Šta su inverter klime i kada se koriste

Inverter klime predstavljaju vrste klima koje se mogu koristiti kako za grejanje, tako i za hlađenje. Za raziku od običnih klima uređaja koje najčešće imaju primenu tokom leta, inverter klima uređaji mogu se koristiti tokom cele godine.

U pogledu potrošnje struje i energetske efikasnosti ovi napredni klima uređaji su veoma efikasno rešenje. Spadaju u najmanje potrošače struje i dugoročno ostvaruju velike uštede.

Preporučuju se svima koji neprekidno koriste klima uređaje u stanu, zbog toga što daju bolje rezultate nego obične i troše manje struje (30% do 40% manje). Međutim, dosta su skuplje.

Inverter klima i obična klima razlike

Inverter klime nisu isto što i obične on/off klime. Postoje veoma bitne razlike, a glavna je da su to uređaji za hlađenje i grejanje, koje se mogu koristiti cele godine. Osnovna funkcija im je rashlađivanje tokom letnjih meseci, a grejanje u hladnijem zimskom periodu. Mogu da greju i kada su spoljašnje temperature između -15 i -20 stepeni.

Obične on/off klime su klime koje prvenstveno hlade, a mogu da greju samo u prelaznom periodu. Spoljašnja temperatura do koje rade je najviše – 5 stepeni, što je razlog njihove neefikasnosti u zimskom periodu. Mnogi potrošači se radije odlučuju za inverter klime umesto za klasične split klime pošto žele da o jednom trošku reše dva problema – i rashlađivanje i grejanje.

Inverter klime karakteristike

Važna karakteristika inverter klima je što su mali potrošači struje (tokom cele godine). Kada se koriste za grejanje, na jedan utrošeni kilovat struje mogu dati od 2 do 4 puta više toplote. Za razliku od njih, druga grejna tela daju onoliko energije koliko potroše.

Konkretno:

  • Inverter klime troše oko 1 kW struje,
  • prilikom uključenja ili kada rade u punom kapacitetu potrošnja je oko 1,2 ili 1,3 kW,
  • kada se postigne željena temperatura potrošnja struje se smanjuje i do 0,8 kW.

Klime sa naprednom inverter tehnologijom se koriste za hlađenje ili za grejanje u stanovima, kućama, poslovnim objektima, u lokalima i drugim prostorijama. Zapravo, najvažniji razlog zašto se koriste su uštede koje ostvaruju u potrošnji struje.

Što se tiče veličine prostorije koju mogu zagrejati ili rashladiti, slobodno možemo reći da su inverter klime pogodne za dnevne sobe i trpezarije, spavaće sobe i slično. Zgodne su za male jednosobne i jednoiposobne stanove do 40 m2. Takođe su racionalno rešenje i za nešto veće stanove (za dvosobne do 60 – 65 kvadrata), ali se u tom slučaju preporučuje ugradnja dve inverter klime.

Nisu glomazne i ne zauzimaju suvišan prostor na zidu, što je velika prednost kod stanova manjih kvadratura. Jednostavno se montiraju i lako priključuju na običnu jednofaznu utičnicu. Takođe, inverter klime imaju veoma nizak nivo buke što znači da nisu bučne kada rade.

Inverter klime grejanje

Inverter klime koriste se i tokom leta, ali i tokom zimskih meseci kada temperatura silazi ispod nule. Imaju mogućnost zagrevanja prostorija na izuzetno niskim spoljašnjim temperaturama (i do -20 sepeni).

Što se tiče grejanja inverter klimom, one su u blagoj prednosti u odnosu na druga grejna tela. Kao jedan od načina grejanja na struju može se reći da je grejanje inverter kimom izuzetno isplativo rešenje. Korisnici koji se opredele za grejanje na struju sve više ugrađuju klime sa inverter tehnologiom zbog toga što smatraju da su najisplatljivije za grejanje u njihovom stanu.

razredi ekomoske isplativosti

Princip rada inverter klime

Inverter klime rade na principu toplotnih pumpi, koje pružaju bolju efikasnost i omogućavaju da se prostorija zagrejava više nego što se troši struja. Od običnih klima razlikuju se i po načinu rada, odnosno po radu kompresora koji ima promenljiv rad. Moderna i napredna inverter tehnologija napravljena je tako da se rad kompresora i motora prilagođava zadatoj temperaturi u prostoriji – može da se smanjuje ili da se povećava broj obrtaja.

Kada se kllima upali ona radi punim kapacitetom, sve do postizanja podešene temperature. Zatim, kada se temperatura postigne smanjuje se brzina rada kompresora, broj obrtaja kao i potrošnja struje. One ne dozvoljavaju odstupanja od zadate temperature, odnosno ne dopuštaju da se prostorije ohlade ili previše zagreju. Na taj način zapravo inverter klime ostvaruju uštede u potrošnji struje.

