Prirodno sredstvo za čišćenje kožnog namještaja

Kožne garniture su veoma skupe i treba biti pažljiv prilikom njihovog održavanja. Kada se traži dobro prirodno sredstvo za čišćenje kožnog namještaja reba biti ipak oprezan. Na Internetu se svašta može pročitati, ali niko ne garantuje de će to pomoći. A neke od tih ideja ako se sprovedu u delo mogu samo dodatno oštetiti kožu na nameštaju. Zato treba biti oprezan.

Kao druga opcija u odnosu na prirodna sredstva su veštačka koja se mogu kupiti. Ni ovde se ne treba zaleteti pa uzeti prvo na šta se naiđe. Uvek je dobro se posavetovati sa poznanicima koji odranije imaju takav nameštaj, jer su iskustva iz prve ruke veoma dobra. Može se desiti i da je prodavac u trgovini upoznat sa karakteristikama preparata koje prodaje.

Kako god bilo osnovno pravilo je da najmanje treba koristiti vodu za čišćenje kožnog nameštaja. To generalno važi za sve tipove tečnosti, koje treba odmah prebrisati sa suvom krpom ili ubrusom da se skoni višak vlage. Iz tog razloga se sredstva najčešće mogu kupiti u formi spreja, jer se pokriva veća površina sa tanjim slojem sredstva za čišćenje. Stvar je da koža ima pore i bez obzira na način obrade, u njih se uvlači tečnost kad se nanese ili prospe.

Osnove o održavanju

Neke stvari su jednostavne, ali ako se ne ispoštuju to će samo napraviti problem. Prva stvar je da se bar svakih desetak dana prebrišu sve površine i da se pažljivo obrade svi delovi gde je koža presavijena. Prilikom korišćenja usisivača trebalo bi koristiti nastavak sa mekanom četkom.

Nameštaj od kože treba da bude sklonjen sa direkntne sunčeve svetlosti, jer će na mestima gde je osunčana koža promeniti izgled. Pre svega boju, a mogu se javiti i male pukotine. Takođe treba odmaknuti dovoljno od izvora toplote i sa pozicija na kojima duva klima.

Jedna od osnovnih stvari koje bi trebalo uraditi, prilikom kupovine kožnog nameštaja pročitajte deklaraciju. I naravno sačuvajte je nakon toga, jer se nezna kad će zatrebati. Na njoj su dva bitna podatka, karakteristike kože i prporučeni način održavanja.

Prvi podatak kakva je koža i kako je pripremljena je bitniji, jer na osnovu tih podataka možete videti i koji su alternativni načini za čišćenje i održavanje. Prirodno sredstvo za čišćenje kožnog namještaja koje se često može naći kao preporuka jeste pivo. Ali kao i svaku tečnost naneti u maloj količini na krpu (nakapiti) pa prebrisati i potom tu površinu preći suvom krpom.

Antilop koža bi trebala da se čisti sa sredstvima koja su namenjena za taj tip kože, jer ne mogu da se koriste uobičajna sredstva.

održavanje nameštaja
slika sa pixabay.com

Prirodno sredstva za čišćenje

Prvi savet bi bio da kada isprobavate nešto novo na kožnim garniturama, to odradite na nekom delu sa strane. Ta mesta su zaklonjena od pogleda i u slučaju nekih problema teže će se videti ako stvar krene loše. Nakon tog testa, sačekate par dana da vidite rezultate. Čak i ako je nešto radilo kod poznanika ili komšija dobro, ne znači da će i kod vas, jer su verovatno u pitanju različiti tipovi obrade i bojenja kože.

Ukoliko budete sami pravili neko sredstvo za čišćenje, nemojte koristiti vodu iz vodovoda, ona sadrži hlor koji nije poželjan nikako. Sretvo se može napraviti u formi šampona ili da bude kao krema.

Prirodno sredstvo za čišćenje kožnog namještaja koje se povremeno preporučuje (sigurno u nekim situacijama daje fantastične rezultate) jeste sok od limuna. Treba ovde spomenuti i sodu bikarbonu, ali treba znati da je ona blago abrazivna. Takođe kao prirodno sredsto treba obavezno imati u vidu sirće (razne vrste, vinsko, jabukovo i slično).

Za izradu nekih sredstava se koristi i glicerin za povezivanje i dodaju im se eterična ulja koja ostavljaju diskretan miris nakon čišćenja.

Trebalo bi se informisati od onoga ko nam daje preporuku za prirodno sredstvo za kožni nameštaj da li je siguran da je to baš i namenjeno za to i da li je isprobao to lično. Dešava se povremeno da se neka sredstva za čišćenje stakla ili nameštaja od drveta greškom preporuči za kožni nameštaj. Sa obzirom na cenu nameštaja od kože, bilo kako eksperimentisanje ne dolazi u obzir.

Na kraju što se tiče sredstava za čišćenje kože ili načina održavanja, verovatno je nabolja preporuka prepustiti posao temeljnog čišćenje profesionalcima. U slučaju kad se nešto prospe, treba reagovati što pre i očistiti površinu kožnog nameštaja. Ali za temeljna čišćenja koja se rade jednom godišnje, ako je ikako moguće pozvati stručnjake sa dosta iskustva.