Alat za postavljanje laminata

Deluje kao da je alat za postavljanje laminata puko izmišljanje, jednostavno to se radi prostim nabijanjem jednog komada laminata u drugi. Međutim kad smo malo pregledali na netu, videli smo da je to dosta tražen pojam. Tako da smo odlučili da napišemo tekst o tome.

Ukoliko se montaža obavlja po principu sam svoj majstor, može da posluži i neki priručni alat, dok kad je u pitanju uslužno postavljanje laminata bi se trebalo razmisliti o profesionalnom alatu.

Bolje je sve pripremiti i proveriti pre početka radova, ukoliko se vidi da nešto nedostaje kad se krene raditi dolazi do bespotrebnog zastoja. Uzrok može biti ponekad beznačajan, na primer hemiska olovka koju smo namenili obeležavanju gde će se seći može da ne ostavlja trag na površini laminata. To je samo jedan primer gde može da zapne sa montažom.

Šta je sve potrebno

Kada se počne nabrajati alat za laminat prva stvar koja treba da se spomene jeste metar. Obratite pažnju da to bude neki funcionalan model koji nije sa izlizanim brojevima. Ovo će svima delovati smešno što sam naveo kao prvu stvar, ali imao sam priliku da vidim kako se stvari odvijaju sa jednim metrom koji se teško izvlačio i potom nije hteo da se uvuče  na normalan način. Takvo cimanje se može izbeći za sitne novce.

Druga stvar jeste mašina za sečenje laminata, ovde već postoji nekoliko opcija. Kod nas je veoma popularno da se za to koriste cikulari manjih dimenzija, a pored roga se upotrebljavaju i ubodne pile. Kada se koristi ubodna pila sečenje se može obaviti u istoj prostoriji tako što se komad laminata postavi na praznu kantu što daje dovoljno stabilnosti dok istovremeno piljevina upada u nju.

Postoji i specijalizovan alat za postavljanje laminata u vidu makaza za laminat (slično onima za lim). Ovo je ipak oprema za profesionalce koji se bave uslužnim postavljanjem laminata. Na tržištu postoji veći broj različitih rešenja, sve u zavisnosti od proizvođača.

Pored metra kojim će se obavljati merenje, moram da spomenem i marker za obeležavanje. U principu jednostavna stavka, zahtev je da može da piše po površini laminata i da se relativno lako može ukloniti. Obeležavanje mesta za sečenje grafitnim olovkama ili hemijskama nije baš uvek idealno rešenje je se slabije vide ili u nekim slučajevima ne ostavljaju trag na površini. Treba obratiti pažnju da se neki markeri i ne mogu baš lako očistiti kad se nešto napiše sa njima, pa jedan test pre početka montaže laminata ne može da škodi.

Vinkla (uglomer) je takođe poželjno pripremiti, posebno kada se radi oko ukrajanju u uglovima, oko pragova od vrata ili se laminat postavlja na stepenicama. Takođe i manji klinovi, drveni ili plastični mogu biti od koristi tokom montaže laminata.

Kao poseban alat za laminat se izdvaja pakna (udarna pločica) koja omogućava nabijanje laminata pomoću čekića a da se ne ošteti. Ovo može biti i neko priručno sredstvo, ali bih preporučio da se kupi orginal prilagođeno baz za postavljanje laminata. Tu postoje razne varijacije po izgledu, mada se me nože reći da je neka bolja od ostalih, bitno je samo da nema oštećenjana laminatima tokom rada.

Čekić treba da bude odgovarajuće težine, ni pretežak a ni prelagan. Ja sam do sada ima priliku da vidim da se koristi običan, dok se ponegde mogu videti preporuke da mogu da se koriste oni od gume ili tvrde plastike.

U alat za postavljanje laminata bi trebali da obrojimo i gersek, ručni ili sa motorom. On je namenjen zapravo za sečenje uglova na lajsnama za laminat. Prilikom njihovog ukrajanja treba malo obratiti pažnju jer postoji unutrašnji i spoljašni ugao (link kako to izgleda).

alat za laminat
slika sa der-parkett-riese.de

Postupak montaže laminata ukratko

Veoma često se može čuti da je montaža laminatnih podova jednostavna, jer se sve svodi samo na klik klak sistem povezivanja. Ovo je u većini slučajeva i tačno, međutim povremeno se može naći na neke probleme.

Najznačajnije jeste da da podloga bude ravna, jer bilo kakvi padovi, udubljenja ili izbočine se dosta jasno prikažu na podu. Takođe je poželjno i da su zidovi ravni što više u donjem delu, jer će sve neravnine jasno da se prikažu kad počne montaža lajsni za laminat. Kad smo kod lajsni odmah da dodamo i to da se one obavezno učvršćuju za zid, nikako za pod.

Kad se paketi sa laminatom donesu, treba ih postaviti u prostoriju gde će se slagati i tako ostaviti dan ili dva. To je zgodno vreme da se proveri da li ima oštećenja na paketima, da li dezen i dimenzije odgovaraju onome što je poručeno, da bi se na vreme izvršila reklamacija.

Kada se postavljanje laminata vrši na beton ili cementnu košuljicu neophodno je postaviti parnu branu (polietilenska folija debljine 0.2 mm). Prilikom njenog postavljanja, vrši se njeno preklapanje u širini od 20 do 30 cm. Postoji mogućnost postavjanja  tabli koje imaju funkciju termo i akustičene izolacije, što je poželjno koristiti u stanovima da bi se smanjilo prenošenje zvukova u prostoriju ispod.

Prilikom montaže se desi da je potrebno primeniti silu da bi pero ušlo u žleb, ali tom prilikom se nikad ne sme čekićem direktno udrati po komadu laminata već se upotrebi pakna (udarna pločica). Nakon sastavljanja dobro pregledati svaki sastav kako je prišao, pa tek onda nastaviti sa daljim radom.

Postavljanje laminata ide sistemom “plivajući pod” što znači da treba ostaviti rastojanje od oko 10 – 15 mm od svakoga zida. To omogućava da podna obloga na odgovarajući način može da radi prilikom promena temperature ili vlažnosti vazduha.

Kad se koristi odgovarajući alat za laminat lakše se odradi postavljanje poda na odgovarajući način. Svaki propust prilikom njegove montaže dovodi do kraćeg perioda korišćenja laminata. Najčešće se može primetiti da je na nekom mestu spoj neodgovarajući, što dovodi do bržeg habanja površine.