Da li je tepih trava prava opcija za vaše dvorište

Lep travnjak je neizostavni deo urednog i lepog dvorišta svake kuće, a tepih trava je dobar način da se to odradi. Može se učiniti da je to samo nabaviti rolne iz nekog rasadnika i postaviti ih na tlo. Međutim potrebno je odraditi pripremu zemljišta, a nakon završenih radova travnjak se mora kvalitetno i redovno održavati. To zahteva svakako malo truda, ali kao nagrada se dobija lepo uređen vrt koji je uz to lako i održavati.

Gotova trava se veoma brzo postavlja, lepo izgleda, svuda je podjednako raspoređena i gotovo odmah se može koristiti. Bilo da ste rešili da postavite novi travnjak ili da doterate postojeći kako biste sakrili nedostatke, tepih travnjak može učiniti da vaše dvorište izgleda savršeno i bez mana.

Ukoliko se dvoumite kako da uredite dvorište, da li da umesto sejanja trave postavite tepih od trave, možemo vam pomoći da donesete odluku. Predlažemo da vaš izbor bude tepih travnak, a evo i zašto.

Zašto postaviti tepih travnjak u bašti

Tepih trava ili travni busen je podloga od gotove trave koja se koristi za brzo pokrivanje zelenih površina, odnosno za uređenje dvorišta i vrtova. Može se koristiti i za postavljanje na velikim javnim površinama poput parkova ili sportskih terena.

Postavljanje tepiha sa travom je jednostavniji i brži način da uredite vaš vrt, prostor oko baštenske staze ili predeo oko terase. Ukoliko vaše dvorište opremite gotovom travom dobićete uredno formiran travnjak i na izgled prijatan prostor za kratko vreme, koji će zasigurno omogućiti prijatan pogled sa vaše terase.

Ukoliko vam je dvorište veliko, možete u bašti napraviti svoj kutak i opremiti terasu baštenskom garniturom, oko koje ćete postaviti lepi zeleni travnjak. Taj prostor će sigurno biti prijatan za boravak i posmatranje.

Postoji više različitih vrsta koje se mogu razlikovati prema izgledu, boji, zahtevima vezanim za negovanje i naravno ceni. Dobar pravac početnog informisanja je razgovor sa ljudima koji su se već odradili ovaj posao u svom dvorištu.

Dimenzije za travni busen

Tepih trava se isporučuje u rolnama, odnosno u trakama različitih širina i dužina, a prodaje se po jednom kvadratnom metru. Širina za jedan travni busen je uglavnom 30 – 40 cm, a dužina rolne može biti i do jednog metra.

Može se postaviti na svakoj površini, bilo da je ona pod kosinom, pod uglom ili je u pitanju neki drugi specifičan teren i oblik bašte. naravno najlakše je an ravno i dobro nivelisanom terenu odraditi posao, ali uz malo pažnje može i nazahtevnijim potezima. Pored toga, travni busen može da se iseče na manje delove i trake, koji se postavljaju na praznoj podlozi.

Kada se postavlja tepih trava

Busenovi trave se mogu postaviti u bilo kom periodu u toku godine. Ali, početak proleća je svakako najbolje vreme da se krene sa uređenjem vrtova ispred kuće. Lepo, uredno i negovano dvorište je ukras svakog domaćinstva, a za to je naviše zaslužna lepa zelena podloga, odnosno travnjak u bašti.

izvor – crosscreeknursery.com

Da bi se postavila tepih trava neophodno je otklanjanje prethodnog travnjaka i ukoliko je bilo štetočina potrebno je sanirati ih. Tako će se zemljište pripremiti za novu podlogu. Pre nego što se postavi rolna sa travnjakom moraju se ukloniti svi ostaci od prethodne vegetacije, a zatim da se isfrezira i izravna teren.

Postavljanje travnog busena vrši se tako što se rolne ređaju jedna pored druge, kao kada se postavlja tepih. Posle toga potrebno je proći valjkom preko postavljene trave, da bi se što bolje pritisla i vezala za zemlju. Travu je potrebno navodnjavati i u početku zalivati, kako bi se ona što bolje povezala sa zemljištem.

Za razliku od formiranja travnjaka sejanjem, gde je potrebno tri do četiri meseca da se formira željeni izgled, tepih travnjak je spreman za korišćenje već nakon sedam do deset dana.

Ukoliko se formiranje travnjaka vrši u jesen, povedite računa o ukorenjivanju. Kada je u pitanju prva faza razvoja korena na novoj podlozi ona traje oko dve nedelje, a za kompletan razvoj treba sveukupno 6 nedelja. Tako da se trava mora postaviti u periodu da se dobro ukoreni pre nego počnu velike hladnoće i smrzavanje zemljišta.

