Sve što treba da znate za uređenje terase cvećem

Ukoliko volite cveće, boravak u prirodi i na svežem vazduhu ali živite u stanu, onda je uređenje terase cvećem savršeno rešenje. Vaša terasa može biti prekrasan živopisni kutak, odlično mesto za odmaranje od gužve i svakodnevnih obaveza.

Svi znamo koliko su biljke važne za našu sredinu i lepše okruženje. Cveće je jedan od najlepših darova prirode koje pomaže da se osveži prostor. Pored toga uloga flore ogleda se i u dekorativnom aspektu, jer na jednostavan način ulepšava prostor u kome živimo.

Ukoliko u svom stanu imate balkon, onda vaša terasa obavezno mora biti uređena cvećem. Pored toga što će vaša terasa izgledati estetski veoma upečatljivo, miris lepog cveća uneće svežinu u vaš dom. Pri odabiru šta posaditi na balkon, treba povesi računa na koju stranu sveta je okrenut.

Uređenje terase cvećem koje miriše

Cveće kojim ćemo ukrasiti terasu možemo dodati još jednu dimenziju za uživanje, postoje vrste koje šire prijatan miris. Biljke koje želite da čuvate na vašoj terasi mogu biti bez (posebnog) mirisa ali i sa njim.

Ukoliko uživate u divnom mirisu cvetne svežine vreme je da vašu terasu opremite biljkama koje prirodno šire miris svog polena, dajući prostoru jedinstvenu aromu i šarm.

Cveće koje lepo miriše doprineće još prijatnijem boravku na terasi, jer prijatne arome zaista mogu delovati opuštajuće i smirujuće. Pored toga što estetski lepo izgleda učiniće da se osećate spokojno, a svaki vaš boravak na terasi biće čulna rapsodija.

Najbolje biljke za uređenje terase cvećem

Kako bi vaš boravak na terasi bio savršen, a terasa izgledala veselo i živahno potrebno je da joj poklonite pažnju. Ovde ćemo navesti neke biljke koje imaju značajnu ulogu kada je u pitanju uređenje terase cvećem.

Petunija

Savršeno cveće za terase obasjane jakim sunčevim zracima jesu svakako petunije. Raznovrsne i šarene boje ovog veselog i veoma rasprostranjenog cveća, koje je asolutno idealno za sunčane balkone, može napraviti istinski primamljiv mali raj.

Cvetovi petunije
slika sa pixabay.com

Petunije nisu teške za održavanje, ali zathevaju dosta sunca zbog čega im pogoduje leto i visoke temerature. Lako uspevaju na osunčanim mestima i toplim terasama, pa mogu cvetati i do oktobra.

Neven

Ovo je prelepa lekovita bilka koju veoma često možemo videti na terasi gotovo svakog ljubitelja prirode i cveća. Neven je biljka koja cveta od maja, nije zahtevna, veoma lako se gaji i održava. Postoji više nijansi boje nevena, od jarke žute do narandžaste boje koje zaista osvežavaju terasu.

izvor – pixabay.com

Neven se može posaditi u saksijama ili žardinjerama. Bolje uspeva na terasama na sunčanoj strani zato što voli sunce i upija svetlost.

Pored toga što je savršen ukras na balkonu, neven ga oplemenjuje i specifičnim mirisom.

Begonije

Jedan cvet koji preko leta privlači veliku pažnju na terasama je raskošna begonija. Ova karakteristična biljka najčešće se može videti u beloj, roze, crvenoj boji, a pažnju privlače i prirodno dekorativni listovi.

cvetovi begonije
preuzeto sa pixabay.com

Begonija je nežan cvet pa zahteva malo više pažnje. Mora biti smeštena na adekvatnom mestu na terasi koje će joj prijati. Odgovara joj osvetljen prostor koji je zaštićen od sunca, vetra i drugih vremenskih uticaja.

Hrizanteme

Cveće koje simbolizuje sreću i ukrašava brojne bašte i terase je hrizantema različitih boja. Ovaj prelepi, a u narodu poznatiji kao “zlatni cvet” može se gajiti i uspevati tokom cele godine. Na našim prostorima ima je najviše preko jeseni.

izvor – pixabay.com

Raste u žbunovima i može biti raznih boja: narandžaste, žute, crvene, roze, svetlo i tamno ljubičaste, ali i druge. Savršen su cvetni ukras za vašu terasu.

Minđušice

Ako želite da viseće biljke krase vašu terasu onda su fuksije, poznatije kao minđušice pravi izbor za vas. Sorte fuksije spadaju u klasu visećeg cveća koje se savršeno može uklopiti u cvetnu dekoraciju.

pixabay.com

Izgledaju kao viseće minđušice i krase terase mnogih domova. Lako se uzgajaju i uspevaju bolje pod senkom, odnosno na mestima gde saksija nije izložena direktnim sunčevim zracima.

Veoma su osetljive pa ih treba držati podalje od visokih temperatura. Latinski naziv ove biljke je Fuchsia magellanica.

