Baštenski zid od kamena

Baštenski kameni zid je veoma popularan u poslednjih nekoliko godina. On stvara barijeru dok daje tradicionalan izgled bašti u isto vreme. Za baštenski zid, bolje je koristiti prirodan materijal ( ili imitaciju prirodnog materijala) jer to neće izgledati kičasto.

Možete da koristite suvi kamen i malter za bolju strukturu. Za prirodan izgled bašte, kameni zid nudi klasičan i moderan izgled. Postoji dosta kombinacija od kojih možete da birati.

Kada ste izabrali mesto za vaš zid, potrebno je da odaberete i kamenje. Potražite stene na svim mestima koje vam padnu na pamet. Najbolje je naći pravougano kamenje. Zaobljene kamene   je skoro nemoguće iskoristiti za zid. Idealan kamen ima šest paralelnih strane i izgledaju kao cigle. Nažalost, ne postoji idealni kamen koji garantuje perfektan izgled. Mnoga mesta su vam na raspolaganju, pa se bacite na posao traganja.

Najvažniji korak je odabrati pravu kombinaciju i pravilan dizajn kako ne bi naružili izgled vaše bašte. Isto tako, možete iskoristiti stare izlomljene komade kamena kako bi dali zanimljiviji izgled bašti.

Da bi razumeli koliko kamena vam treba, pomnožite dužinu vašeg zida sa dubinom da bi dobili potrebnu površinu. Ako je vaš zid dva metra visok, i pola metra širok, i dugačak 20 metara, potrebno vam je šezdeset kubnih metara kamena. Kamenje možete potražiti i na stovarištima.

Što se tiče alata, potrebna vam je lopata za kopanje i zatrpavanje, pijuk da bi napravili kosinu i malj za razbijanje zemlje. Kada ste obezbedili alat, vodu i šljunak, prva stvar koju treba da uradite je da obeležite dimenzije vašeg baštenskog zida.

Ukoliko imate traku, postavite je, u suprotnom, koristite crevo i označite ivicu sa brašnom. Sada možete početi kopanje.Najlakši pristup je da kopate od sredine zida ka ivicama. Napravite duboku rupu u sredini i na taj način će zid biti podržan od strane zemlje na ivicama što je više nego dovoljno za stabilan rad.

Sa druge strane, možete da izaberete da se izgradi samostalni zid i popunite ga sa zemljom sa drugog mesta. Zidovi se izgrađuju u koracima. Završni korak je najveći izazov. Za stabilnost baštenskog zida, ivice treba da budu široke najmanje četrdeset centimetara u bazi. Oni mogu biti i malo zaobljeni ka vrhu, ali većina ljudi želi zid pod pravim uglom.

kameni prolaz

Pravljenje kamenog zida

Počnite tako što ćete iskopati rupu oko 15 centimetara duboku i najmanje 2 m široku. Lopata će vam biti dovoljna za ovaj korak. Prva rupa mora biti veoma precizno iskopana i mora imati čvrstinu zbog težina zida koji će se osloniti na nju. Uzmite vremena da pronađete dobro kamenje i poređajte ih duž prednje ivice.

Postavite prvi kamen, prebacivate ga preko i čvrsto ga položite tako da se ne pomera, a zatim popunite sa preostalim kamenjem. Ako ste koristili pravougaono kamenje, želite da visina susednih kamena bude ista. Ako kamenje ima nepravilan oblik, onda morate ostaviti trougaonu prazninu za sledeći red kamenja.

Lakše je raditi sa nepravilnim kamenjem nego ravnim, zato što sa ravnim kamenjem morate da budem precizniji. Pronađite kamen koji odgovara i uradite ovaj početni korak. Ako ne uspete iz nekoliko pokušaja, koristite drugi kamen.

dekorisanje biljkama

Birajte kamenje pažljivo, birajte odgovarajući veličinu za svaki od njih, i doterujte ih sa čekićem i dletom ako je potrebno. Gde god je moguće, stavite dva manja kamena na jedan veliki i velikim kamen preko dva manja. Svaki put kada ste položili nekoliko slojeva, postavite veliki kamen po celoj širini zida.

Takvo kamenje se naziva obavezno kamenje, jer oni pomažu da se veže i stabilizuje suvi kameni zid. Pokušajte da padinu napravite prema centru, tako da oni formiraju oblik slova V. Možete da koristite male fragmente kamena da podesite ugao. Neizbežno je da će biti pukotina, ali oni takođe mogu biti ispunjen ruševinama ili kamenčićima

kamena staza u bašti
Da biste započeli drugi korak, izabrati kamen koji će premostiti prvi spoj donjeg reda. Ovo stvara stabilnost zida. Nastavite izgradnju na ovaj način sve dok ne završite jedan red od visine. Idealna visina za suvo naslagani zid je oko trideset centimetara. Čak i ako ne planirate da sedite na vašem zidu, visina mora biti dovoljna kako bi zid bio stabilan. Postaviti završni temelj je vrhunac veštine koje je najbitniji.

To bi trebalo da bude oko trideset centimetara dubine, sastavljene od jednog do tri kamena. Koristite zemlju i dobar plasman kamenja, baš kao i sa zidnim ivicama. Izbegavajte dugačko kamenje. Ako želite da sedite na zidu, izabrati glatko, ravno kamenje. Ili, popunite praznine sa zemljom i biljkama mirisne arome.Posadite završni kamen i vaš posao je završen.

Preporučujemo da se baštenski zid obavezno ukrasi cvećem, kako bi dobio potpuni izgled. Cveće koje se koristi u ovim situacijama je karanfil, jastučac i venčić. Međutim, ne morate se pridržavati baš ovih vrsta, odaberite onu koja vam se najviše sviđa i koja će se uklopiti u celokupni ambijent dvorišta. Ukoliko nemate dovoljno iskustva i smatrate da niste u stanju sami uraditi ovaj zadatak, uvek je preporučljivo potražiti pomoć stručnjaka. Na taj način ćete biti sigurni da će vaš baštenski zid biti savršen.