Preslagivanje kaljeve peći

Grejanje je na našim prostorima prisutno skoro pola godine i treba da mu se posveti dosta pažnje. Ukoliko se loše osmisli i izvede to postaje velika muka sa tankim rezultatima. Dosta je faktora koje treba uklopiti, površina prostora koji se greje, kako je taj prostor napravljen i izolovan, kakva se peć koristi, tip dimnjaka i na kraju kakav je ogrev.

Posao se ne završava sa kupovinom peći kad je odaberemo jer je potrebno nakon toga obavljati održavanje dimnjaka i peći. Poslovi održavanja se svode na redovne kontrole i na redovna čišćenja.

Kaljeve peći su po tom sistemu specifične, jer se kod njih čišćenje dimovoda obavlja svake godine dok se na svakih desetak godina radi preslagivanje kaljeva. Ovo bi bili redovni postupci i ne treba ih preskakati jer će samo tako da se one iskoriste do kraja.

Postupak rada

Veoma je bitno znati da je ovo posao za profesionalne majstore, tako da ako sami čistite peć nemojte računati da ste dorasli tome da odradite i preslagivanje.

Procenat prašine i šuta je otrpilike jednak kao i kad je peć pravljena, a možda čak i malo veći. U nekim situacijama se od najilona napravi komora (šator) oko kaljevih peći što sprečava širenje prašine i gareži u periodu dok se radi demontaža.

Preslagivanje kaljeve peći bi bilo najbolje da odradi majstor koji je i napravio peć, ali je to ponekad malo teže jer je veliki vremensi razmak. Ako već ne može isti majstor, onda vredi se malo potuditi i naći nekog ko ima sličan način rada.

Sami poslovi oko ponovnog slaganja kaljeva traju samo jedan dan, a nakon toga treba sačekati bar nedelju dana da se to sve prisuši prirodnim putem. Nakon toga se pristupa loženju vatre i to tri dana za redom i to samo ujutru jedan vatra.

Ovo je sve bitno da se zna jer je potrebno da se posao odradi na vreme, a ne čekati da počne jesen da bi se pristupilo poslu. Na vreme odrađeno preslagivanje kaljeve peći će dati vremena da se sušenje obavi kako treba.

Preporučujemo: Kako se zida kaljeva peć

Preslagivanje kaljeve peci

Ovaj posao sa preslagavanjem treba da se radi bez obzira da li se lože drva ili je kaljava peć sa plinskim gorionikom. Takođe je to i prilika da se proširi peć sa dodatnim kaljevima i da se zamene neki koji su oštećeni. Ukoliko je peć predimenzinirana za prostor jedan red kaljeva se može ukloniti.

Ima dosta ljudi koji prosto obožavaju ovaj način grejanja, međutim u paketu sa njim dolazi i održavanje. Ovakvi krupniji zahvati će možda neke pokolebati oko pravljenja peći od kaljeva. Međutim  ipak se ponovno slaganje kaljeva obavlja otprilike tek svakih desetak godina, što ipak nije previše često kad se vide sve prednosti koje kaljeva peć ima.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.