Dvoslojni parket

Kada je u pitanju dvoslojni parket, sasvim je sigurno da ima nekih mana kao i nekih prednosti. Na našim prostorima se malo više koristi unazad koju deceniju, a interesantan je kao mogućnost da se koristi kao podna obloga. Malo smo pogledali o čemu se tu zapravo radi, a na mene je pala obaveza da napišem tekst.

Kompletno ta grupa podnih obloga se naziva laminirani parketi. Proizvođači kao jednu od prednosti navode stavku da nema rasušivana, koja je prisutna u nekoj meri kod klasičnog parketa. Pored toga je i površina koja izgleda skupoceno, a parket zapravo ima prosečnu cenu.

Pri odabiru šta želite da kupite i postavite kod sebe obrate pažnju na cenu, izgled i kvalitet zaštite. Svaka od ovih stavki je bitna, a ni jedna se ne može nametnuti kao najbitnija. Nemojte se odlučiti za najjeftinije rešenje ako vam se nesviđa, jer ćete ga morati gledati sledećih 10 – 15 godina svaki dan. Ili nemojte da uzmete nešto jer lepo izgleda, ako zaštita nije odrađena na odgovarajući način.

Dimenzije i kako se pravi

Kao što i naziv kaže sastoji se iz dva sloja, gornji je neko plemenito drvo i on je debljine od 3 do 6 mm. Donji sloj se može praviti od laminiranog drveta, nekih vrsta ploča (šperploča), topole, smreke, breze i sličnog. Ukupna debljina bude obično od 10 do 19 mm.

Što se tiče gornjeg sloja koji se vidi, on jeste od plemenitog drveta, ali to ne ograničava da mora biti prve klase. U nekim prostorima se dobro uklapa površina ploda koja ima pomalo beljike ili čvorove određene veličine i oblika. Tako da svako može naći šta mu odgovara.

Dvoslojni parket često za gornji deo ima bukvu, kanadski javor, maslinu, jatobu, hrast, orah, trešnja. Ukupna cena zavisi od nekoliko faktora, gde je drvo upotrebljeno za gornji sloj samo jedan od njih.

Tri primera dvoslojnog parketa
slika sa boersma-parket.nl

Najčešće u prodavnicama i na stovarištima građevinskog materijala mogu da se nađu sa već izlakiranom gornjom površinom (gotov dvoslojni parket). Radi boljeg spajanja na daščicama se sa sve četri strane nalaze profilisani pero ili žleb.

Kada su u pitanju dimenzije, treba obratiti pažnju jer osim uobičajnih dimenzija za parket u ponudi su i značajno veće. Širine mogu ići od 7 do 19 cm, a dužine od 60 pa do 240 cm. U tim situacijama više deluju kao daske brodskog poda nego parket. Međutim njihovo postavljanje se obavlja na način za parket, a ne kako se postavljaju brodski podovi.

Završna obrada površinskog sloja se radi lakom, uljima ili voskom. Bez obzira na sredstvo, zaštita se uvek radi u nekoliko nanosa, da bi se postigao maksimalan efekat zaštite koji u isto vreme ističe lepotu drveta. Tu je i opcija termogrejanog drveta, što takođe ima pozitivne rezultate kada je u pitanju dugovečnost (ali istovremeno podiže cenu).

Tekstovi na našem sajtu sa temom parketa

Kako postavljati i gde

Postavljanje parketa je ozbiljan posao, ako niste vešti preporuka da se angažuje parketar. Majstor će znati kako treba da bude pripremljen parket, kako podloga, na šta obratiti pažnju tokom rada i kako to na kraju sve lepo finalizirati.

Posebna pažnja se treba posvetiti montaži dvoslojnog parketa u situacijama kada ispod njega ide podno grejanje. Neke vrste drveta ipak nisu pogodne za sve sisteme podnog grejanja, pa je savetovanje sa stručnim osobama dobro došlo. Tu je i obavezno zagrevanje poda pre nego se postavi dvoslojni parket, a samo majstor može reći u kom trajanju i do koje temperature je optimalno.

prikaz kako je parket napravljen
dvoslojni parket

Teoretski se može postavljati u sve prostorije, pa čak se navode kuhinje i kupatila. Može se pročitati da su u pitaju savršena, inovativna i koj još zna kakva rešenja u pitanju. Ipak je poželjno da se saslušaju majstori i ako eventualno ako znate nekoga ko je postavio parket na takva mesta, pa da saznate iskustva.

Kod odabira dvoslojnog parketa su dve stvari bitne, prva da vam se svidi izgled površine i druga da je zaštita odrađena u skladu sa frkvencijom ljudi na dnevnom nivou. U praksi pod u dnevnom boravku je izložen većem opterećenu i habanju od onoga u spavaćoj sobi.

Jedna dobra osobina koja se mora spomenuti je i to da se nakon dužeg perioda korišćenja može obaviti hoblovanje. Tada se skone zaštitni sloj i par desetina milimietra od plemenitog gornjeg sloja. Kada se to sve sredi, pod se ponovo zaštiti, dobije izgled novoga i može da se koristi koliko i prvi put.