Kako se čisti kaljeva peć

Čišćenje kaljeve peći je potrebno razlikovati od preslagivanja. Neka preporuka za čišćenje jeste da se radi svake godine, a za preslagivanje (preziđivanje) da treba raditi na svkih 8 godina.

Ukoliko se peć ne čisti redovno dolazi do brojnih problema kao što su: slabije povuče kad se loži, sporije se zagreva i potrebno je trošiti više goriva za zagrevanje, može se desiti u nekim situacijama da se oseća neprijatan miris u prostoriji gde se nalazi kaljeva peć.

Za ovaj posao se može angažovati majstor pecar koji se time profesionalno bavi, a može se čišćenje kaljeve peći obaviti po sistemu uradi sam. Ako se odlučite da sami to radite dobra je stvar što se mogu ostvariti uštede jer se taj posao ponavlja na godišnjem nivou.

Postupak čišćenja

Pre početka posla treba znati da je čišćenje ovog tipa peći vema prljav posao i u skladu sa tim obaviti pripreme. Prostor oko same peći treba obložiti sa starim novinama ili sa najlonom, a ta zaštita bi se trebala postaviti po zidu i podu tako da se zaštiti širi prostor. Prilikom radova je preporučljivo da se nose zaštitne rukavice. U deo pripremnih poslova spada i pripremanje gline uz koju ćemo vršiti pričvršćivanje gornjih kaljeva kad ih budemo vraćali na njihovo mesto.

Nakon pripremnih radova se može početi sa skidanjem kaljeva koji se nalaze na vrhu (pokrivni kaljevi). Ovaj posao treba početi veoma pažljivo, odvajanje prvog kalja je najteži posao jer treba biti dosta pažljiv. To je najbolje odraditi tako što se oštriji predmet (šrafciger koji je malo veći) pažljivo gurne u funu između gornjih kaljeva i onih koji čine sims.

Kada se odvoji prvi pokrivni kalj, ostali se uklanjaju relativni lako, a sve ih treba pažljivo složiti pored. Kaljava peć ispod tih gornjih kaljeva ima sloj gline koji se može relativno odvojiti rukama. Najbolje je pripremiti neku plastičnu vreću i u nju odbacivati te komade gline koje sklanjamo.

Čišćenje kaljeve peći se nastavlja tako što se nakon uklanjanja gline počne uklanjati šamotna cigla koja pokriva dimovodne kanale. Njih takođe treba pažljivo složiti pored peći da se po završenom poslu mogu redom vratiti na svoja mesta.

čišćenje kaljeve peći

Šamotna cigla će sa unutrašnje strane biti pokrivena slojem čađi koji je neophodno sastrugati. Zavisi kako su raspoređeni dimovodni kanali, potrebno je iz njih na neki način prikupiti čađ i izvaditi je napolje. Kada se taj deo posla obavi treba videti da se očisti deo gde se kaljeva peć spaja sa dimnjakom i odatle ukloniti nahvatanu čađ.

Nakon završetka uklanjanja čađi treba da se šamotna cigla  uredno složi na mesto gde je stajala. Nakon toga se pristupi pripremanju gline ili u novije vreme imaju da se kupe gotove smese namenjene za pričvršćivanje kaljeva na peć. Sa tom masom treba potom lepo zatvoriti sve eventualne otvore među ciglama od šamota.

Kada se taj deo posla završi počinjemo vraćanje pokrivnih kaljeva na koje takođe nanosimo glinu da bi ih učvrstili. Kada složimo sve kaljeve koji idu na vrh treba pažljivo popuniti fugne. Prostor između kaljeva se najbolje popunjava i oblikuje prstima, a višak mase koji ostane treba uklanjati odmah dok je svež. Za to će biti dovoljna vlažna krpa.

Ovim se čišćenje kaljeve peći privelo kraju. Na kraju ako procenite da je to previše posla za vas ostaje opcija da se pozve majstor pecar koji ima iskustva. Preporuka je da se ovaj posao odradi u proleće ili leto.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.