Plakari za predsoblje

Prostor u hodniku odnosno na samom ulazu u životni prostor mala je celina ali je možete urediti tako da oslobodite prolaz: na taj način ćete da napravite ovu prvu prostoriju urednom, prohodnom i praktičnom (i naravno lepom).

Slika obuće kod vrata nije najlepša slika, jakne koje vise preko stolice ili na čiviluku, kišoban u ćosku i kape na kvakama stvaraju osećaj zbijenosti u prostoru i neurednosti. Izbegnite ovu zamku jednostavnim rešenjem, plakarom u predsoblju.

Što se tiče samih plakara,možete ih kupiti kada je neko sniženje, što bi prodavci rekli “kada je akcija”. Kod nas ih nude mnoge firme kao što su na primer: Forma ideale, Matis, Vitorog, Numanović, nameštaj Simpo, Kika, Ikea … Ima tu narano i opcije da ga naručite kod majtore, da se napravi po meri

Ugradni i američki plakari za predsoblje

U ove plakare možete staviti sve, od usisivača i sredstava za čisćenje, cipela i jakni, kišobrane, garderobu koja čeka drugo godišnje doba, višak posteljine ili šta god vam padne na pamet. Ovakvi plakari su praktično ogromne kutije za sve potrebne i manje potrebne stvari. Plakari na vratima mogu imati ogledala sto će vizuelno proširiti prostoriju a praktična strana je što uvek možete baciti onaj “zadnji pogled” na vaš outfit pre nego što izađete napolje.

Plakari za predsoblje od poda do plafona najbolja su opcija jer otvaranjem vrata, koja kod ovakvih plakara kližu u stranu, ne dolazite u situaciju da se sabijate u prostoru dok uzimate cipele. Da, u ovakavom plakaru možete imati i cipelarnik a uz to i police i deo sa šipkom za viseću odeću i čiviluke sa unutrašnje strane kliznih vrata. Sve može stati u ovakav plakar, provereno.

Ako planirate da postavite plakar sa klizećim vratima nema potrebe da ga dodatno ucvrsćujete u zid jer vrata praktično klize ispred ormara, po vođjici odnosno šini koja je montirana u pod. Plakari su veliki i teški i vrata su obično rađena iz nekoliko velikih komada koji klize jedno od ili ka drugom, ali ne brinite da će se plakar od pomeranja vrata srušiti, gornja i donja šina drže vrata.

Plakar možete napraviti po principu “uradi sam” uputstva su dostupna na internetu a materijal možete naručiti nakon izrade projekta. Ukoliko niste baš siturni, posao montaže najbolje da obavi majstor.

prostor za odeću i obuću
slika sa badzfit.info

Materijal od kojih se izrađuju plakari najčešće su pločasti, kao što su iverica i medijapan. Sam medijapan (Medium Density Fiberboard) je kvalitetan materijal i koristi se za izradu frontova. To je gusta vlaknena ploča od bukve, smreke ili jele koje se usitne i mešaju sa polimernim smolama.

Održavanje plakara je isto kao i kod ostalog pločastog nameštaja, brisanje prašine i poliranje sredstvima za održavanje drvenih provršina.

Plakari za predsoblje se postavljaju uz ili montiraju na zid, najbolje će se uklopiti u enterijer ako je boje zida ili do tri nijanse tamniji. Ako je predsoblje malo trebalo bi postaviti plakar svetlih boja kako ne bi progutao prostoriju veličinom i bojom.

Za malo predsoblje možete izabrati plakar sa ogledalom na vratima a naspram plakara odnosno ogledala staviti duboku podnu vazu sa cvećem ili zidnu nalepnicu koja će se odraziti u ogledalu, ovako proširujete prostor a dodavanjem dobrog plafonskog osvetljenja mala prostorija postaje svetlija i veća.

Unutrašnjost plakara može biti standardna, kombinacija polica i šipki za viseću odeću, ali ako plakar izrađujete po meri birajte sami raspored. Poželjno je da predvidite i odeljak za visoke odnosno dugačke predmete koje planirate da skonite u plakar.

Deo za kišobrane, skejt ili hokejašku opremu najčešće je od poda do prve police koja je postavljena na više od pola metra visine kako bi ispod police upotrebni predmeti, na primer usisivač, stali u plakar bez problema.

Plakari za predsoblje se mogu postavljate celom dužinom zida, onda računajte na cipelarnik unutar plakara. Cipelarnik možete uzeti kao zasebnu jedinicu, uštedite prostor u predsoblju ugradnjom cipelarnika u plakaru.

Trodelni otvoreni set nameštaja za predsoblje

Plakar kao garderober je samostalni ugradni komadni nameštaj ili plakari kao trodelna kompozicija nameštaja koja se sastoji od jednodelnog ili dvodelnog plakara, cipelarnika, komode i dela sa čivilucima i prostorom za tašne/torbe.

Ovakva kompozicija nameštaja može se postaviti u male i velike prostorije, ovaj otvoreni tip nameštaja za predsoblje ima svoju kompoziciju u prostoru. Najčešće je povezana front pločama na koju se svaki komad pričvršćuje i tako postaje celina.

Ovakvim plakarom ne dobijate mnogo na skladišnom prostoru ali dobijate na vizuenom efektu zbog različite visine svakog komada nameštaja. Uz ove plakare najčešće dolazi i ogledalo koje je ili na vratima plakara ili između plakara i cipelarnika montirano na osnovnu ploču na koju se pričvršćuje i plakar.

Pričvršćivanje u zid je poželjno kod ovog tipa nameštaja za predsoblje, jer kod ovakvih plakara vrata nisu klizna i povlače se napred pri otvaranju, podna površina sva tri komada nameštaja nije jednaka i zato se ovakva kompozicija pričvršćuje na zid.

Ukoliko plakar dolazi kao zasebna jedinica, cipelarnik i komoda odvojeno, onda se samo police i tabla sa čivilucima montiraju na zid a plakar onda možete pomerati po potrebi. Ovo je zgodno jer sve zavisi kako su postavljena ulazna vrata.

Jednodelni i dvodelni uski plakar u predsoblju je moderan detalj, izrađuje se u svima bojama, a najčešće su konbinacije belo – sjajno belo i crno mat – sjajno crno, kao i u svim tonovima braon boje i prirodne boje drveta. Tamnije boje su u ovom slučaju rezervisane za veliko predsoblje, a svetle za malo. Svetle boje u velikom predsoblju učiniće ga još većim i ako volite komforan prostor i predsoblje će biti u svetlim tonovima.

Ovaj deo stambenog prostora je najčešće sa malo prirodnog osvetljenja zato predsoblje osvetlite dobrom led rasvetom ili plafonskim osvetljenjem sa belim, mlečnim svetlom; plakar ukoliko ima sjajnu završnicu na vratima odbijaće svetlost kao najveća površina u predsoblju.

Dizajn plakara prati potrebe za ulepšavanjem prostora i za odlaganjem stvari tako su i moderni plakari spojili lepo i korisno u svom dizajnu pa plakar nije više glomazni orman za kapute, plakar je najveći komad nameštaja u predsoblju i kao takav dizajniran je da se uklopi uprostor bez da narušava sklad.