Kamene kocke za dvorište

Uređenje vrta je mogućnost da se pokaže kreativnost, međutim treba povesti računa koliko će to da košta i koliko će biti funkcionalno. Najbolji primer za to bi bile staze koje napravimo u dvorištu. Najčešće se mogu videti one izbetonirane, ali ćemo mi sad u tekstu predstaviti kako da staze mogu upotrebiti granitne kocke.

Kako su relativno manjih dimenzija, pružaju priliku da se prilikom slaganja prave krivine na stazama bez narušavanja estetike. Vremenom su razvijene i opcije da se slože kružne formacije, pa se mogu napraviti veoma lepa popločana mesta za sedenje. Takođe tu su i dodatni detalji kao mali zidići koji formiraju žardinjere za cveće za čije se pravljenje takođe koriste kamene kocke.

U prvoj polovini 20 veka je bilo sasvim uobičajno da se sa njim pokrivaju i kolski putevi na ulicama. Međutim tu funkciju je posle preuzeo asfalt, ali se po manjim mestima još uvek mogu naći kaldrmisani putevi. Iako su napravljeni pre stotinak godina granitne kocke su i dalje na svojim mestima.

Šta je kaldrma

Korišćenje granitnih blokova u obliku kocki ima dugu tradiciju na ovim prostorima, to se proteže sve do rimskog perioda. Vremena su se manjali kao i države, ali ovakav način gradnje staza i puteva se zadržao. Naziv kaldrma se zadržao iz perioda turaka, mada ima osnove u latinskom jeziku.

Mada se ovaj izraz sve manje koristi, povremeno se ipak može čuti. Pored puteva koristi se i za nagomilane kamene kocke koje tek treba da se ugrade. Postoji drugi naziv za puteve koji su sagrađeni sa kamenom makadam, međutim ti putevi su sagrađeni pomoću tucanika koji ja nasipan u nekoliko slojeva.

Uprkos dugotrajnosti kadrma se menja sa asfaltom jer ima određene nedostatke. U užim ulicama se vibracije sa nje prenose na okolne građevine, dolazi do konstatnih vibracija vozila zbog neravne površine i prilično je nebezbedna za bicikle i motocikle (dvotočkaše).

Neki stariji delovi gradova koji su pretvoreni u pešačke zone se u novije vreme u sklopu rekonstrukcija ponovo pokrivaju kamenim kockama. Jedna od najpoznatijih jeste Skadrlija u Beogradu.

kamen za baštensku stazu
kocke za kaldrmu

Način slaganja

Pre početka radova (pre nego se nabave kamene kocke) potrebno je prvo osmisliti šta će se tačno raditi i kako će to izgledati. Granit se javlja u nekoliko različitih boja u prirodi koje imaju opet više nijansi (najčešća je tamnosiva). Zato treba da se odlučite da li će biti staza kompletna iste boje ili će se raditi izvesne kombinacije boja.

Samo slaganje može biti ravno gde se koriste samo četvrtaste granitne kocke, ali se veoma često može videti polukružan način slaganja. U slučaju da će se praviti polukrugovi određeni broj kocaka treba biti sa osnovom nepravilnog trapeza. Pored ovih oblika mogu se naći i pravopugaonici koji se postavljaju kao uvičnjaci za staze.

način slaganja kocki
granitne kocke – razne boje

Treća bitna stavka su dimenzije kocaka, obično bi se trebalo držati sredine. Suviše male ili velike granitne kocke imaju određenih tehničkih nedostataka koji otežavaju postavljanje i kasnije odražavanje.

Ideje za dvorišne staze mogu biti veoma raznolike, ali treba povesti računa i o funkcionalnosti. Gledanjem slika po časopisima i na internetu se može naići na dosta lepih rešenja, ali treba znati da se kod nas ne mogu nabaviti baš sve vrste kamena i da je to jedno od ograničenja. Jedan od dobrih detalja može biti postavljanje osvetljenja uz stazu.

Presečna širina za glavnu stazu kojom ćemo se kretati peške jeste oko 1,5 m, dok staza za kola koja vodi do garaže treba biti širine 3 m. Privremene staze koje će ne koriste svakodnevno mogu biti značajno uže, širina može biti i 60 cm.

način slaganja kamena
Kamen kocke razne veličine

Mada je pod kaldrmom podrazumevaju staze od kamenih kocki koje su istih dimenzija, dosta dobar izgled može da se postigne kobinovanjem raznih dimenzija. Kada se radi kombinovanje različitih boja treba biti pažljiv, poželjno je pre konačnog postavljanja složiti stazu nasuvo da bi se videlo kako to izgleda u praksi.

Sama obrada kamenih kocki treba biti takva da spreči proklizavanje, jer nikom ne treba staza koja će biti slabo upotrebljiva po kišnom vremenu ili kad padne sneg.

Održavanje

Ukoliko se podloga dobro pripremi i granitne kocke lepo slože, o nekom posebnom održavanju se i ne može posebno pričati. Dodatna prednost je ako se dvorištna staza oiviči sa ivičnjacima, što će sprečiti dodatno širenje.

Trebalo bi videti kako će se rešiti pitanje fugne među kamenjem, ukoliko se ne popune nekom masom nakon nekog vremena će početi rasti trava među njima. Usled delovanja travki, omogućiće se ulazak vode koja će potom zimi da povećava razmak.

Na tržištu ima veliki izbor tih masa, samo bi trebalo obratiti pažnju da je smesa za fugovanje namenjena za spoljnu upotrebu. Bilo bi dobro ostaviti granitne kocke da se par dana slegnu i dobro nameste na poziciju gde smo ih postavili, pa tek nakon toga popuniti prostor među njima.