Održavanje antikvitetnog nameštaja

Prilikom uređenja enterijera često se korste stariji komadi nameštaja, čak i mali detalji mogu da budu interesantni. Koriste se dosta i replike novijeg datuma, ali je autentični stilski nameštaj najviše na ceni. Međutim treba biti pažljiv jer održavanje antikvitetnog nameštaja zahteva dodatnu pažnju.

Na Internetu se mogu naći različiti saveti kako da se odradii čišćenje površine stilskog nameštaja. Međutim obratite pažnju da se u uslovima korišćenja svi ti sajtovi odriču odgovornosti i da su tekstovi samo informativnog karaktera. Znači oni daju savet, ali neznaju da li on zaista deluje u praksi na odgovarajući način. Tu su i opšti saveti tipa da se na površinu nameštaja ne stavljati previše hladne ili tople stvari, jer će doći do oštećenja površine.

Pod stavkom održavanja svakako spada i popravka starog nameštaja, jer su oštećenja nešto normalno što stiže sa godinama. Jako su retka oštećenja usled greške u drvetu ili nestručne izrade pošto se tad mnogo vodilo računa o kvalitetu izrade. Pre će biti da je oštećenje nameštaja nastalo usled premeštanja ili ako je dugo stajao negde ostavljen bez održavanja. Usled dugog stajanja bez održavanja može da dođe do oštećenja površine od strane insekata – crvotočine.

Redovno održavanje

Održavanje antikvitetnog nameštaja nije komplikovano, ali je neophodno da bude radovno. Bitna stavka je da je nameštaj osvežen, da su popravljeni nedostatci koji su se možda pojavili i da je ponovo obavljena zaštita njegove površine.

Pre početka čišćenja treba se utvrditi kako je obavljena zaštita drveta kad je stilski nameštaj napravljen. Na osnovu toga se može odabrati odgovarajuće savremeno sredstvo za održavanje drveta. Površina drveta koje je nauljeno i onoga koje je zaštićeno voskarenjem može da na prvi pogled nakon par decenija da izgleda isto, ali se održavanje ipak razlikuje.

Prilikom početka rada procenite koliko je nameštaj zaprljan, jer prašina se može obrisati i blagim prelaženjem krpom preko površine. Neke druge stvari se međutim nakon toga mogu samo dodatno utrljati u drvenu površinu, pa je i način za njihovo uklanjanje drugačiji.

Vrlo je verovatno da površina nije lakirana, pa se na osnovu toga povremeno treba obaviti ponovno nauljavanje namepštaja ili nanošenje novog sloja voska. Pre te aktivnosti treba ukloniti svu prljavštinu sa nameštaja, jer će se ona sa ponavljanjem nanošenja zaštitnog sredstva dodatni utrljati u drvo.

Kada se radi održavanje antikvitetnog nameštaja ne radi se samo čišćenje i održavanje drvenih delova. Treba da se održavaju istovremeno metalni delovi kao i tkanina koja je korišćena za tapaciranje. Ovde metalni delovi predstavljaju poseban izazov pošto su uglavnom stilski izrađeni pa imaju dosta krivina kojima je teže pristupiti. Sredstva  namenjena održavanju metala nikako ne prijaju drvetu, pa se za baš uvijene ili manje delove preporučuje upotreba štapiča za uši natopljenih zaštitom.

Direktna sunčeva svetlost usled dejstva UV zraka loše utiče na antikvitetni nameštaj. Usled direktne izloženosti dolazi do oštećenja delova od drveta ali i tkanine. Takođe bi trebalo da se uklone malo od izvora toplote kao što su radijatori i sa pozicija koja su direktno izložene duvanju klima uređaja.

Štetni insekti pored problema na drvetu – crvotočine mogu u određenim slučajevima da oštete tkaninu koja je korišćena za tapaciranje. Da bi se to sprečilo treba povremeno proveriti nameštaj da li ima tragova delovanja insekata. Čim se nešto primeti odmah preduzeti odgovarajuće korake radi zaštite. i sprečavanja daljeg oštećivanja.

Vlažnost vazduha u prostoriji gde se nalazi nameštaj bi trebala biti na nekom srednjem nivou, da nije ni previsoka ni preniska. Da bi se to održalo najčešće je dovoljno tu prostoriju provetriti po pet minuta dnevno.

Veći stilski nameštaj kao što su regali ili ormani bi trebalo povremeno pogledati sa zadnje strane. Može se desiti da dođe do problema zbog manjeg strujanja vazduha i velike blizine zida.

Možda i ne spada baš pod održavanje stilskog nameštaja, ali ćemo svakako spomenuti i premeštanje. Zbog vrednosti takvih komada trebalo bi biti veoma pažljiv. Sa nameštaja treba ukloniti police, fioke i vrata, što će olakšati njegovo pomeranje. Transpot nameštaja treba raditi odgovarajući broj ljudi, prevelika improvizacija vodi u veći problem.

Popravke stilskog nameštaja

Ovde na početku odmah da se kaže da je najbolje popravku prepustiti iskusnom majstoru. To ne znači da treba nameštaj odneti kod stolara ili tapetara da sredi stvar, već kod majstora koji ima dosta iskustva sa popravkom stilskog nameštaja.

održavanje antikvitetnog nameštaja
slika sa pixabay.com

Veoma često je reč o nameštaju napravljenom pre 100 i više godina, a koji je nekoliko decenija proveo ostavljen sa strane bez ikakvog održavanja. Korišćenje savremenih sredstava za poliranje, čišćenje, lepila svakako može uticati na kvalitet i vrednost stilskog nameštaja.

Vrednost stilskog nameštaja može biti novčana, ali i umetnička ili istorijska. Savetovanje sa stručnjacima pre popravke je obavezno jer se nastručnim rukovanjem može oštetiti patina i tako umanjiti njegova vrednost.

Neki delovi na nameštaju su posebno osetljivi, a jedan od njih je furnir. To je tanak sloj plemenitog drvata zalepljen preko uobičajnog drveta za izradu nameštaja. Usled tehnike izrade furnira pre više decenija i same vrste drveta koje su retko dotupne zamena je veoma teška. U slučaju da prilikom čišćenja ili upotrebe nameštaja primetite da se deo furnira samo malo odvoji odmah treba preduzeti korake da se to popravi.

Preporučujemo tekst na engleskom – How to Make 4 Common Furniture Repairs

Ukoliko se odlučite da sami odradite osvežavanje površine predmeta za skidanje starih slojeva koristiti veoma fine brusne papire. Njih je potrebno uvek pomerati u smeru kako idu godovi jer će tad namanje biti vidljiva oštećenja koja izaziva. Kada završite sa čišćenjem starog sloja na površinu drvenih površina nanesite sredstvo koje je namenjeno za antikvitetni nameštaj. Upotreba savremenih premaza će takođe odraditi posao na kvalitetan način, međutim i smanjiti vrednost stilskog nameštaja.

Zamena tkanine je verovatno najosetljivije pitanje kada se radi restauracija stilskog nameštaja. Moderni tkanine i moderni načini njihovog pričvršćivanja ne dolaze u obzir. Potrebno je od stručne osobe dobiti procenu koji se materijali mogu koristiti za presvlačenje i potom da ih iskusan majstor  učvrsti za nameštaj na odgovarajući način.

Nestručno obavljena popravka antikvitetnog nameštaja dovodi do takve štete da se on više ne može vratiti u prvobitno stanje. Redovnim održavanjem se može izbeći dovođenje u situaciju da su potrebne popravke.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.