Ventilator za dimnjak roštilja

Dim koji nastaje loženjem se kroz dimnjak odvodi napolje. Ova prilično jednostavna definicija međutim ima u sebi dosta problematičnih elemenata koji celu stvar mogu dobro da zakomplikuju. I onda nastaju problemi jer se dim vraća nazad.

Prostori za pripremu hrane su specifični jer tu treba obezbediti stabilne uslove, a da bi se to postiglo može se koristiti ventilator za dimnjak roštilja. Veliki problem bi predstavljalo da tokom pečenja počne da se vraća dim iz nekog razloga nazad. Ja sam imao priliku da didim predivno napravljene roštilje u dvorištima, ali se oni ne koriste.

Različiti modeli

Prva podela bi se mogla izvršiti prema veličini roštilja, jer od njhovih kapaciteta zavisi kakav će trebati ventilator za dimnjak roštilja. Prvo bi se mogli podeliti prema načinu napajanja dvofazne ili trofazne.

Najzanimljiviji su oni manji koji se mogu primeniti na redovne objekte, dok za restorane i hotele ipak trebaju ozbiljnija rešenja.

Manji modeli se često koriste kao ventilator za kamin, jer i njima zbog konstrukcije ložišta takođe treba dodatna stimulacija da izvuku dim napolje. Ti modeli se uvek montiraju na vrh dimljaka i napravljeni su od prohromskog lima.

Druga opcija su takozvani krovni modeli koji se montiraju u konstrukciju koja prekriva celu površinu roštilja. Ovaj model se najčešće može videti u manjim lokalima gde ovakav ventilator za dimnjak roštilja istovremeno služi i kao aspirator. Odmah odvodi dim i jake mirise koji nastaju pečenjem mesa.

Veoma se često modeli koji postoje u ponudi mogu naći napravljeni u par različitih dimenzija ili kapaciteta. Na taj način se mogu pokriti na optimalan način  različite veličine roštilja ili kamina. Na svim modelima se dosta računa vodilo o nivou buke, koja se održava da bude niska bez obzira u kojim uslovima ventilatori za dim rade.

Zašto dolazi do problema sa dimnjacima

Jedna od stvari kada je u pitanju dimnjak na roštilju koja može biti problem jeste njihova visina. Kad se pravi redovan dimnjak za kuće onda se kaže samo da bude višlji od slemena kuće i to bi bilo dovoljno da povuče. Zidani roštilji i pečenjare su relativno niski a uglavnom su okruženi kućama koje su dosta višlje, što može stvoriti stvoriti problem kada dimnjak treba da povuče.

Druga stvar koja je problematična jeste prečnik dimnjaka, trebao bi da bude kao trećina ložišta. Ovo je jedna dosta prosta stvar o kojoj se nevodi računa prilikom planiranja kako će to na kraju izgledati. Dosta često se misli o estetskom izgledu koji će roštilj imati i kako će se ukopiti u izgled dvorišta. Takođe je popularna i kupovina gotovih betonskih elemenata za montažu roštilja gde se dobija gotov dimnjak, pa bude po principu šta je tu je.

Dvorišni roštilj sa malim dimnjakom

Gledanje gotovih rešenja koja su napravljena kod rođaka ili prijatelja i koriste se, pa njihovo prosto kopiranje nije uvek siguran put koji će omogućiti dobar rad i kod nas. Treba videti u kakvom se okruženju taj roštilj nalazi, šta se koristi za loženje i koliko je često u upotrebi.

Međutim kada se napravi pa ispoba i vidi se da nevalja jer vraća dim, stvar se može rešiti tako što se montira ventilator za dimnjak roštilja. Na tržišti ima nekoliko modela koji su ponuđeni pa svako treba da se odluči koji će biti najbolji.

Ovi ventilatori se prave od materijala koji mogu dobro podnositi visoke temperature pa nema opasnosti da će propasti od visokih temperatura.Neki od ovih modela mogu da posluže i kao ventilator za kamin.

Rešenje i nije tako komplikovano kako bi na prvi pogled izgledalo, jer na ovaj način sa skromnim ulaganjima možete srediti problem sa vraćanjem iz dimnjaka.