Slavine za sudoperu

Uređenje prostora je relativno jednostavna stvar, gde svako od nas kupuje ono što mu se dopada i time oprema svoj stan ili kuću. Međutim, samom izgledu stvari treba dodati dve bitne stavke, cenu i funkcionalnost.

Ove tri stvari je relativno lako uskladiti, osim na pozicijama gde se provodi više vremena, a jedna od njih je sudoper u kuhinji. Možda baš i nije omiljeno mesto, ali je često i mnogo u funkciji.

Da bi se domaćicama olakšao svakodnevni rad, potrebno je uskladiti nekoliko elemenata, sam sudoper sa koritom, bojler i kuhinjsku slavinu. Ovo poslednje je za većinu ljudi uobičajeni predmet o kojem se ne razmišlja mnogo tokom korišćenja, međutim prilikom nabavke trebalo bi se dobro informisati da ne bude posle komplikacija. U ovom tekstu ćemo se pozabaviti vrstama slavina koje se kod nas najčešće sreću. Ukazaćemo na bitne razlike između baterija različitih tipova i modela.

Odabir slavine za kuhinju

Pre svega morate znati kako su u vašoj kuhinji odrađene instalacije. Da li je predviđeno da dovod tople vode bude sa velikog ili sa malog bojlera.

Topla voda do kuhinjske slavine dolazi sa velikog bojlera

Kod ove varijante kod sudopera na zidu morate imati dva izvoda. Ako je instalacija postavljena iznad sudopere treba vam zidna slavina. Kada se u kuhinji zidni izvodi nalaze ispod samog korita ugrađuje se stojeća (usadna) slavina sa dve cevi koje se spajaju na ugaone ventile.

I zidne i stojeće slavine se mogu podeliti na dve vrste: dvoručne i jednoručne. U daljem tekstu ćemo detaljnije opisati slavine za sudoperu.

U kuhinji imate mali bojler

Ukoliko je do sudopera dovedena samo hladna voda (to možete prepoznati ako iz zida ide jedan izvod) bez sumnje ide slavina za mali bojler. Baterije za malolitražni kuhinjski bojler, koji još zovu i prelivni, se dele na:

 • zidne (montiraju se u kuhinje gde je instalacija iznad sudopera) koje se postavljaju na mali bojler predviđen za visoku montažu i
 • stojeće (ako je izvod hladne vode ispod sudopera) sa 3 cevi (dva creva se montiraju na niskomontažni mali bojler, a treće na ugaoni EK ventil)

U nekim domaćinstvima je ugrađen protočni bojler  da bi se obezbedila topla voda u kuhinji. Kod većine bojlera ovog tipa cevi za povezivanje sa slavinom su izlivene na samom bojleru. Izaberete neku od zidnih slavina za mali bojler, dvoručnu ili jednoručnu, i spojite je sa protočnim bojlerom.

nasadna slavina za kuhinju

Bez obzira koja vrsta baterije vam treba, da li ona koja se povezuje na veliki ili mali bojler i zidne i stojeće se mogu podeliti u nekoliko modela.

Vrste baterija za kuhinju

Dvoručne slavine

Dugo su sve slavine funkcionisale na isti način: okretanjem vretena na čijem se kraju nalazila ručica spuštao se i podizao disk sa gumenim zaptivačem i otvarao ili zatvarao otvor, i tako propuštao ili sprečavao protok vode. Ove dvoručne slavine sa klasičnim uloškom se i danas često koriste u domaćinstvu.

Sve češće se kupuju slavine sa ukrasnim kapama koje imaju keramičku virblu. Protok vode se podešava uz pomoć umetka koji ima keramički disk. Ovi ulošci su dugotrajniji od onih sa običnim gumicama, otporni su na kamenac i razne nečistoće koje se nalaze u vodi, skoro da su potpuno otporni na habanje.

Jednoručne slavine

Danas većinom slavine za sudoperu imaju jednu zakretnu ručicu uz pomoć koje se ruguliše protok i temperatura tople i hladne vode. Temperatura vode podešava se samo jednom rukom, pomeranjem ručice levo-desno, a kada podižete i spuštate ručicu pojačavate i smanjujete mlaz vode. Na njima sad nemaju gumicu, već keramičke diskove.

Jednoručne slavine se proizvode sa dva keramička diska, koji su veoma precizno urađeni i jako su otporni. Jedan disk je učvršćen i nepokretan, dok se drugi može postaviti preko prvog. U skladu sa njihovim položajem reguliše se dotok i temperatura vode. Mešač koji meša vodu kod jednoručne slavine može biti veći ili manji, ravan ili sa stopicama.

