Feng shui kratki vodič za uređenje doma

Feng shui je tradicionalna kineska tehnika uređenja doma koja otkriva savete i tehnike kako da mesto za stanovanje postane idealno. Veruje se da dobar feng shui oslobađa negativnu energiju, ali i da donosi sreću, zdravlje, harmoniju i puno para.

Ova metoda pronalaženja idealnog životnog prostora postoji više od 6.000 godina i ima za cilj da uskladi harmoniju doma sa okolinom. Međutim, da bi jedan životni prostor imao dobar feng shui moraju se ispoštovati najvažnija pravila u dekorisanju i uređenju doma.

U nastavku pročitajte najvažnije savete u uređenju doma koji mogu pomoći da uneste pozitivnu energiju i budete srećni. Ovo je inače kontroverzna tema i postoji mnogo skptika koji ne veruju u čitavu ovu priču, međutim toliko se provlači kroz razne diskusije o uređenju doma da smo i mi odlučili da pišemo malo o njoj.

Ulazna vrata

Veruje se da su ulazna vrata najvažniji element za unošenje feng shui energije u dom. Prema ovoj kineskoj tradiciji, ulazna vrata olakšavaju slobodan protok pozitivne energije. Smatraju se polaznom tačkom i glavnim ulazom harmonije, koja se u domu zadržava i čini da se osećamo lepo, spokojno i srećno.

Od svih vrata u domu, ulazna vrata bi trebalo da su najveća i dominantna. Takođe, obavezno je da budu ispravna, da ne škripe, kao i da se otvaraju pravilno (pod uglom od 90 stepeni). Prema feng shui tradiciji vrata koja se ne otvaraju u potpunosti nose značenje da se u dom pušta samo deo pozitivne energije. Zato je potrebno zameniti ih, popraviti ili zategnuti šarke, jer se veruje da tako uklanjanju prepreke na putu do pozitivne energije i sreće.

Očistiti nered oko ulaznih vrata

Feng shui zastupa uverenje da nered privlači negativnu energiju i opterećenje, a prostran, komotan i čist prostor privlači pozitivnu. Zato je potrebno ukloniti “sve barijere” koje ometaju protok harmonije i pozitivnih vibracija. Jedan od principa feng šui tehnike je otvaranje životnog prostora, a to podrazumeva rasterećenja od suvišnih stvari iz doma.

Sitnice koje smetaju, sve suvišne, nagomilane i polomljene stvari negativno utiču na energiju u kući, te ih obavezno treba izbaciti ili odložiti u podrum (ostavu). Počinje se od čišćenja hodnika i nereda koji pravi gužvu na ulaznim vratima – stara obuća, kutije sa obućom, jakne na čiviluku i drugo. Postavljanjem plakara u predsoblje pomaže da se taj nered sredi.

Srediti predsoblje

Slično kao u prethodnim slučaju – hodnik ne sme biti prenatrpan, već prohodan, osvetljen i uredan. Prvo, srediti sve ormane – jakne upakovati u kese, a cipele u kutije. Trenutnu obuću ne treba držati van cipelarnika, već ubaciti unutra. Oko vrata ne treba biti ništa što bi moglo ometati otvaranje, poput čiviluka za jakne. Čiviluk se postavlja na odvojeno mesto vidljivo sa ulaznih vrata, jer tako šalje poruku da u domu vlada pozitivna energija.

Predsoblje se može dodatno dekorisati slikama, ukrasima ili feng shui figurama koje donose sreću i prenose dobru energiju. Mračan hodnik obavezno treba osvetliti.

Čisti prozori

Za dobar feng šui u domu obavezno je redovno čišćenje prozora. Svetlost koja dolazi sa blistavih i čistih spoljašnjih prozora je veoma važna u feng shui tradiciji i to iz dva razloga. Prvo, prozori unose prirodnu sunčevu svetlost i drugo, predstavljaju oči svakog doma.

Prema kineskoj feng shui tehnici, veruje se da čisti prozori propuštaju više sunčeve svetlosti pa tako omogućavaju dotok slobodne pozitivne energije. Prirodna svetlost unosi dan i dobru energiju u dom, otvara prostorije, donosi sreću i stvara dobro raspoloženje.

