Cene kuća u Holandiji se oporavile

Gotovo da je trend da se trgovci nekretninama u svim zemljama hvale sa porastom cena  i najavljuju (skori) oporavak tržišta. Međutim u malom broju zemalja su se te cene vratile na nivo pre krize iz 2008 godine.

Kuće u Holandiji su se našle na tom nivou i oprezno se najavljuje njihov dalji rast. Taj rast cena će biti skroman, nikako se ne može očekivati nekakav bum. Ovo najave je potvrdilo i njihovo Udruženje agencija za promet nekretninama.

U toj zemlji je nakon 2008 godine odrađen oporavak tržišta nekreninama, ali je to uglavnom bilo uz pomoć države. Kada se država povukla iz tog programa pomoći, usledila je nova recesija koja je dovela do toga da 2013 godine. Tad su cene bile niže za par procenata u odnosu na 2008 godinu, ali sad u 2017 godini se situacija veoma popravila.

Razlozi za povećanje cena kuća

Razloga je više i svi se moraju posmatrati zajedno. Bitna stavka je stanje evra i prognoze njegovog kretanja u odnosu prema drugim valutama, na primer na britansku funtu koja slabi. Tu je takođe i visine cena za određene tipove stanova i kuća koja je niža u odnosu na neke druge zemlje koje su relativno blizu, kao Švedsku na primer.

U poslednje vreme je i čekanje na socijane stanove se ustalilo na oko 10 godina, a sa druge strane su dostupni stambeni krediti sa povoljnim uslovima otplaćivanja. Ovde sam naveo samo par najbitnijih razloga koji se međusobno nadopunjuju.

Uporedo sa povećanjem cena kuća i stanova raste i cena zakupa nekretnine. Na sajtu pararius.com se može videti za Amsterdam da je zakup oko 2 000 eura, dok je prosek za celu Holandiju 1 300 eura. Interesantno je da prema ovoj listi je zakup stanova u Roterdamu ispod prosečne cene.

Bržui rast cena kuća i stanova je trenutno prisutan u većim gradovima, najviše Amsterdamu i Hagu, dok je rast cena nekretnina u manjim mestima skromnijeg obima. To je i za očekivati jer se u većim centrima ne može više graditi, a konstatno je zanimanje za nekretnine veliko.

Ljudi koji dolaze da rade u veće gradove i traže smeštaj žele da iznajme kuće i stanove, pa je sve interesantno investitorima. Oni su spremni da daju i malo više novca kad se ima u vidu da raste ukupna zaposlenost i da se predviđa rast plata u Holandiji. Međutim oni koji dolaze da rade nemaju interest uglavnom da kupuju nekretninu, jer neznaju koliko će se zadržati pa se odlučuju za rentiranje

kuće u Amsterdamu
slika sa pixabay.com

Povećanja tokom 2016 su bila stabilna, pa ćemo navesti samo podatke za drugi kvartal  na nivou Holandije

  • Apartmani – najveći porast od 6.8% sa prosečnom cenom € 196.566
  • Kuće u nizu  – rast cena od 5.1% sa prosečnom cenom € 226.307
  • Dvojne kuće – porast cene od 4.4% sa prosečnm cenom € 267.352
  • Samostalne kuće – cene su išle gore 2% i prosečna cena je € 359.902
  • Kuće na uglu  – cene su porasle za 5.4% sa prosečnom cenom od € 235.471

Prognoze kretanja cena

Predviđanja su povoljna jer stanovi i kuće u Holandiji imaju nižu cenu u odnsou na ostale zemlje iz Evropske unije. Radi poređenja ako trosoban stan u Holandiji košta 245 000 eura u Engleskoj bi koštao preko 400 000 evra. Niže cene u odnosu na ostale zemlje sa dobrom mogućnošću za iznajmljivanje su dobitna kombinacija za povećanu zainteresovanost ljudi.

Trenutno se u evrozoni radi na stabilizaciji inflacije na oko 2%, što je već postignuto na većini tržišta. To je ciljana inflacija od strane centralne banke i ona samo može uticati na stabilizaciju svih tržišta. Pa i tržišta nekrenina u Holandiji gde će stvari nastaviti ići trenutnim pravcem.

Niske bankarske kamate na stambene kredite su još jedan dodatan plus za pozitivna predviđanja. Za 2017 godinu su data predviđanja  prodaje između 200 000 i 220 000 objekata, toliko je bilo i 2006 godine.

Grafikon kretanja nekretnina u Holandiji od 2000 godine – spoljni link.

Za razliku od naših prostora treba znati da je samo 60 % Holanđana ima vlastitu nekretninu, bilo stan ili kuću. Tako mali postotak je posledica većeg broja socijalnih stanova koji se iznajmljuju po povoljnim uslovima. Međutim i za njima raste interesovanje i duže se čeka, pa pojedinci se ipak odluče da kupe mesto gde će živeti.

Međutim dugoročne prognoze ne mogu biti baš tako povoljne. Najavljen je sastanak građevinskig firmi, lokanih vlasti i centralne uprave sa ciljm pokretanja izgradnje. Cilj jeste pravljenje 50 000 objekata srednje klase koji će se moći iznajmljivati u rangu od 710 eura do 1000 eura. Ovo će naravno oboriti u nekom narednom periodu cene nekretnina u Holandiji gde se gradnja sprovede. U velikim centrima će sigurno nastaviti da rastu cene zakupa i za kupovinu.