Dan i noć

Ukoliko ste ljubitelj malih stabljika, lepih i šarenih boja ovaj mali cvet iz porodice ljubičica može krasiti vašu terasu. Ovaj cvet omiljen je zbog trobojnih šara ljubičaste, žute i bele boje, obojene na srcastim laticama.

slika sa – pixabay.com

Dan i noć je veoma atraktivno cveće za terase jer je jednostavna za gajenje i održavanje. Prelepo miriše i često se može videti na terasama.
Postoji više vrsta, a za dekoraciju je nama zanimljiva Viola tricolor subsp. hortetnsis (Viola × wittrockiana).

Ovaj maleni cvetić otporan je na hladnije temperature, ali može uspeti i pri toplijim uslovima. Zato ga posadite u jesen, da krasi terasu tokom cele zime, kada ne cvetaju druge biljke, sve do proleća.

Drugi tekstovi na sajtu vazani za terase

Biljke koje daju privatnost i hladovinu

Ukoliko je vaša terasa prostrana i dosta osunčana dobro rešenje bilo bi da napravite hladovinu, kako biste više vremena provodili na njoj. Svoj prirodni i mirisni kutak možete obogatiti puzavicama.

Puzavice ili penjačice su bujne biljke koje brzo raste, grana se i penje u visinu. Penjačice svojom masom prave senku, ulepšavaju terasu i omogučavaju da uživate u hladovini.

One se koriste za prekrivanje površina na terasi koje se ne mogu lako na drugi način zaštititi. Pored toga što su praktične, jako su lepe i elegantne, zbog čega su neizostavne kada je u pitanju uređenje terase cvećem.

Navečemo neke od opcija, bršljen sa različitim nijansama zelene i šatiran, pačije noge, devičanska lozica (sa crvenim listovima u jesen).

Kako urediti malu, a kako veliku terasu

Pre nego što počnete sa uređenjem terase cvećem, obavezno prilagodite dekoraciju karakteristikama vašeg balkona.

Koliko ćete saksija cveća postaviti na svojoj terasi zavisi najviše od veličine same terase. Nije isto ako je ona mala i ako imate prostran i veliki balkon, koji se istovremeno može opremiti nameštajem za terase.

Još jedan faktor od kojeg zavisi uređenje terase cvećem jeste strana na kojoj se nalazi.

Izbor cveća trebalo bi priagoditi vremenskim uslovima. Ukoliko je vaša terasa na strani koja je veći deo dana osunčana onda bi trebalo da izaberete cveće koje podnosi više temperature.

Ukoliko je terasa koju biste osvežili na suprotnoj strani i više u senci, onda je možete urediti cvećem kome više pogoduje hladovina.

Terasu ne treba natrpavati saksijama i žardinjerama, već je ključ u jednostavnom i skladnom izgledu. Zelenilo je dovoljno, miris svežeg cveća i prekrasnih raznobojnih saksija čija magija može učiniti da vaša terasa izgleda prelepo.

Male terase

Ako imate malu terasu nemojte je natrpavati suvišnim cvećem i saksijama. Odaberite samo one koje vam se najviše dopadaju, neka bude 3 do 5 biljaka, jer tim brojem nećete preterati.

Za uređenje terase cvećem svakako je nabitnije da odaberete one biljke koje su lake za transport, prilagodljive klimatskim promenama i koje možete uzgajati i u kući. Ukoliko više volite da cveće ukrašava vašu terasu onda je svakako bolje rešenje da se opredelite za prolećne i letnje sadnice.

Velike terase

Ukoliko imate veliku terasu morate dobro osmisliti kako ćete je urediti. Zelenilo će svakako vašoj terasi vratiti svežinu i na duže periode dana vas “odvesti” u prirodu. Veći prostor otvara vam više mogućnosti, pa pored cveća možete postaviti i neko drugo zelenilo, poput trave, egzotičnog drveća i slično.

Nemojte se ograničiti samo na jednu vrstu biljaka, već budite slobodni da date novi izgled vašoj terasi tako što ćete postaviti raznovrsno cveće u saksijama i žardinjerama, sa kojima će izgledati odlično.

I u slučaju uređenja velike terase cvećem važi pravilo o umerenosti, kako bi se na pravi način istakla i naglasila prirodna lepota biljaka.

Saksije za terase

Pravilnom izboru saksija i žardinjera treba posvetiti posebnu pažnju, ali će svakako savršenom izgledu vaše terase doprineti i vrsta posuda za biljke odabrati. Posude za cveće mogu biti različitih dimenzija, oblika i boja, a pored plastičnih postoje i metalne saksije i žardinjere, zatim gipsane, kao i kramičke.

Ne morate se rukovoditi pravilom da se posude sa cvećem obavezno ređaju po podu ili oko prozora. Velike žardinjere možete spustiti na pod zbog težine, a manje lagane saksije pričvrstiti uza zid. Pored toga, cveće koje zahteva sunce će prelepo izgledati ako ga zakačite iz plafona, odnosno u visećim elementima za saksije.

Uzgoj biljaka svakako preporučuju ne samo vrhunski dekorateri i dizajneri prostora, već i vrhunski medicinski stručnjaci. Pored toga što flora ulepšava vaš životni prostor, ona deluje i terapeutski na zdravlje i psihu.

autor: Marija Mitović