čega bi trebali da investirate novac u kvalitetnu ergonomsku stolicu.

Podrška pravilnom držanju tela

Ako postoji nešto o čemu morate da brinete nakon višesatnog sedenja, to je vaše držanje. Kada koristite klasične kancelarijske stolice kojima nedostaje osnovna ergonomija, verovatno ste shvatili da se naginjete napred jer te stolice nemaju odgovarajuću visinu naslona.

To je jedna anomalija koju ergonomska stolica ispravlja. Sa dizajnom koji ima punu dužinu naslona i podrškom za prirodno držanje, sigurni smo da će vam ergonomska stolica pomoći da poboljšate vaše držanje.

Povećana produktivnost

Profesionalna kancelarijska stolica može u velikoj meri uticati na vaše zdravlje. Nekoliko studija su otkrile da odabir ergonomski dizajniranog i udobnog kancelarijskog nameštaja može imati veliki uticaj na sreću zaposlenih, kao i na njihovu produktivnost.

Smanjen bol

Bol u donjem delu leđa i vratu su neki od najčešćih bolova u telu sa kojima se kancelarijski radnici moraju boriti. To je obično javlja zato što im dizajn običnih stolica ne dozvoljava da sede dugo a da u isto vreme podržava pravilno držanje.

Smanjuje pritisak na kukove

Vaši kukovi su izloženi najvećem teretu kada je u pitanju težina vašeg tela. Ali oni koji se odluče da koriste ergonomsku stolicu obično nemaju problem sa kukovima.

Poenta je da ergonomska stolica pomaže da se smanji pritisak na kukove obezbeđujući odgovarajuću dubinu sedišta koja podržava kukove.

Prilagodljivost

Kancelarijski nameštaj koji odaberete treba da ima potrebnu fleksibilnost kako bi zadovoljio potrebe svakog pojedinca. Na primer, kada tražite kancelarijsku stolicu, potražite onu koja ima ugrađena ključna podešavanja kao što su visina sedišta, dubina sedišta, nagib naslona i podesive naslone za ruke. Lux Spa centar Novi Sad je opremio svoje prostorije sa najnovijim modelima ergonomskih stolica kako bi svojim zaposlenima omogućili komotne uslove za rad.

Poboljšana cirkulacija

U studiji sprovedenoj 2010. godine, istraživači su otkrili da sedenje samo sat vremena povećava rizik od depresije, srčanih bolesti, loše cirkulacije krvi i bolova u leđima. Savetujemo ljudima da prate koliko dugo sede i da pokušaju da menjaju svoj položaj svakih 30 do 45 minuta.

Dizajniran prilagođen svakom korisniku

Ne postoje ograničenja u korišćenju ergonomske stolice, a s obzirom da ergonomske stolice danas dolaze u različitim veličinama i oblicima, postoji velika šansa da ćete pronaći stolicu koja odgovara vašem radnom prostoru i tipu tela.

Dok su specijalizovane stolice dizajnirane da podržavaju određeni deo tela, radne stolice su podesive i namenjene različitim korisnicima. Kao takve, često ih nalazite u zajedničkim radnim prostorijama. Isto tako, ne bi trebalo da se previše prilagođavate određenom tipu stolice. Dobra stolica pre svega treba da bude udobna, a onda da obezbedi podršku za vašu kičmu.

Optimalna bezbednost

Činjenica da su ergonomske stolice idealne za kancelarijske radnike nije nastala samo pukim nagađanjem. Umesto toga, stolice su testirane u laboratoriji i sertifikovane da garantuju optimalnu bezbednost korisnika.

Dugoročna upotreba

Jedna od prednosti ergonomskih stolica je ta da je nećete stalno kupovati jer je ovaj tip stolice dizajniran za dugotrajnu upotrebu. Ako iz nekog razloga pokvari, uvek možete iskoristiti garanciju da je popravite ili nabavite drugu uz popust.

Poboljšan nivo udobnosti

Ergonomske stolice pružaju odličnu lumbalnu podršku koja pomaže u borbi protiv bolova u donjem delu leđa. Bol u leđima je rezultat nepravilnog sedenja tokom dužeg vremenskog perioda. Ergonomske kompjuterske stolice su dizajnirane da odgovaraju prirodnoj krivini vaših leđa. Vaša leđa pravilno prianjaju na naslon stolice i to pomaže u sprečavanju bolova u donjem delu leđa. Kada vaše telo sedi u svom prirodnom položaju, osećaćete se mnogo bolje i prijatnije.