Image by Arek Socha from Pixabay

Feng shui figure

U feng shui predmeti i figure zbog svog jedinstvenog značenja imaju jako važnu ulogu u prenosu topline, sreće, moći i zaštite doma. Dolaze u obliku životinja ili zveri. Svaka od njih ima specifično značenje i može pomoći na određeni način:

 • Zmaj – Zmaj je jedna od najvažnijih mitoloških i nebeskih životinja pa tako ima veliki značaj u feng shui tehnici. Zmaj se smatrao simbolom cara, kao i oličenjem snažnog moćnog muškarca. U feng shui zmaj je zaštitinik, simbol snage, moći i energije. U isto vreme ova figura donosi sreću, uspeh i napredak.
 • Kornjača – Kornjača je u feng shui simbol dugovečnosti, mudrosti, izdržljivosti, zaštite i uspeha.
 • Zmaj kornjača – Feng shui simbol koji donosi bogatstvo i briše lošu energiju (zmaj donosi uspeh, moć i bogatstvo, a kornjača eliminiše negativnu energiju).
 • Lavovi – Kineski lavovi čuvari dolaze u paru, kao mužjak i ženka. Mužjak je zaštitnik doma i svoje porodice, a ženka simbol snažnog zaštitnog majčinskog instikta. Preporuka je da se ove dve figurice uvek drže zajedno.
 • Tronoga žaba – Kineska žaba novca kao feng shui simbol za privlačenje novca i bogatstva.
 • Kineski jednorog – Simbol dobrote, apsorbovanja negativne energije, napretka i bogatstva.
 • Slon – Veruje se da je slon feng shui simbol koji donosi sreću, zaštitu, zdravlje, snagu u domaćinstvu i pozitivnu energiju.
 • Konj – U feng shui tehnici značenja koja su povezana sa ovom plemenitom životinjom su snaga, brzina, zaštita i plemenitost, kao i uspeh i bogatstvo.
 • Petao – Feng shui figura koja znači dobrotu, uspeh, gordost, ali i vernost i pomoć u lošim ili negativnim emotivnim odnosima.
kineski lavovi

Feng shui kornjača

Prema kineskoj tradiciji kornjača se smatra nebeskom životinjom, čuvarem kuće i energije, kojih ima ukupno četiri. U feng shui značajna je crna kornjača zbog toga što se smatra čuvarem Severa (u praksi – severa doma). Veruje se da feng shui kornjača može da čuva i podigne energiju doma, samo ako se postavi na pravom mestu i u pravilnom položaju (u kući, bašti ili kancelariji).

Prema kineskoj tradiciji kornjača se smatra duhovnim simbolom ili simbolom dugovečnosti. Ima četiri značenja:

 • zaštita – kornjača je simbol zaštite doma i sredstvo za jačanje pozitivne energije;
 • karijera – znak za koji se veruje da privlači sreću, prilike i dobru energiju, kao i da povoljno utiče na posao, karijeru i novac;
 • stabilnost – simbol koji označava sigurnost i protekciju za neko mesto u domu koje bi trebalo zaštititi;
 • zdravlje – veruje se da je konjača zaštitnik u borbi protiv bolesti i da može zaštititi ukućane.

Kornjaču ne treba postavljati u kupatilu niti kuhinji, ali se preporučuje blizu vode – kod akvarijuma ili u blizini fontane u dvorištu. Takođe, može biti u spavaćoj sobi da bi ublažila stres, smanjila nesanicu i olakšala san.

Feng shui tronoga žaba

Feng shui žaba, poznata i kao tronoga žaba krastača, ima duboku simboliku u feng shui tradiciji. Prema mitološkoj kineskoj kulturi žaba sa tri noge koja drži novčić u ustima predstavlja simbol bogatstva i blagostanja. Veruje se da ova srećna kineska figura povoljno utiče na finansijsku situaciju i da privlači novac. Odnosno, tronoga žaba donosi materijalnu sigurnost, novac, bogatstvo, napredak, obilje i sreću.

Postoji više legendi o ovoj srećnoj figurici koja skače po domu i ostavlja energiju novca. Prema jednoj, žaba je bila supruga jednog od osam besmrtnika. Zbog želje za bogatstvom postala je pohlepna, ukrala eliksir besmrtnosti i popila ga. Za kaznu, pretvorena je u žabu, a umesto dve zadnje noge imala je rep punoglavca. Sa tri noge ostala je kada je suprug pogodio strelom. Ubrzo je žaba proterana na mesec.