Neki od modela

Da bi malo bolje predstavili situaciju na tržištu, ovde ćemo navesti par modela sa njihovim kraćim opisom.

 • Sa tušem poluprofesionalna J389003 3 cevi – ovo je model domaćeg proizvođača Rosan Armature iz serije King baterije. U pitanju je stojeća slavina koja se montira na korito sudopera. Garancija na telo slavine je 5 godina, a za mešač je naveden garantni rok od 25 meseci.
 • Slavina JP362001 – u pitanju je model namenjen za protočne bojlere koji se montira na zid. Površina je hromirana, a firma koja je proizvodi je Rosan Armature.
 • Conne 2448950 – ovo je model specifičnog izgleda namenjen za modernije kuhinje. Poseduje aerator – perlator čija je namena da mlaz vode bude nežniji. Proizvođač je Valvex SA.
 • Slavina  J385001 sa tušem – ovaj jednoručni model se montira na korito sudopera, a tuš koji se spominje u nazivu je na izvlačenje, pomera se u svim pravcima što olakšava pranje velikog, dubokog posuđa.
 • New Loira STH za sudoperu – nasadna koja se montira na korito, modernijeg dizajna.
 • Armal Hidra 58-740-100 – zidna za sudoper, jednoručna slavina sa hromiranom površinom.
 • FORTI st.sudopera 7531265 – stojeća za sudoperu, površina je visokosjajni hrom. Klasičnog izgleda, ali sa detaljima modernijeg dizajna, garancija je 2 godine.

Bitne razlike

Slavine za sudoperu se razlikuju po:

 • konstrukcione razlike u samom telu slavine – kod kuhinjskih baterija za veliki i mali bojler topla i hladna voda se nalaze na kontra stranama
 • drugačija vrsta perlatora – perlator na slavinama kod kojih topla voda dolazi sa velikog bojlera perlator ima sitnu mrežicu, dok one koje se povezuju na mali bojler imaju usmerivač gde su veći otvori. To je važno jer u slučaju kvara ne dođe do pucanja plastičnog kazana malog bojlera.

Zidne baterije imaju gornji ili donji izliv u zavisnosti koliko treba da vam je podignuta slavina u odnosu na sam sudoper. Izlivna cev je standardne dužine 20 cm, ali postoji i kraća i duža varijanta. Stojeće slavine imaju pokretnu izlivnu cev koja može biti manje ili više podignuta, duža ili kraća.

Priključivanje mašine za pranje suđa na kuhinjsku slavinu

Bez obzira da li imate staru ili noviju instalaciju kada kupite odgovarajuću slavinu na bilo koji model možete priključiti sudo mašinu. U svim specijalizovanim prodavnicama koje prodaju sanitariju i opremu za vodovod možete pronaći dodatak koji povezuje slavinu sa mašinom za pranje posuđa. Recite prodavcu kakvu slavinu imate i posavetujte se sa njim kako da je povežete sa mašinom.

Ako imate zidnu slavinu treba vam dodatak koji ima priključak za sudo mašinu koji se montira na hladnu vodu između zida i slavine i produžetak koji se uvrne u izvod tople vode. Novije instalacije predviđaju usadnu bateriju za sudoper. Za nju postoji poseban kombinovani priključak koji se sastoji od ugaonog ventila i priključka na koji se spaja crevo od mašine za suđe.

Održavanje slavine za sudoperu

Česma treba da bude pre svega praktična i jednostavna za rukovanje a i da lepo izgleda. Kada ste izabrali odgovarajući model važno je redovno i pravilno je održavati. Vodite računa da ne koristite kiseline i druga agresivna sredstva koja mogu da oštete slavinu, da potamni i izgubi sjaj.

Obično kuhinjsko sirće se razblaži sa mlakom vodom i tim se slavina opere i skine se kamenac. Za odstranjivanje kamenca i ostalih nečistoća možete koristiti i sodu bikarbonu.

Na perlator (deo koji se nalazi na kraji izlivne cevi kroz koju ide voda) se vremenom nakupi mnogo prljavštite i kamenca pa voda slabije curi ili prska na sve strane. Odvrnite ga, potopite u čašu sa sirćetom, ostavite da odstoji sat, dva i onda očistite starom četkicom, operite i vratite na mesto.