Mozaik parket za uređenje podova

Na blogu smo već više puta pisali o parketima i njihovom postavljanju, a sad je na red došlo da predstavmo mozaik parket. U osnovi za njega važi što i za ostale vrste parketa, može biti od različitih vrsta drveta, različitih dimenzija. Ono što ih sa druge strane čini drugačijima jeste šara nastala ukrštanjem različitih komada drveta. I upravo je ta šara ono što ga čini popularnim.

Na internetu se može naći baš dosta različitih slika koje predstavljaju različite modele, ali to ne znači da su oni baš svagde dostupni. Takođe se ne treba voditi ni za tim da ako lepo izgledaju u nekom prostoru na slici, trebate razmisliti kako će izgledati kod nas. Svaka prostorija je drugačija, sa drugačijim rasporedom prozora i sa različitim nameštajem. To sve treba imati u vidu kad se bira parket za prostoriju i treba se potruditi da se sve to lepo uklopi.

Parket se postavlja u u prostoriju na duži period i nije ga baš jednostavno zameniti kad dosadi (kao na primer tepih). Tako da se ne treba voditi za trendovima i na prvi impuls, već malo razmisliti i popričati sa ostalim ukućanima kako se njima čini. Pri tome povesti računa da cena mozaik parketa uglavnom bude viša od one za redovan parket.

Od čega se pravi mozaik parket

Na prvi pogled se može učiniti da se za izradu parketa u formi mozaika koristi drvo koje je otpad i višak u proizvodnji. Ovo je delom i tačno, ali je sistem ovakvog parketa nastao na drugi način. Zapravo je počelo kao intarzija, u periodu dok su se sve moguće površine pokrivale drvenim oblogama. Ovo se u nekoj meri zadržalo i danas, pa tako i kod parketa. Mada se sama interazija vodi kao ukrašavanje furnirima, kod parketa se uglavnom radi o slaganju komada drveta u kalupe koji se nakon toga bruse na željenu debljinu.

parket kao slagalica - modeli
izvor – luxurywoodflooring.com

Vrste drveta koje se najčešće koriste su one koje su uobičajne za svako podnevlje, a to bi kod nas bili hrast, bukva i jasen. Naravno tu su i opcije da se koristi i egzotično drvo u nekoj meri, ali to diže cenu za takav mozaik parket. Poželjno je da se prilikom slaganja drveta, ako se ne radi samo sa jednom vrstom, koriste bar vrste drveta slične gustine. Na taj način će se površina podjednako habati tokom vrermena, dok se po njemu bude hodalo.

Od jedne vrste drveta se takođe mogu dobiti lepe i zanimljive šare, one se u prostoru prikazuju diskretnije. Prilikom odabira bi trebalo uzimati od proverenih proizvođača, mada to može značiti i malo veću cenu. Ona jednostavno mora biti viša jer treba obezbediti da se komadi dobro iseku, pod dobrim uglom, moraju biti spajani u dobrim kalupima sa kvalitetnim lepkom.

Koje su dimenzije

Dimenzije su najrazličitije, ali je neko pravilo da su uglavnom sa većim merama. Takođe većina ih ima četvrtasti oblik, dali kvadrat ili pravougaonik to i nije toliko bitno. Postoje i drugi oblici kao šestougao ili trapez, ali oni nisu toliko zastupljeni na tržištu. Taj sam oblik parketa nije toliko bitan, važno je kako on izgleda kada se postavi na pod.

Kao što postoji dosta različitih dimenzija, tako imamo i drugačije debljine parketa. I ovde se koristi sistem da se radi poput dvoslojnog parketa, gde se čak kao donji deo može koristiti i neka šperovana ploča. Veće debljine su naravno i skuplje, ali takođe pružaju i bolju termo izlociju.

kako se postavlja parket mozaik
postavljen mozaik parket

Kako se postavlja i održava mozaik parket

Poput redovnog parketa, i mozaik ima žlebove, koji pomažu kad se postavi na pod tako da dva susedna komada imaju stabilniju vezu. Ovo jeste bitan detalj koji je kod dokazanih proizvođača dobar, dok kod nekih da kažem amatera bude svakakav. To utiče na samo postavljanje parketa u enterijeru, i na brzinu postavljanja, ali kasnije i sam parket kao površinu.

Kada se nabavlja parket za postavljanje, ovde bi se takođe obavezno trebalo uzeti malo više nego je potrebno. Ali to treba ozbiljno shvatiti, jer se parket nabavlja obično dosta ranije od postavljanja. Za razliku od redovnog parketa, sa mozaik modelima se može desiti se tokom montaže primeti da nedostaje malo. Kad se potom ode u kupovinu, može se desiti da tog modela više nema u ponudi.

Pre samog postavljanja ga treba koji dan ranije doneti u prostoriju gde će biti montiran. Tu pakete parketa rasporediti tako da ima malo prostora među njima, da bi se vlažnost i temperatura prilagodili uslovima u prostoriji. Ovo treba ispoštovati i kad je mozaik parket u formi većih kvadrata, a napravljen je kao dvoslojan ili troslojan.

Mada u današnje vreme postoje parketi za kupatila, za njihovu montažu treba pozvati proverenog majstora. On će znati proceniti da li je taj parket koji je kupljen dobar za kupatilo, a znaće i koji lepak da koristi. Slično je i kada se piše o komnaciji parketa sa kamenim podovima i pločicama. Tu isto treba dobar majstor koji će to dobro da uklopi.

Ovo sam morao napisati jer se uz te tekstove često koriste slike na kojima je prikazan neki mozaik parket. Znači moguće je to odraditi, bude to kvalitetno i trajno, ali zahteva ipak malo više iskustva da bi se posao dobro uradio.