Slična legenda nadovezuje se kako je jedan od besmrtnika namamio žabu da se sakrije zlatnim novčićima pošto je znao koliko voli novac. Zbog pohlepnosti žabe kovanice su se zalepile za nju, što je razlog za novčiće na figurici (jedan je u njenim ustima).

Kako bi feng shui žaba donosila bogatstvo i novac potrebno je da se postavi pravilno – da bude okrenuta ka unutrašnjosti doma, odnosno da gleda ka stanu. Ne sme biti okrenuta ka izlazu jer to znači da novac ne ulazi u kuću već da izlazi.

Žaba novca neće privući energiju ako se postavi bilo gde. Postoji nekoliko lokacija za koje se veruje da donose sreću i novac: kod ulaznih vrata okrenuta na unutra, u dnevnoj sobi u severnom delu, u radnoj sobi. Ne treba biti u spavaćoj sobi, u kupatilu, na podu, na prozoru, visoko na policama, niti po sredini sobe.

Takođe, smatra se da grupa od tri, šest ili najviše devet žaba donose sreću i bogatstvo više nego što bi mogla jedna. Ako se žaba polomi ne sme se čuvati, već se obavezno baca. Prema feng shui principima veruje se da polomljena tronoga žaba sa novčićem u ustima privlači negativnu energiju.

Image by ErikaWittlieb from Pixabay

Uređenje doma feng shui slikama

Prema ovoj kineskoj tradiciji slike su važan element u dekoru enterijera. Veruje se da slike i opuštajući motivi podstiču razvoj harmonije i neutrališu lošu energiju. Slike sa motivima prirode opuštaju, oplemenjuju i preusmeravaju pozitivnu energiju.

Uklapaju se: slike zelenila, drveće, cveće, zatim voda kao simbol bogatstva, ptice, motiv pejzaža, vrt i drugi elementi prirode.

Spavaća soba

U drevnoj kineskoj tradiciji veruje se da je krevet najvažniji komadni nameštaj, zbog toga što se u njemu spava i odmara. Položaj kreveta u spavaćoj sobi ima veliki uticaj zbog toga što spavanje i odmor donose harmoniju, mir i čuvaju zdravlje. Noćni stočić pored kreveta bi trebalo biti ovalnog ili zaobljenog oblika, nikako sa oštrim ivicama.

Feng shui nauka preferira da se krevet u spavaćoj sobi postavi tako da pruža dobar pogled ka ulaznim vratima sobe. Ne savetuje se položaj kreveta paralelno sa vratima zbog verovanja da izaziva nesreću, te je idealan dijagonalni položaj. Ukoliko oblik spavaće sobe ne dozvoljava da se krevet postavi dijagonalno u odnosu na vrata, samostojeće ogledalo koje pruža dobar pogled na vrata može biti rešenje.

Feng shui biljke

Biljke prema feng shuiju privlače pozitivnu energiju. Pored toga što prečišćavaju vazduh i služe kao ukras, one su simbol svežine, zdravlja i najbolji način da se povežemo sa prirodom. Biljke zahtevaju puno pažnje i odgovarajuće mesto u domu, pa je potrebno da imaju dosta svetlosti. Feng shui preferira okrugle biljke, kao i biljke sa kružnim i ovalnim listovima.

Image by Jessica Lewis from Pixabay

U spavaćoj sobi ne treba unositi cveće. Za biljke koje se drže u trpezariji se veruje da privlače novac. Kada su u dnevnoj sobi biljke i cveće unose radost, daju sreću i povećavaju pozitivnu energiju. U radnoj sobi oplemenjuju radni prostor i uređuju poslovno okruženje. Pritom smanjuju stres, donose motivaciju i bolju koncentraciju.

Gomilanje stvari, natrpani stanovi i nered u svakom smislu utiču ne samo na sliku o nama, već i na ličnu satisfakciju. Zato je važno da se okrenete sebi i učinite sve što vam može popraviti kvalitet života. Uredite dom po ukusu tako da se u njemu zajedno sa ukućanima osećate lepo, prijatno, spokojno i ispunjeno.

autor: Marija Mitović

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.