Ukrasni kamen za fasade

Dekorativni kamen za fasade je stvar o kojoj se treba razmisliti pri uređenju kuće. Na prvi pogled deluje preskupo da se odradi kompletna fasada sa njim. Međutim sada postoje i veštačke vrste kamena koje mogu biti jeftinije za 60% od prirodnog.

Težina je prva stvar o kojoj se postavljaju pitanja jer se ovde fasade uglavnom rade stiroporom. Oko ovoga ne treba brinuti, jer je sve regulisano standardima. Jedna od tih stavki kaže da težina prirodnog fasadnog kamena ne treba biti veća od 73 kg / m 2 (veštački ukrasni kamen je znatno lakši). Upotreba isključivo lepila i sistema montaže koji su za ovo namenjeni se podrazumeva.

Postoje dve vrste fasadnog dekorativnog kamena: prirodni i veštački. Prirodni su skuplji, teži i ograničeni su izgledom, sa druge strane tu su veštački koji su jeftini i imaju manju težinu. Posebno je veliko tržište ukrasnog kamena koji nastaje presovanjem mljevenog prirodnog kamena.

Stvari o kojima treba povesti računa pri odabitu jeste da imamo u vidu troškove, težinu kamena, boji i dimenzijama. Na kraju najbitnije kako će se sve to uklopiti izgled kuće. Ne postoji opcija da se kaže šta je bolje, prirodni ili veštački kamen za fasade, to je lična stvar gde svako treba napraviti sopstveni izbor.

Ima dosta pitanja vezanih za ovaj način ukrašavanja kuća, probaćemo da odgovorimo na najčešća. Ukoliko u tekstu nenađete ono što vas zanima možete da pitate pomoću komentara na kraju teksta.

Prirodni kamen

Prirodni kamen se pravi od vrsta koji omogućava da se tanko cepa. To je moguće sa svega nekoliko tipova kamena, međutim dobra stvar je da se one mogu naći u većem broju različitih boja.

Ograničena količina dostupnih boja i tekstura može delovati kao ograničavajući faktor. Međutim to je i prednost što u slučaju da treba zameniti deo oštećenih ploča nakon eventualnog oštećenja ili ukoliko treba proširiti površinu pod kamenom na fasadi. Kad treba nabaviti kamen koji je sličan postavljenom to nije problem jer je uvek dostupan.

Prirodni dekorativni kamen ima prednost jer se može bez većih problema seći i tako oblikovati prema svakoj situaciji. Kod veštačkog se tu mogu pojaviti probleme u zavisnosti od kog su materijala izliveni.

Prirodni ukrasni kamen u zavisnosti od načina nastanka ima različite i osobine. Prilikom nabavke se treba upoznati sa njima, na osnovu toga ćete obaviti montažu na pravilan način. Takođe i način održavanje fasade od kamena se razlikuje za svaki tip.

Dekorativni kamen obično ima blago neravnu prednju stranu koja je nastala prilikom cepanja ploča. To je ono što se i najviše traži na tržištu. Međutim u ponudi se mogu naći i kamene ploče koje su ravne sa prenje strane, što se postiže brušenjem.

Vrste koje se koriste za dekorativni kamen u najvećem broju slučajeva su: granit, peščar, krečnjak i škriljac. Granit se koristi najređe jer je dosta skup.

Veštački kamen

Veštački dekorativni kamen se kod nas može naći napravljen od betona ili gipsa. Nakon izlivanja se površinski sloj štiti sa premazima i bojama koji daju izgled prirodnog kamena i sprečava se njegovo osipanje. Njegova velika prednost je to što mu cena može biti i samo trećina od cene prirodnog.

U današnje vreme je tehnologija izrade toliko napredovala da samo stručnjaci mogu da razlikuju veštački od prirodnog kamena nakon postavljanja. Ovo važi naravno kad je u pitanju ozbiljna proizvodnja, jer jeftine imitacije od jeftinih materijala se razlikuju do te mere da to svako može prepoznati.

ukrasni kamen
slika sa pixabay.com

Pored niže cene pozitivne stvari su manja težina i veći izbor boja.

Veliki izbor oblika i boja može napraviti problem kad treba zamenuti oštećene ili otpale ploče. Ukoliko se to treba odraditi par godina nakon montaže, vrlo je verovatno da se neće naći isti model za kupiti.

Kao i prirodni dekorativni kamen i kod veštačkog može biti problem poroznost te se zaštita mora obaviti na odgovarajući način. Obično je dovoljno premazati sa odgovarajućom bojom. Međutim ako se neki deo preskoči ili ne odradi kvalitetno biće podložan ulasku vlage i tu nastupa problem zimi jer dolazi do smrzavanja vode. Usled tog smrzavanja dolazi do širenja pukotina i krunjenja površine.

Izbor tekstura i boja kada je u pitanju veštački ukrasni kamen za fasade je veoma velik.

Način montaže kamena na fasade

Bitno je napomenuti da se dekorativni kamen za fasade može značajno razlikovati po svojstvima od onoga koji je namenjen za ukrašavanje zidova unutar objekata. Zato preporučujemo da koristite samo onaj namenjen za spoljno postavljanje na kućama.

Predlažemo da pogledate galeriju fasada na sajtu pinterest.com.

Kada vam stigne prirodni ukrasni kamen često bude pomešan prema dimenzijama da bi se bolje upakavao. U nekim situacijama je to slučaj i kod veštačkog. Zbog tog bi bilo potrebno prvo razvrstati kamen prema dimenzijama u par klasa. To će kasnije svakako ubrzati posao oko postavljanja.

Priprema za prvi red je bitna, jer od njega dosta zavisi ukupan izgled.  Ovo je deo gde važi pravilo tri puta meri, pa tek potom počni lepljenja fasadnog kamena.

Lepilo se nanosi na zid na površinu od oko 2 kvadratna metra. Nakon toga se nanosi na na svaki pojedinačni komad koji se postavlja. Ovde treba biti pažljiv jer ako se mnogo nanese može da se po fugnama prebaci na prednji deo i pokrije delimično prednji deo kamena. U nekim situacijama se lepilo teže uklanja i površina kamena bude oštećena.

U slučaju da je fasada neodgovarajuća za nanošenje lepila potrebno je koristiti metalnu mrežu. Takođe je u nekim slučajevima preporučljivo korišćenje smese sa cementom, ako proizvođač to preporučuje.

Kamen se na fasade nanosi naizmenično prema dimenzijama. Ukoliko su u pitanju četvrtasti oblici iste širine, naizmenično se postavljaju komadi drugačije dužine. O ovome treba povesti računa tokom celog postavljanja, jer kada se završi popravke su komlikovane.

Ukoliko se pokriva samo deo fasade poželjno je obeležiti krajnje granice. Da bi se ukrasni kamen uopšte primetio na objektu površina koju treba da pokriva bi najmanje trebala biti oko 20 kvadratnih metara. Ovo ne važi samo ako se postavlja u sklopu neke terase uz kuću, jer tad može i svega par kvadrata biti upečatljivo.

Veoma bitna stvar je da se nakon postavljanja kamen dobro zaštiti. Izbor sredstva za premazivanje (voska) treba prilagoditi tipu kamena koji je korišćen. Uglavnom proizvođači daju preporuke šta da se koristi. Kada se postavi dekorativni kamen za fasade prostor između ploča treba popuniti (fugovati) sa odgovarajućim smešama.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.