Lepljenje ukrasnog stiropora na plafon

Povremeno se  mogu videti plafoni na koji su zalepljenje ploče od stiropora sa nekim šarama. Dva osnovna razloga za postavljanje su to što se lako postavljaju i dekorativni su. U nekoj manjoj meri mogu da obezbede termo izolaciju, mada im to nije glavna namena.

Što se tiče dekoracije svako može odabrati šta mu se sviđa, ponuda je od onih sa dikretnim šarama pa sve do bogato nakićenih. Ukrasni plafoni od stiropora montiraju se od ploča koje su obično u dimenzijama 50 x 50 i nakon postavljanja mogu se obojiti disperzivnim bojama.

Odabir materijala

Za ovaj posao je pored ukrasnih ploča od stiropora potreban još i materijal sa kojm ćemo pripremiti podlogu pre leljenja, lepilo koje ćemo koristiti, ukrasne lajsne koje ćemo motirati između ploča i zida kad se završi posao i na kraju farba sa kojom ćemo sve to preći.

Ukrasne ploče od stiropora su raznih dimenzija, ali su najčešće one od četvrt kvadrata. Što se tiče debljine kreću se od 8 mm pa do 15 mm. Dezeni su veoma šarenoliki i kreću se od dikretnih plitkih šara, do onih koji veoma upadljivi. Svaka od pliča sa dve strane ima pero, a sa dve strane žleb i to značajno olakšava montažu. Pored takvih ploča od stiropora koje služe da se pokrije ceo plafon u ponudi se mogu naći i rozete koje se postavljaju samo iznad lustera ili plafonjera. Ovi ukrasi od stiropora su uglavnom okrugli i imaju prečnij od oko 30cm.

Sređivanje podloge nije nephodno kad su u pitanju sređeni plafoni, međutim u nekim situacijama se ukrasni plafoni od stiropora postavljaju da bi se prikrili nedostaci. Bez obzira da li se postavljanje ploča obavlja na stariji plafon gde je probila voda ili na staru i rasušenu lamperiju, priprema se treba obaviti na kvalitetan način. Lepilo može da drži samo za dobru podlogu.

Mada postoji više stavki na koje si misli kad se kaže lepilo, najbolje bi bilo da se koristi ono koje predlaže proizvođač ploča. Mogu se koristiti razni silikoni, akrilne smole, lepak za pločice ili drvo u nekim situacijama.

Ukrasne lajsne se takođe prave od stiropora u velikom broja različitih profila, a za njihovo postavljanje u uglovima prostorije se može koristiti isti lepak kao i za ploče.

Nakon što se ukrasni plafoni od stiropora postavi do kraja sve to se može preći sa disperzivnim bojama. Međutim veoma često se ostavi tako samo montirano.

stiropor za luster - rozeta

Način montiranja

Prvo je potrebno da se odradi priprema prethodnog sloja, sastrugati špaklom ako ima neki deo da se ljušti. Uglavnom treba dovesti podlogu na plafonu da je stabilna i da se za nju može lepilo uhvatiti bez problema (ovde smo napisali lepilo, ali mislima na bilo koje sredstvo sa kojim lepite ukrasni stiropor). Na neke plafone je potrebno naneti i podlogu pre početka lepljenja.

Lepljenje se počinje od jednog zida i potrebno je samo pažljivo sastavljati dve susedne ploče da ne bude mnogo razmaka izmešu njih. Mada se na tržištu mogu naći i modeli sa ravnim ivicama, moja preporuka je da se uzimaju oni sa sistemom pero i žljeb.Prilikom slaganja ploča potrebno je koristiti dužu vaser vagu (libelu).

Na svaku ploču je potrebno lepilo rasporediti u svaki ugao i u srednji deo. Kada se dođe do dela gde se nalazi osvetljenje povesti malo više računa da se posao odradi uredno, posebno ako na tu poziciju neće naknadno ići rozeta od stiropora.

Kada se stigne do kraja zida, što tačnije treba stiropor uklopiti sa zidom. Međutim ukoliko je bilo nekih neravnina ili grešaka to se uglavnom može prikriti sa ukrasnim lajsnama. Izgled lajsni treba uklopiti uz ukrasni plafoni od stiropora po izgledu.

ukrasni plafon od ukrasnih ploča stiropora

Mada u određenoj meri u zavisnosti od debljine ploča one ostvaruju i određenu termoinzolaciju, ukoliko je cilj da se odradi kvalitetna izolacija treba koristiti neka druga rešenja namenjena baš tome.

Farbanje i održavanje

Ovde bi trebalo da spomenem da je bolje uzimati što skromnije šare, jer ako se uzme nešto preterano našarano za mali prostor to će sve doći kao kič na kraju.

Nakon završenog posla sve ostavite da odstoji par dana da bi se lepilo isušilo, jer se nakon toga mogu uočiti neke sitnije greške koje se mogu korisgovati pre farbanja. Za farbanje se koriste disperzivne boje, a nije preporučivo koristiti poludisperzivne. Kada se maže prvi sloj na ukrasne plafone od stiropor elemenata uglavnom nije potrebno nanositi bilo kakvu podlogu, nego se može odmah raditi sa bojom.

Razlog zašto bi trebalo da se izbegavaju poludisperzivne boje je taj što se ona nanosi u debljim slojevima, a ako ste se odlučili na stiropot ploče sa diskretnijim šarama boja će ih popuniti i neće više biti lepo vidljive.