Klasične klime sa on/off regulacijom, za razliku od napredne inverter tehnologije konstantno rade punim kapacitetom i to sve dok su uključene. Upravo iz tog razloga, obične klime koje rade na niskim temperaturama nisu isplative niti energetski efikasne. One nisu projektovane da rade na temperaturi nižoj od -5, stoga nisu ni isplative za zimu.

Izbor inverter klime

Prilikom izbora inverter klime moraju se uzeti u obzir brojni parametri, mogućnosti i karakteristike, što za posledicu ima nešto veću cenu klima. Iako su efikasne u pogledu ostvarivanja ušteda pri potrošnji električne energije, činjenca da koštaju više nego drugi modeli klima ne treba da iznenadi.

Inverter klime imaju veće mogućnosti u pogledu jačeg kapaciteta, manje potrošnje električne energije i velike uštede struje. U tom smislu, ako se uloži u kvalitetnu i novu inverter klimu, dugoročno će se taj trošak isplatiti kroz manje mesečne račune za struju. Očekivano je da se isplate za maksimalno 3 do 4 godine.

Osnovne karakteristike koje se moraju uzeti u obzir prilikom izbora inverter klime su:

  • brend,
  • odnos cene i kvaliteta,
  • kapacitet hlađenja i kapacitet grejanja,
  • energetska efikasnost,
  • SCOP (SCOP je koeficijent koji pokazuje odnos potrošene električne energije i dobijene toplote – veći SCOP pokazuje da je inverter klima bolja, a grejanje jeftinije i kvalitetnije),
  • obezbeđen servis,
  • napredne mogućnosti.

Iskustva

Mnoga iskustva korisnika potvrđuju da se ulaganje u kvalitetniju opremu i inovativnu inverter tehnologiju isplati dugoročno, zbog toga što obezbeđuju manju potrošnju struje u poređenju sa drugim električnim uređajima. Konkretno se odnosi na grejalice, uljane radijatore, kalorifere kao i TA peći. Za TA peć se može reći da jeste konkurencija inverter klimama, ali ipak spada u veće potrošače (iako se najčešće puni noću, kada je jeftina struja).

Prema iskustvima, može se reći kako su pojedini u dilemi da li izabrati norveški radijator ili inverter klime za grejanje zimi. Za pravilan izbor, na konačnu odluku treba uticati više faktora. Norveški radijatori su veoma efikasni i takođe se koriste za grejanje na struju, plus odlično su se pokazali za manje stanove, kupatila, spavaće sobe, dnevne sobe i slično. Kod ovih grejnih tela efekat zavisi od kvaliteta postavljene izolacije i kvadrature prostorije koja se greje. Ali u pogledu potrošnje struje i distribucije toplotne energije, inverter klime su ipak ekonomičnije rešenje.

Iako inverter klime uspevaju da hlade i na jako niskim temperaturama, dešava se da ne mogu brzo postići željenu. Ponekad moraju duže da rade pošto im treba više vremena da zagreju prostoriju ili stan, posebno ako je napolju veliki minus. Mnogi korisnici takođe smatraju i da je velika mana što su inverter klime mnogo skuplje od običnih klima uređaja.

Inverter klime cena

Cena za inverter klime na našem tržištu kreće se između 350 evra i 700 evra. Međutim, postoje i znatno skuplji uređaji koji koštaju od 1.000 evra pa naviše. Cena ne zavisi samo od proizvođača inverter klime, već i od osnovnih performansi, kao i naprednih mogućnosti poput WiFi, zvučne snage (buka tokom rada), mogućnosti samočišćenja, tajmera i slično.

Cena za koju se može kupiti solidna inverter klima je okvirno između 400 i 500 evra. Dodatno, montaža klime kreće se od 50 evra pa naviše. Najpoznatiji proizvođači inverter klima su: Daikin, Midea, Mitsubishi, Beko, Gorenje, LG, Bosch, Bergen, poznate su japanske Fujitsu klime, Electrolux, Tesla, Vox i drugi brendovi.

Održavanje i popravke inverter klime

Karakteristike su prva stvar o kojoj je potrebno voditi računa pri odabiru inverter klime. Dalje, ne sme se zanemariti brend klime (proizvođač), kao i da li postoji ovlašćeni servis za održavanje i popravku.

Ukoliko se odlučite za inverter klime preporuka je da uvek birate kvalitetnije uređaje, kao i da budu modeli poznatijih – dokazanih proizvođača. Svakako treba prikupiti iskustva drugih korisnika. Oni će jasno ukazati na prednosti i mane modela koji oni koriste.

Vodite računa i da imaju obezbeđen servis za održavanje i popravke, koji garantuje da postoje rezervni delovi u slučaju da dođe do kvara. Malo opreza prilikom kupovine može kasnije da uštedi dosta živaca, ukoliko dođe do nekog problema.

autor: Marija Mitović