Kada birate firmu od koje ćete nabaviti tepih travnjak za svoje dvorište, preporuka je da to bude rasadnik koja proizvodi busen trave. U najvećem broju slučaja proizvođač trave nudi i prevoz i stručno postavljanje kao dodatnu uslugu.

Kako se održava tepih trava

Prilikom formiranja svaki travnjak zahteva zalivanje bio da je napravljen busenovanjem ili sejanjem. To je važno kako bi se se podloga bolje primila, a već nekoliko nedelja nakon formiranja često zalivanje nije više potrebno.

U izuzetnom slučaju, ukoliko postoji potreba busenovan travnjak se može đubriti i dosejavati po potrebi.

Koliko traje

Formirana tepih trava može da se koristi ubrzo nakon postavljanja busena, jer se odmah nakon postavljanja tepih travnjaka dobija zelena površina. Ali prepruka je da se ovakav travnjak prethodno dobro formira, kako bi duže trajao.

Za razliku od travnjaka formiranog od semena trave koji se može koristiti tek posle nekoliko meseci, tepih travnjak se može koristiti veoma brzo. Svakodnevno korišćenje moguće je već posle sedam do deset dana. Ako se pravilno održava može da se koristi dugo i da trpi opterećenja čak do nekoliko godina.

Najvažniji razlozi za ovako dug vek trajanja su što trava ne razvija korov i što se ne stvaraju praznine zbog neravnomernog rasta trave.

Tepih trava u dvorištu – prednosti i mane

Nema korov

Klasičan travnjak je pun korova koji raste kada se trava seje. Tepih trava nema korov, jer on ne može da se probije kroz busen, a to elimiše i najmanju mogućnost od pojave ovog problema.

Ujednačena gustina trave

Travnjak je formiran i gustina trave ujednačena po celoj površini, što ga čini vizuelno savršenim. Za razliku od posejane trave gde hladno vreme i otežani vremenski uslovi mogu uticati da ona ne raste ravnomerno, kod tepih trave to nije slučaj.

Manje zalivanje

Da bi travnjak izgledao uredno i lepo potrebno je pravilno zalivanje. Travni busen svakako zahteva zalivanje, ali mnogo manje od posejane trave.

Ovde povesti računa da se zalivanje nakon neposredno nakon odrađenih radova ovavlja češće i obilnije nego kao kada je travnjak već formiran.

Mane

Jedna od mana za tepih travnjak su veći troškovi u startu, jer je skuplji u odnosu na travnjak formiran setvom. Cena je ograničavajući faktor i kao nedostatak dolazi do izražaja kada je potrebno busenovanje veće podloge, odnosno velike površine dvorišta.

Postoji još jedan nedostatak kada je u pitanju postavljanje travnjaka od gotove trave. Na mestu gde se pravilno ne postavi, ovakva trava može promeniti boju, što stvara estetski neujednačen utisak.

Bilo koja greška napravljenja prilikom postavljanja ili tokom prvih dana negovanja će se kasnije videti.

Napomena!

Bitno je obratiti pažnju na sledeće. Na predelu gde se trava nije dobro povezala sa zemljištem pojaviće se žuti predeli. To će se desiti ako se tepih trava ne zaliva od samog početka na odgovarajući način i ne dovoljnom količine vode.

Pored toga, imajte u vidu šta se može desiti ako svoj travnjak želite da postavite na prostoru gde su senke i gde nema dovoljne prirodne svetlosti. Ako želite da tepih travu postavite u mračnijem delu, znajte da kupljena trava na tom mestu može brzo da propadne ako nije odgovarajuće sorte.

Kako biste to sprečili savetujemo da se informišete pre početka radova i kada se oni završe da seposvetite pavilnom održavanju vašeg tepih travnjaka. Najbolje je da se postavi u bašti tamo gde će dobijati dovoljno sunčeve svetlosti, a za mesta u senki namenite biljke kojima to više odgovara.

Tepih trava je veoma efikasno rešenje za ozelenjivanje dvorišta i vrtova. Može se reći da je najbolja opcija za one koji nemaju nameru da čekaju izrastanje trave, već žele da brzo dobiju lep, uredan i otporan travnjak u svom dvorištu ili bašti.

Savetujemo da se opredelite za renomiranog proizvođača tepih trave kako bi vaše dvorište bilo što lepše.

autor: Marija Mitović