Iznajmljivanje ili kupovina kuće

Oko ovog pitanja ima veliki broj različitih mišljenja, a ovde u tekstu ćemo probati dati prikaz celog problema. Neki najkraći savet jeste da je to vezano za period koliko se dugo mislite zadržavati u nekom mestu. Ukoliko je to na kraći period tad kupovina kuće i nije baš prvi izbor. Bar tako izgleda na prvi pogled.

Pored toga jedan od razloga mogu biti uslovi za dizanje kredita, jer banke su u nekom prethodnom periodu ih delili bez mnogo razmišljanja, a sada je veoma teško dobiti stambeni kredit. Takođe bitan faktor može biti i visina kirije, ona jeste u većem delu Srbije manja nego što bi bila rata za kredit međutim u nekim delovima zemlje se za zakup mora izdvojiti više novca.

Odluka kao investicija

Najvažnija stvar koju treba odraditi je realno sagledati svoje potrebe. Ovde ne mislim na pojedinačne već više porodične potrebe. Odluku da li da se obavi kupovina kuće ili njeno iznajmljivanje uglavnom donose mlađi ljudi. Taj period se poklapa sa venčanjem ili rađanjem dece kad se počne malo ozbiljnije razmišljati.

Okvirno se može videti kakvo je trenutno stanje i kakvo će biti za 5 ili 10 godina. Promene posla, broj dece koju imate ili se očekuju, da li planirate nabavku psa kao kućnog ljubimca, posedovanje automobila. Jedna od stavki koja se može pojaviti, a retko se uzima u obzir je da li postoji mogućnost da se roditelji dosele kod vas kad budu stariji i ne budu mogli brinuti o sebi.

Sve te gore pobrojane stavke utiču na to kolika vam kuća treba i sa kolikim dvorištem. Zato bi se moglo preporučiti da je u startu ide na iznajmljivanje a da kupovina kuće malo sačeka. Tokom iznajmljivanja se može promeniti nekoliko kuća sa različitim rasporedom prostorija i različitim dvorištima. Na osnovu tih iskustava se može videti šta najbolje odgovara, a šta ne dolazi nikako u obzir. Na taj način se može odabrati kuća koja u što većoj meri odgovara našim potrebama.

Jeste situacija da cene kuća u mnogim mestima padaju i da je njihova kupovina radi kasnije prodaje nerentabilna, međutim u većim mestima se dešava da cena kuća raste. Tad se na kupovinu kuće može gledati kao na investiciju, jer ako kasnije ne bude odgovarala može se prodati po sličnoj ili većoj ceni. Za dobijeni novac se može uzeti druga kuća koja će više odgovarati.

Ukoliko se u nekom manjem mestu kupi kuća  i da kasnije ne odgovara našim potrebama, njenom prodajom će se samo napraviti gubitak. Ali bitno je prelomiti pa makar i sa nekim gubitkom jer je jasno da se čekanjem samo umanjuje njena vrednost. Problemi mogu da budu razni, recimo manji broj prostorija pa čak i veći broj prostorija nego što stvarno treba, preveliko ili premalo dvorište, prevelika udaljenost od posla ili od škole.

iznajmljivati ili kupovati

Odraditi kvalitetnu analizu

Sve zavisi iz koje se situacije kreće, da li smo živeli u kući do perioda preseljenja ili u stanu. Stvari se mogu bolje sagledati ako se živelo u kući, dok su iskustva iz stana slabo primeljiva na boravak u kući. Iz tog razloga bi svakako se moglo preporučiti bivšim stanarima zgrada da prvo neko vreme borave u nekoj iznajmljenoj kući. Na taj način će dobiti malo bolja iskustva pre nego se obavi kupovina kuće.

Takođe je bitno sagledati i finansijske delove te priče, jer oni dosta utiču na donošenje odluke. Ukoliko se poseduje gotov novac, deluje kao da je kupovina kuće gotova stvar međutim treba videti u kakvom je stanju kuća i okućnica. Tu su dva pitanja važna, da li odgovara potrebama naše porodice i u kakvom je stanju. Osnovne potrebe porodice su da ima dovoljno prostorija i sređeno kupatilo, jer ako se to treba naknadno dograđivati to će povećati troškove preseljenja. Ako je kuća po meri treba videti u kakvom je stanju jer i na oko manji nedostaci kao što je kapija u lošem stanju mogu da kasnije koštaju bliže 1000 eura.

Dizanje kredita radi obavljanja kupovine, tu je situacija već značajno komplikovanija. Ovde bi se iznajmljivanje kuće na neko vreme moglo preporučiti, a ako kuća odgovara treba sa vlasnicima probati dogovoriti da se otkupi. Takav način bi bio najbolji, a što se tiče kako da odaberete najkvalitetniji kredit pisaćemo u nekom drugom tekstu. Zaista su ponude sada za tu vrstu kredita veoma nepovoljne.

Kada se sve sagleda kupovina kuće i nije uvek najbolje rešenja, jer i iznajmljivanje ima svojih prednosti. Ovde smo probali dati prikaz nekih stvari o kojima treba promisliti, ali je moguće da nismo baš sve obuhvatili.