Kako opremiti radni prostor u dnevnoj sobi

Ukoliko nemate potrebu da radite svoj posao u odvojenoj kancelariji onda se radni prostor u dnevnoj sobi čini kao najbolje mesto za vaš posao. Rad od kuće donosi mnoge prednosti, na primer jedna od njih je da svoje poslovne obaveze možete obavljati iz komfora vaše dnevne sobe. Mada postoje pogledi i iz drugog ugla.

Ali, sa druge strane potrebno je imati puno strpljenja i volje da uradite sve zadatke iz svoje prostorije u kojoj provodite veliki deo dana. Da bi vaš rad bio efikasan potrebno je da prilagodite prostor za rad u dnevnoj sobi i pretvorite ga u funkcionalni i motivišujući radni ambijent, kako vaši radni učinci ne bi bili umanjeni.

Kako treba da izgleda raspored za radni prostor u dnevnoj sobi

Ne morate imati veliki niti savršeno opremljen stan ili kuću kako biste u dnevnom boravku izdvojili jedan manji kutak u kome ćete biti produktivni. Dovoljno je samo da svoj radni prostor uredite a svoje stvari organizujete tako da vam rad u njemu bude udoban i prijatan.

Pre svega, neophodno je da imate prikladan sto i udobnu stolicu, dovoljno osvetljenja, računar i dobru internet konekciju, jer to su osnovni alati za rad.

polica i sto
izvor pixabay.com

Da bi vaš radni prostor u dnevnoj sobi bio inspirativan i prijatan ambijent za rad potrebno je da postavite kancelarijski nameštaj na adekvatno mesto, gde neće zauzimati previše slobodnog prostora.

Evo najboljih predloga kako možete uklopiti kancelariju u svoj svakodnevni boravak.

Radni sto iza kauča

Ako imate dovoljno prostora u dvevnoj sobi a pritom je trpezarija odvojena od dnevnog boravka, možete pokušati sa idejom da radni sto postavite iza kauča. Najbolje bi bilo da to bude duži radni sto, na kome ćete imati mesta da postavite laptop i radnu dokumentaciju.

Dobra stvar je što su veliki trgovci kao na primer Ikea ili Jysk dobro opremljeni sa velikim izborom nameštaja baš namenjenog za kancelarije. Oni prate trendove i brzo u svoju ponudu stavljaju ono što se traži za opremanje prostora, pa ćete sigurno naći i duži radni sto.

Polica za odlaganje dokumentacije

Svoju radnu dokumentaciju bi trebalo čuvati na jednom mestu. Kako biste napravili dobar raspored dokumentacije na radnom stolu najbolje rešenje bilo bi da nabavite poseban ormarić koji ćete postaviti pored radnog stola. Samim tim nećete zatrpavati sto papirima i ostaće vam dovoljno prostora da nesmetano koristite računar.

Polica često ima širinu radnog stola i postavlja se tako da se stvari sa nižeg nivoa mogu dohvatiti bez ustajanja.

Dodatni kancelarijski nameštaj u vidu manjih ormarića ili polica biće vam od koristi za odlaganje i čuvanje kancelarijskog materijala, ali i dokumantacije, za radne sveske, šeme, podsetnike, poslovne planere i slično.

Neiskorišćeni ćošak

Mali prostor u ćošku veće dnevne sobe je i više nego dovoljan da bude upotrebljivo radno mesto. Ukoliko u vašem dnevnom boravku imate neiskorišćeno ćoše, možete ga preurediti tako da upravo na tom mestu postavite vašu idealnu malu kancelariju.

sto za rad u uglu
slika – pixabay.com

Nabavite manji sto i udobnu stolicu koji će zauzeti vrlo malo prostora, ali će savšeno biti uklopljeni u ambijent vaše dnevne sobe.

Iznad stola možete postaviti ogledalo koje pored dekorativne uloge ostvaruje i vizuelni efekat proširenja prostora. Tu se može postaviti i neka slika koja će pružiti dodatnu motivaciju tokom rada.

Radni sto

Radni sto je najvažniji kancelarijski nameštaj, neophodan za efektivan i produktivan rad. On mora biti stabilan i onih dimenzija koje odgovaraju poslu kojim se bavite.

kancelarijski sto sa laptopom
preuzeto sa pixabay.com

U većini slučajeva to ne mora biti glomazan sto sa fiokama i pregradama već može biti sto skladnih i svedenih dimenzija, koji će biti optimalan i odgovarati vašoj visini.

Nepogrešivo i klasično rešenje za radni sto jeste pravougaoni ili četvrtasti oblik. Radni sto ne treba biti previše glomazan, kako ne bi zauzeo mnogo prostora.

