Koliko košta aluminijumska stolarija

Aluminijum je materijal koji se dokazao kao zgodan za neke proizvode, jer ima dobar odnos cene i tehničkih karakteristika. Građevinska stolarija je jedna od oblasti gde se od aluminijuma prave razni proizvodi. U osnovi se oni mogu podeliti u par grupa, to su aluminijumski prozori, vrata i svetlarnici. Realno se cena među tim elementima može značajno razlikovati.

Međutim postoji samo nekoliko razlika koje značajno utiču na cenu aliminijumske stolarije. Prva i najznačajnija razlika jeste da li postoji termo prekid na aluminumskim profilima ili ga nema. Ovo je veoma bitno i treba biti siguran prilikom kupovine da li to ima na stolariji ili nema, jer je razlika u karakteristikama zaista velika. Druga stvar koja pravi veliku razliku jeste da li su vrata ili prozori pravljeni po standardu i kupuju se gotovi ili se oni prave po merama koje se prilagođavaju vašem prostoru.

Naravno na veću razliku mogu uticati i neki specijalni zahtevi kao što je to da aluminijumska stolarija bude u nekoj posebnoj boji. Ili na primer da bude kombinacija aluminum-drvo što značajno povećava vreme potrebno da se napravi jedan element a samim time se povećava i cena. Naravno tu je i niža cena u situacijama kada se kupuje više elemenata građevinske stolarije na jednom mestu (na primer kada se uzima sve za jednu kuću).

Tipovi aluminijumske stolarije

Da bi malo pojasnili šta tačnije utiče na cenu predstaviću ovde neke osnovne tipove aluminumske stolarije, a u posebno delu teksta ću se pozabaviti sa polovnom stolarijom od aluminijuma. Neke tipove sam spomenuo već kao što su kombinacija drvo aluminijum, pa zatim podela da li postoji termo prekid ili ga nema. Tu bi se mogao ubaciti i estetski detalj koji daje krajnji izgled vratima i prozorima, a to zavisi da li su korišćeni ravni ili zaobljeni profili. Ove sve stavke direktno utiču na krajnju cenu.

izvor – pixabay.com

Tu zatim ide podela ovog tipa stolarije prema tome od kojeg su proizvođača korišćeni profili. I uz to koji tačno tip profila, jer svi proizvođači imaju obično njih nekoliko u svojoj ponudi. Ovde ću navesti samo jedan primer, a to je firma “Etem” koja među ostalim nudi i aluminijumske profile i sa sledećim oznakama E45, E19, E50 i E1000. Slično je i sa drugim proizvođačima. Naravno i cena zavisi ko je proizvođač, jer je kod poznatijih brendova cena malo višlja.

Pored samog izgleda bi bilo dobro da se informišete o stavki koja se naziva koeficijent prolaska toplote, a koja bi trebala biti navedena u sklopu dokumentacije. Neko je pravilo da se za aluminijumske profile radi atest, mada to nije slučaj za one koji na tržištu nastupaju sa nižom cenom jer bi u tom slučaju morali povećati cenu krajnjeg proizvoda.

Ove dole cene aluminijumske stolarije su date okvirno, prema stanju na tržištu, da bi ste se znali orijentisati kao kupci. Mi se ne bavimo prodajom aluminijumske stolarije.

  • jednokrilni prozor 60X60 80 evra
  • jednokrilni prozor 80X120 125 evra
  • jednokrilni prozor 120X140 170 evra
  • dvokrilni prozor 120X140 250 evra
  • dvokrilni prozor 180X120 290 evra
  • balkonska vrata 80X210 220 evra
  • balkonska vrata 140X210 360 evra

Osim raznih profila za aluminijumsku stolariju, mogu da se koriste i razna stakla. Ovo je opet jedan od faktora koji utiče na cenu krajnjeg proizvoda. Mada se najčešće koriste dvoslojna ili troslojna stakla, na tržištu se mogu naći o ona sa više komora, pa sa komorama koji su punjeni različitim gasovima da bi se sprečilo magljenje i kondenzacija, pa sa tim da je jedno od stakala sa dezenom ili peskareno. Ovo su neke ređe varijacije, ali na kraju i one utiču na cenu stolarije od aluminijuma.

Treba povesti računa da uz cenu prozora ponekad idu neke dodatne stavke, na primer roletne, kojih takođe ima više različitih tipova i proizvođača. Uz to postoje dodatne letve, kako ih nazivaju da se prozor malo proširi sa strane, pa su tu prozorske daske koje bi trebale da se spolja ugrađuju kada i aluminijumska stolarija. Trebali bi ste obavezno pitati da li se i koliko naplaćuje montaža prozora i vrata, ali i da li se naplaćuje i demataža stare građevinske stolarije.

Cena polovne aluminijumske stolarije

Cena ovakve polovne stolarije je naravno niža, ali to nije bez razloga. Izbor je veoma veliki, te ako ste u prilici trebali bi obići neko stovarište polovne stolarije u vašoj blizini. Ovo je uglavnom opcija da se nabavi nešto od aluminujumske stolarije, jer je praktično nemoguće nabaviti svu stolariju ako opremate celu kuću ili stan.

Ljudi menjaju stolariju iz raznih razloga, nama povremeno neshvatljivih. Ja znam da je čovek menjao prozore jer mu se nije sviđala boja, to je bila doduše PVC stolarija, ali svedno je bila stara 4 godine. Znam i da su menjali aluminijumsku stolariju da ubace drvenu, jer je novi vlasnik kuće tako želeo. Tako da nije sva stolarija koja se vodi kao polovna vađena zato jer ne valja.

Pravi problem može predstavljati roba koja se prodaje kao polovna, a u stvari je otpisana iz neke radionice kao falična zbog tehničke greške. Ne dešava se često, ali je i toga bilo. Kad se vidi na stovarištu, ona deluje besprekorno, prodavac uglavnom ne zna za greške jer mu nije rečeno kad ju je kupovao. Zato je od velike pomoći, praktično je i obavezno povesti onoga ko će tu stolarije da ugrađuje, jer on ima već neka znanja i iskustva.

Razlika u ceni između alu stolarije i PVC stolarije

Kao što smo naveli da postoje mnogi faktori oko kojih se formira cena, tako je i sa PVC stolarijom. Generalno je aluminijumska stolarija skuplja, što zbog cene materilala što zbog izrade. Ali na primer ulazna vrata od 80 cm su 330 eura okvirno za aluminujmska sa termo prekidom, a PVC isto od 80 cm su oko 170 eura. To su okvirne cene, a one mogu bukvalno ići dodatno 100 eura gore ili dole u zavisnosti šta se tačno nudi.

Cenu aluminumske stolarije treba prilagoditi i potrebama, na primer na nekim pomoćnim objektima ne trebaju vrata i prozori sa termo prekidom. Što se tiče roka trajanja nakon ugradnje, za aluminijumsku stolariju je 60 godina u proseku, dok je za PVC stolariju oko 40 godina prosečno. Tako da kad vam kažu da PVC stolarije ima kraći vek trajanja i korišćenja, to jeste tačno ali je opet to nekoliko decenija.

Međutim da se vratimo na dva komada podjednakih karakteristika, u tom slučaju će alominijumska stolarija biti skuplja. Međutim ovakva poređenja nisu baš poštena, jer bez obzira na sličnost na primer vrata od aluminijuma i PVC vrata, među njima će biti dosta razlika, čak i kada na prvi pogled izgledaju jednako. Pa se iz toga i javlja ta razlika u ceni.