Ukoliko u dnevnom boravku imate neiskorišćeni prostor, koji daje mogućnost da odstupite od klasike, onda se umesto četvrtastog možete opredeliti za okrugli sto manjih dimenzija. Okrugli, ovalni ili polukružni sto može biti itekako funkcionalan.

Prostor za rad u dnevnoj sobi možete opremiti i ugradnim radnim stolom, koji se kači policom uza zid. On štedi dosta prostora u vašem svakodnevnom boravku i može se postaviti iznad polica za odlaganje dokumentacije.

Radna stolica

Kvalitetna radna stolica je jako bitan deo kancelarijskog nameštaja ukoliko se bavite poslom koji zahteva da veliki deo vremena provedete u sedećem položaju. Zbog toga što dosta vremena sedite na njoj važno je da bude fleksibilna i udobna, jer od toga zavisi da li će vaša kičma tokom rada biti u pravilnom položaju, a vaše raspoloženje i zdravlje sačuvano.

Bilo da izaberete pokretnu stolicu ili statičnu, od neprocenlivog je značaja da stolica za vaš radni prostor ukući bude udobna, jednostavna i praktična. Jedan detalj na koji treba obratiti pažnju jeste i materijal sa kojim je tapacirana, jer neki materijali kao eko koža mogu biti neudobni za duže sedenje.

Lampa

Sto u radnom boravku obavezno mora imati i stonu lampu, iako vaša dnevna soba ima odlično ugrađeno osvetljenje. Sijalice ne obasjavaju podjednako svaki deo sobe, pa je iz tog razloga dobro da lampa bude sastavni deo vaše kućne kancelarije. Stona lampa vam može biti od posebne koristi ukoliko imate naviku da radite tokom kasnih večernjih časova.

radni prostor
slika preuzeta – pixabay.com

Jedno od zgornijih rešanja su lampe koje imaju jedan ili više zglobova, pa se fokus osvetljenja lako može pomerati prema trenutnim potrebama.

Štampač i skener

Pored kompjutera ili laptopa, oprema koju svaka kancelarija mora posedovati su štampač i skener. Kako bi uštedeli prostor u vašoj dnevnoj sobi nabavite štampač koji je ujedno i skener, da ne biste morali nabavljati dva odvojena elementa.

soba kao kancelarija
slika sa pixabay.com

Idealno je opremu postaviti na odvojenom manjem stolu ili polici, koja će biti u blizini glavnog radnog stola.

Neiskorišćen prostor ispod stepeništa

Ukoliko u vašem dnevnom boravku imate stepenište koje vodi na sprat, možete veoma praktično iskoristiti ovaj višak slobodnog mesta. Prostor ispod stepeništa je odlično mesto za vaš mali radni prostor u dnevnoj sobi, u kojem istovremeno možete smestiti i police.

Osvetljenje

Ukoliko radna soba nema dovoljno dnevne svetlosti potrebno je da obezbedite dodatno osvetljenje. Preko dana otvorite roletne na prozorima ili razmaknite zavese, kako bi vaš radni prostor u dnevnoj sobi bio prirodno obasjan.

Rad u zamračenim prostorijama nije preporučljiv, naročito kada je u pitanju rad na računaru. Predugo gledanje u monitor bez dovoljne pozadinske ili prirodne svetlosti lako može pokvariti vid.

Prednosti radnog prostora u dnevnoj sobi

Radni prostor u dnevnoj sobi, odnosno rad od kuće ima niz prednosti ali i nedostataka. U nastavku slede spisak najvažnijih prednosti.

Štedi se vreme u dolasku i odlasku sa posla

Kada radite od kuće nemate obavezu oko prevoza pa tako i neće trošiti dodatno vreme za odlazak na posao. Ne morate žuriti ni sa pripremama kako biste stigli na vreme, jer rad od kuće obično nema fiksno radno vreme odnosno striktno određeni početak radnog vremena.

Štedi se vreme efektivnog rada

Ovo dalje znači da možete biti radno aktivni od trenutka kada se probudite. Svoju elektronsku poštu možete proveravati još dok se izležavate i budite, da bi u trenutku sedanja za radni sto već mogli da izvršavate konkretne radne aktivnosti i zadatke.

Manji troškovi

Ukoliko se odlučite da vaš radni prostor bude u dnevnoj sobi umesto iznajmljene kancelarije u gradu, to vam svakako može uštedeti dosta novca. Pored toga što nećete plaćati zakup, nećete imati duple mesečne troškove oko struje i komunalnih usluga.

Veća fleksibilnost u organizaciji slobodnog vremena

Jedna od prednosti rada od kuće je što ćete u većini slučajeva biti prisutni u slučaju nastanka eventualnog kvara.  Rad od kuće takođe znači da ćete u svakom trenutku moći da pričuvate dete ukoliko se za tim javi hitna potreba. Osim toga, veoma lako i jednostavno možete odsustvovati sa “posla” kako biste završili obaveze po gradu.

IT kancelarija u dnevnoj sobi
izvor – pixabay.com

Sažeto rečeno, u slučaju rada od kuće radno i slobodno vreme se lako prilagođavaju neočekivanim situacijama. Mogu se kombinovati i menjati jedno za drugo, a samim tim se i izgubljeno vreme za rad lakše nadoknađuje.

Rad sa bilo kojeg mesta

Ukoliko imate opremljenu kancelariju u dnevnoj sobi, to ne znači da uvek morate raditi za radnim stolom. Ovo podrazumeva otvorenu mogućnost rada sa terase ili iz spavaće sobe, a ukoliko živite u kući možete raditi iz bašte.

Samostalan rad

Ako vam smeta galama ili rad sa više ljudi u istoj kancelariji, zatim ako vam je potrebna tišina i velika doza koncentracije, onda je radni prostor u dnevnom boravku kao stvoren za vas.

Nedostaci za radni boravak u dnevnoj sobi

U nastavku slede najvažniji nedostaci, kako u pogledu opremanja kancelarije tako i nekih dodatnih smetnji.

Buka i galama ukućana

Buka i galama koja nastaje od strane ukučana može biti problem ako vam teško ide obavljanje posla kada nije dovoljna tišina, a pritom nemate mogućnost da uvek ostajete sami tokom svog samoorganiziovanog radnog vremena.

Odvraćanje pažnje

Nepredviđene okolnosti lako mogu skrenuti pažnju i prekinuti koncentraciju kada se radi od kuće, što može biti veliki problem. Ukoliko se u blizini nalazi neko gradilište, to povremeno može da stvori buku koja smeta.

Nedovoljno razdvajanje posla i svakodnevnih kućnih obaveza

Ovo znači da se poslovne obaveze ne mogu ostaviti na poslu, a kući se posvetiti porodici. Vaš posao je kod kuće i to može dovesti do toga da ponekad ceo dan posvetite poslovnim obavezama, ili sa druge strane da čitav dan “izgubite” na obavljanje svakodnevnih kućnih poslova.

Nedostatak lične komunikacije

Još jedna od mana rada od kuće je činjenica da čovek pri tome može lako postati neuredan, povučen i asocijalan. Ovo se dešava zbog nedovoljne direktne i lične komunikacije sa drugim ljudima, kolegama i poslovnim saradnicima.

Nepostojanje precizno utvrđenog radnog vremena

Radna kancelarija u dnevnoj sobi ima još jedan od nedostataka, a to je da nema definisanog radnog vremena. Ukoliko nemate sopstveno razvijeni osećaj za disciplinu i sami ne odredite vreme u toku dana koje ćete raditi – kada počinje radni dan i u koje vreme se završava, bićete u svakom trenutku dostupni. Na taj način možete veoma brzo postati umorni i iscrpljeni.

Nedostatak informisanosti

Nedovoljna informisanost i manjak informacija iz “spoljašnjeg” okruženja poput vesti, zanimljivosti i dešavanja može biti velika prepreka, odnosno smetnja kada je vaše radno mesto u kući. Ovde ne mislimo na informacije iz oblasti kojom se bavite (njih ćete imati preko mere), nego na one proste vesti iz komšiluka (na primer kada se neće biti struje).

Sastanci sa klijentima

Može biti jako nezgodno da svoje poslovne saradnike i klijente dovedete u svoj dom. Ovo ne mora uvek biti prepreka, posebno ako je vaš životni prostor veliki i otvara mogućnost da ugostite saradnike, ali uglavnom jeste jer dolazi do mešanja poslovnog i privatnog života.

U slučaju kada radni prostor u dnevnoj sobi nije odgovarajuće mesto za održavanje poslovnih sastanaka sa saradnicima jedno od rešenja može biti da lokacija sastanaka bude u lokalnim ugostiteljskim obektima. Ali tamo vam sa druge strane nisu sva dokumenta na dohvat ruke ili vaš desktop računar (a baš su na njemu slike koje se žele pokazati).

Kako biste bili produktivni najvažnije je da svoj radni kutak opremite tako da ono bude prijatno mesto za rad i boravak.

autor: Marija Mitović